6 Nisan 2014 Pazar

Bir M. K. Perker Röportajı ‘Tabuları gıdıklıyoruz'

Ayşegül Özbek
Kaynak - Cumhuriyet 
---
Kutlukhan Perker ve Ken Kristensen’in ABD’de Image Comics, Türkiye'de Sırtlan Kitap tarafından yayınlanan çizgi romanı, çirkin sanıldığı için ailesi tarafından kafasına kese kağıdı takmaya zorlanan bir çocuğun başından geçenlere odaklanıyor.
Yayın hayatına yeni başlayan Sırtlan Kitap, açılışını M. Kutlukhan Perker ve sinema kökenli yazar Ken Kristensen’ın kara mizah örneği olan çizgiromanı “Todd: Dünyanın En Çirkin Çocuğu” (Todd: The Ugliest Kid On Earth) ile yaptı. Penguen’de çizmeye devam eden Perker’in yeni bir projesi de yolda. Hep çizer tarafıyla tanındığını söyleyen Perker, hem yazıp hem de çizdiği, tamamen kendi emeğiyle yeni bir çizgiroman dergisi çıkarmaya hazırlanıyor. Penguen çatısı altında yayınlanacak dergi için yazı beklemek gerekiyor.

ABD’de 2013 yılında Image Comics tarafından yayınlanan “Todd: Dünyanın En Çirkin Çocuğu”Perker’in 2005 yılında L-manyak için “Kutukafa” adıyla çizdiği bir karakterden uyarlama. Dejenere olmuş ailesi tarafından kafasına kesekağıdı takmaya zorlanan küçük bir çocuk Todd. Dünyanın en çirkin çocuğu dense de aslında o, en azılı suçlularla bile arkadaş olmak isteyebilecek kadar hümanist ve naif biri. Todd’un arkadaş edinme çabaları onu Oprah Winfrey hastası bir seri katil ve meşhur olmak isteyen bir polisle karşı karşıya getiriyor. Kitabın arka kapağında da belirtildiği gibi “tabuları gıdıklayan” bir çizgiroman Todd.

“Suç dünyasına karşı bir merakım var. Bütün suç filmlerini bilirim, suç romanlarını çok severim. Ama mafya, organize suç hikayelerinden çok, karakterin ön plana çıkmasına imkan veren küçük suç hikayelerini severim. Hem karikatür esprisi hem de çizgiroman için çizerek ya da not tutarak düşünürüm. Çalışırken bir şeyler çıkıyor ve onlar sizi bir yerlere yönlendiriyor. Todd, benim çizerek bulduğum karakterlerden.”

Hikaye Amerikan pop kültürüne, suç dünyasına ve sinemadan örneklere göndermelerle dolu. İlk kitabın kapağı da Bryen Singer’ın “Olağan Şüpheliler” filminin afişinden uyarlama. Yıllarca ABD’de yaşayan ve hala ABD’de pekçok yayına çizen Perker, Amerikan pop kültürünü de yakından takip ediyor. ABD’ye de zaten edebiyatı, sineması, yaşantısı ve caz müziğine hayran olduğu için gittiğini söylüyor.

Kitabın önsözünü, Hollywood filmlerinde genelde kötü, sert adam rollerinden tanıdığımız ve uzun zaman cezaevinde yatan Danny Trejo kaleme almış. “Bu hikayede Todd hapse giriyor. Amerikan hapishane kültürüne odaklanan bir bölüm. Suç romanları ve senaryo yazarı aynı zamanda Quentin Tarantino’nun “Rezarvuar Köpekleri”nde oynayan Eddie Bunker da karakterlerden biri. Bunker da uzun yıllar cezaevinde yatmış. Danny Trejo ve Bunker hapishane arkadaşları.”

Kitapta çizgiroman eleştirmeni Pat Clancy de bir karakter olarak yer alıyor. Clancey’nin özel isteği ise kitapta ölen bir karakter olmak. Hikayeyi Perker’in ağzından dinleyelim:
“Bir akşam dergiden çıkıyorum. Metin Üstündağ ‘OT’un bu sayısında Ahmet Ümit, romanlarında kullandığı cinayet metodlarını yazacak. O metodları sen çizer misin?’ dedi. Kabul ettim. Kocaman bir kağıt hazırlamış. Tek tek metodlar yazıyor. Telle adam boğmak, tabancayla öldürmek, bıçaklamak... Cebime attım. Sonra taksiye bindim, Kurtuluş’ta polis çevirdi. Kimlik kontrolü derken cebimden kağıt çıktı. Aynı anda telefonuma mesaj geldi. ‘Ne o?’ diye sorunca göstermek zorunda kaldım. Ken’den gelen mesaj: ‘Öldürülecek adam!’Altında da Clancy’nin fotoğrafı. Polisi ikna ettik tabi, ama hepsinin üst üste gelmesi çok ilginç oldu.”

Kutlukhan Perker, yarın saat 14.00-16.00 arasında Kadıköy’deki Büyülü Dükkan’da kitabını imzalayacak.

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails