18 Kasım 2013 Pazartesi

Yeni Orta Doğu'yu Çizgi romanlarda betimlenen Arap Süper-kadın kahramanlarının Zaferi

Yazan: Salma Al Wardany ve Caroline Alexander
Çeviri: Gönül Öztopuz
Üstteki illüstrasyonda Jihen Ben Mahmoud tarafından yaratılan ve ana karakterlerinden birisi Elyssa Haddad adlı kadın karakter olan Passion Rouge adlı grafik çizgi romanının karakterleri bir arada görülmektedir.

Layla'yı cinsel saldırıdan kurtaran Mısır Polis kuvvetleri değil, kılıç kuşanmış, uzun siyah türbanının içindeki Quahera adındaki süper-kadın kahramandı. 

Çizgi roman panellerindeki kötü adamların sıkıştırdığı Layla'nın polis desteğine dair umutları, polis memurlarından birisinin onu "uygunsuz kıyafetler" giymekten ötürü -bir süveter ve pantolon- kınaması ile tükenir. Sokağa geri döndüğünde, bir başka işkenceci çete ile karşı karşıya gelir ve ancak, kötü adamları değneği ile pataklayıp polis merkezinin korkuluklarına enselerinden sıra sıra dizen Quahera ortaya çıktığında kurtulur.



Quahera, 2011 başkaldırılarının muhafazakarlar ve liberaller arasında ortaya çıkan tartışmalarının bir mirası olan yeni kuşak Arap çizgi romanlarında, süper-kadın kahramanlarını simgeleyen bir karakterdir. Genç sanatçılar Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da erkek egemen medeniyetlerin büyük oranda dokunulmadan bıraktığı, henüz çözümlenmemiş sorunlara odaklanmaktadır. 

Almanya'da, Jacobs Üniversitesi Bremen'de görsel anlatımlar üzerine araştırma yapmakta olan Lübnanlı sanatçı Lena Merhej, bir röportajında "Kadın süper kahramanlar ve öne çıkan karakterler, kadınların cinsiyetlerinin boşluğunu doldurduğunu göstermekte ve hükumetlerin kadın haklarını ihmal ettiğinin altını çizmektedir," demiştir. Yeni kuşak çizgi roman karakterleri, "daha iyi bir hayat için hayallerini gerçekleştirip kendi isteklerini yerine getirmektedir."

Kahire'nin Arapça kelime karşılığı olan Quahera, aynı zamanda "zafer kazanmış" anlamına gelmektedir. 19 yaşındaki Mısırlı grafik tasarım öğrencisi Deena Mohamed tarafından yaratılmış ve Tahrir Meydanı'nda bir çetenin bıçak tehdidi ile bir kadına tecavüzü sonrası yapılan halk protestolarından aşağı yukarı beş ay sonra, ilk olarak Haziran ayında internette görünmüştür. Mohamed, bu çizgi romanın, saldırılara karşı kadınların sessiz olması gerekliliğine bir meydan okuma eğilimi olduğunu söyler.

İlham Veren Karakter

"Beni kızdıran bir takım şeylerle baş edebilecek bir süper kahraman yaratmak istedim," der Mohamed.

Okuyucu kitlesi de bunu kabul eder. Eylül'den bu yana, Mohamed'in web sitesi neredeyse 500 bin farklı ziyaretçi tarafından, günde 10 bin kez tıklanma ortalamasına ulaşır ve yerel yayınevleri tarafından basılı bir edisyon için anlaşma önerileri almaktadır. Mohamed, Quahera'dan ilham aldıklarını söyleyen Arap kadınları ve genç kızlarından hergün onlarca mesaj aldığını söylemektedir.

Geçtiğimiz yıl, Dubai'deki Orta Doğu Film & Çizgi roman Kongresi'nde, Rayann Lawsonia adlı utangaç kızın, dünyanın kurtarıcısına dönüşümünü anlattığı "Drawn" adlı grafik çizgi romanın bir bölümünü ilk defa görücüye çıkardığında Sudanlı yazar Mai El Shoush'un çevresi hayranları tarafından kuşatıldı.

"İnsanların kendileri ile ilişkilendirebilecekleri güçlü bir Arap kadın karakter yaratmak istedim," diyen El Shoush'un çizgi romanı bu ay, Amerika merkezli Jabal Entertainment tarafından piyasaya çıkmayı bekliyor.  El Shoush şunu da ekliyor: "Sıkı deri kostümler içinde görmeye alıştığımız klişeleşmiş Barbie görünümlü plastik karakterlerden nedret ediyorum."

Seksüel Güç

Yine de diğer grafik çizgi romanların illüstratörleri, toplumsal tansiyonun yükseltildiği ülkelerde geçtiğimiz son iki yıl içinde ana kadın karakteri seksüel yönde güçlü göstermenin bu ülkelerde bir takım fikirlerin değiştirilmesine yardımcı olabileceğini söylemişlerdir.

Tunuslı sanatçı Jihen Ben Mahmoud'un Passion Rouge serisindeki ana kadın karakter Elyssa Haddad, kimi zaman erotik sahnelerde çıplak olarak görülür. Bu, sanatçının kafir olduğu suçlamalarını da içeren nefret dolu mailler almasını sağlar.

"Arap dünyasının dış görünüşle ilgili sorunları var," der Ben Mahmoud."İşte bu yüzden karakterimin cinselliğinin kasten altını çiziyorum: Kendi vücudunun sahibi kendisi, onu saklayabilir, ortaya çıkarabilir, onunla canı ne isterse onu yapabilir, bedeni onun utanç kaynağı değildir."

Bu türün güncel olarak öne çıkan kadın karakterleri, ilk kadın kahramanlar değiller. 1980'lerde, Samira Shafik ve Ihab Shaker adlı karı kocanın oluşturduğu takım, Mısırlılara Shamsa ve Dana'nın maceraları olarak tanıtılmıştı. 2006 yılında Lübnanlı sanatçı Joumana Medlej, kendilerini milisler gibi gösteren şeytani ruhlardan ülkesini kurtaran ve büyülü güçlere sahip bir kız olan Malaak'ı yaratır.

 Müslüman Süper-kahramanlar

Yine 2006 yılında, Kuveyt doğumlu psikolog Naif al-Mutawa 99'u görücüye çıkarır. 99, içlerinde çeşitli kadın karakterlerin de yer aldığı bir grup Müslüman süper-kahramanın kurduğu takımdır ve o kadar beğenilir ki, DC Comics'de Superman ve Batman'in yanı sıra başrolü kaparlar.

Görsel anlatımlar araştırmacısı Merhej'e göre, yeni sanatçılar için bir başka ilham kaynağı da, En İyi Animasyon filmi kategorisinde aday gösterilmiş ve sözünü sakınmayan İranlı bir kızı konu alan 2007 yapımı Persepolis adlı animasyon filmidir. Merhej ayrıca, internet ve sosyal medyanın da kadınlara Arap Baharı uyanışında yeni araçlar sağladığını, onların hiç olmadığı kadar geniş kitlelere ulaşabilmelerinde yardımcı olduklarını söyler.

Orta Doğu Film & Çizgi roman Kongresi direktörü Ben Caddy, Arap çizgi roman endüstrisinin şimdilik bakir bir market olduğunun ve illüstratörlerin de "saf bir biçimde işlerini sevdikleri ve dışavurum istekleri için bunu yaptıklarının" altını çiziyor.

Malaak'ın yaratıcısı Medlej şunları söylüyor: "Kadınlara karşı bu eşi benzeri görülmemiş şiddet zamanında, sadece süper kahramanlar değil, sağlam kadın karakterler de Arap dünyası için gereklidir. Arzuladığımız eşit ve dengeli toplumu edebiyatımızda yaratabiliriz."

Yeni süper kadın kahramanların cephaneliğinin bir kısmını şiddet oluşturabilir fakat hukukun koyduğu kurallara saygı da gözden kaçmaz. Layla'yı kurtarmak için saldırıya geçen Quahera, bu hesaplaşmanın içine mahkeme günlerinin de dahil olacağını belirtir.

Kıza döner ve şöyle der, "Endişelenme, bu adamlara karşı seninle birlikte tanıklık etmek için bekliyor olacağım."

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails