21 Ağustos 2013 Çarşamba

Yaratıcı Yazarlık Seti

Kafe Kitap'tan "Yaratıcı Yazarlık Seti"....
Nasıl Yazıyorlar? - Halil Gökhan

Çocukluğumdan kalma hayal meyal bir imge kitap Nasıl Yazıyorlar? Siyah kapağı ve içinde belki yazar babamın da sayfalarının bulunduğu ya da bulunmuş olmasını isteyebileceğim o dönemin birçok yazarının kaleme aldıkları yazılar. Soluksuz olmasa da dönüp dönüp tek tek okumuş olmalıyım yazarların sırlarını ve o kitabı elimde bırakmadığım dönemde karar vermiş olmalıyım yazar olmaya... 

Okullar, kişilerin birbirlerine zamanın deneyimlerini anlatmayı bıraktıkları sırada ortaya çıkmış olmalı. Bu deneyimleri kontrol altına almak, bastırmak ve bir disipline çevirmekten sıkıldığı anda da insanlar yeniden okulsuz ve anlatmanın yer aldığı deneyimlere kendilerini bıraktılar. Modern anlamıyla yazmak, okulsuz ve kişisel deneyimlerin anlatıldığı bir dönemin gizemli eylemi hâlâ. Yazarın Nasıl Yazıyorum? dediği anda bile yeni şeyler öğrenebileceği ilginç bir deneyim. Bu deneyimi kabuğundan çıkarmak, çoklu seslere dönüştürüp bir kitap yapmak istedik. Sözün, yaratmaya dair izler bırakarak yazıya dönüştüğü süreci yarı mesleki yarı da amatör olarak gözlemlemek. Gelenlere, sıradakilere anlatmak için..

Yazmak - Michel de Montaigne

Yazarken, anlatım biçimimi bozar korkusuyla, kitaplarla dostluğumu bir yana bırakırım. Gerçekten de iyi yazarlar beni çok zayıflatır, cesaretimi kırar.

Kitaplarda aradığım, yalnız dürüstçe bir oyalanmanın yarattığı hoş duygulardır; ya da amacım öğrenmekse, kendimi tanımama yardım edecek, daha iyi nasıl yaşanacağını ve ölüneceğini bana öğretebilecek bilgi bulmak isterim.

Büyük yazarlar, olayların nedenleri üzerine yazı yazarken, yalnız en doğru bildikleriyle yetinmeyip ince bir buluş, bir güzellik katmak koşuluyla, inanmadıkları şeyleri de yazarlar.

100 Saatte Kendi Kitabını Yaz - Halil Gökhan

Bütün bilimler ve disiplinler bir işi ya da mesleği en iyi şekilde yapmak için 10.000 saat (yaklaşık 4 yıl ki üniversite öğreniminin değişmez süresi buradan ileri gelir olasılıkla) gerektiğinden söz ederlerken 100 saatte ne yapılabilir? Eğer bu 100 saati bağlı olduğu 100 ayrı konu ve bağlamıyla yeniden anlatırsanız neden olmasın? 100 x 100 = 10.000 saat.

Rakamlara asla inanmayın. Rakam ile sayı arasındaki farklar, zaman ile süre arasındaki bilinç oyunlarına benzer. Demek istiyorum ki bu elinizde tuttuğunuz çok özel bir "ders" kitabı. Çünkü kitapla verildi.

Ve bu satırların yazarı, bu sanatın öğretilerek öğrenilmeyeceğine inanıyor. Yüzleri olan hiçbir canlı varlık birbirine bir şey öğretemez.

Doğadan ve yaşamdan öğrenir, hafıza ve zekâmızla da olanları anlarız. Okumak işte işin bu gerçek ve doğal kısmıdır. Yazı suyunun kaynağı okumaktır. Nehir yatağı boyunca her yolcu kendi adını, sanatını akışına, yatağına göre alır. Ve en tehlikeli olan da az önce sarf ettiğimiz birkaç cümle gibi olan sözlerdir bu yolculukta.

Yazinin Hyper Derecesi - Halil Gökhan

Bilgilerimiz, onları sakladığımız depolar ve iletişimin ısısı şeffaflaştı. Kötülük ise felsefi olarak devinim yetisini yitirdi. Ama pratik olarak yakmaya, çürütmeye ve yıkmaya devam ediyor. Geçtiği her yerde bir kara yazı parçası bırakarak. Kötülük, 20. yüzyıla dair eski dünyanın haritasındaki yükseklik çizgilerini yeniden belirleyerek gerçekleştiriyor bu geçişini...

20. yüzyıl sonrası dünyasında -ki henüz 21. yüzyıl retoriğine girmiş kabul etmiyoruz kendimizi; özellikle de 11 Eylül 2001'den bu yana- iki soyut salınım hareketi geçerli: Dünya bir bölümüyle yükselirken diğer bölümleriyle de alçalıyor.

Kötülük bir 20. yüzyıl yaratığıydı. 1914'de doğdu, 1989'da öldü ve kimilerine göre 11 Eylül 2001'de, yani 21. yüzyılın başlangıç havuzuna hortladı. O artık bir hayalet mi? Hayaletse onu kimler çağırdı?

Bize kalırsa o bir hayalet değil. Aksine Kara Yazı'nın "prime time" bir görüntüsü.

Roman Yazan Ajanda 2013 - Kolektif

Bu Sadece bir ajanda değildir!

Yazarlık sanatının ve bütün yazarların kültür markası Yazıyor Yayınları 2013'te roman yazmak isteyenlere ve bunu sürekli erteleyenlere çok cazip bir fırsat sunuyor: Roman Yazan Ajanda

2013'ün her haftasını dilediğinizce eserinizi ilk adımlarıyla geçirebilir, roman çalışmanızı elektronik cihazlara bağlı kalmadan kaleminizle birlikte her yere götürebilirsiniz.

Ve artık geriye sadece yazman kalıyor.
Nasıl mı?
Bunun için gerekli her şeyi ajanda size söylüyor...
Haydi davranın kalemlere...
Ajanda bittiğinde roman tamamlandığında ya da tamamlanmadan Yazıyor ile temasa geçmeyi unutmayın... Belki ilginç bir yayın macerası sizi bekliyordur. Kimbilir...

Yayınevi Dizisi:Yazıyor Kitapları Dizisi
Kategori:Edebiyat - Deneme, Yazı Sanatı, Referans
Cilt Durumu:Ciltsiz
Sayfa Sayısı:636 s., 88 s., 200 s., 144 s., 240 s.
Baskı Sayısı:1. Basım
Boyutlar:15 x 22,5 cm, 12 x 20 cm, 13 x 20 cm, 11x 19 cm, 15 x 20 cm
Yayınevi:Kafe Kültür Yayınları
Basım Yeri, Yılı:İstanbul / 2012, 2013
Katkıda Bulunanlar 

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails