24 Ağustos 2013 Cumartesi

"Yalınayak Gen"e Japonya Yasağı!

İNTERNET HABER / ÖZEL İÇERİK -Japonya'da 1973 yılında kendisi de Hiroşima'daki atom bombasıpatlamasından kurtulan Keiji Nakazawa'nın yazdığı ve atom bombasıpatladıktan sonra hayatta kalanların hikayelerinin anlatıldığı dünyaca ünlü çizgi roman Yalınayak Gen yasaklandı.

40 yıl önce çizilen ve başta ABD olmak üzere neredeyse dünyanın her ülkesinde yerel dillere çevrilip basılan Yalınayak Gen, Türkiye'de de yayınlanmış ve okurun ilgisini çekmişti.

ÇOCUKLAR İÇİN ÇOK FAZLA KORKUTUCU
The Telegraph'tan Julian Ryall'ın haberine göre Japonya'nın Güneybatısında Matsue kentinde Bölgesel Eğitim Kurulu, atom bombasının patlama anı ve sonrasına dair çizgi romandaki görüntülerin çok fazla korkutucu olduğu gerekçesiyle çocuklar içinuygun olup olmadığı tartışmasının ardından çizgi romana erişimin kısıtlanması konusunda ilk ve orta okullara açıklama yapıldı.
Habere göre Japon öğretmenler birçok kitabın savaşın dehşetini hakkında çocukların eğitiminde değerli biryardımcı olduğunu, yasağın ise gereksiz olduğunu söylüyor.
TÜM DÜNYANIN BİLDİĞİ JAPON MANGASI
Japonya'da yayınlanan çizgi romanlara Manga ismi veriliyor. Tüm dünyanın bu popüler kültür ürünleriyle tanışması Keiji Nakazawa'nın Yalınayak Gen isimli mangası sayesinde oldu.
İkinci Dünya Savaşını sona erdiren ve milyonlarca sivil Japon'un ölümüne neden olan Hiroşima'ya atılan bombanın ardından yaşananları anlatan çizgi romanda, sivillerin yanıp yıkılan şehrin külleri arasında hayatta kalma mücadelesini, yaşanan cinayet, cinsel saldırı gibi ayrıntıları ile ele alınıyor.
KENDİ BOMBA DENEYİMLERİNİ YAZDI
Hiroşima'da babası ve kardeşinin ölümüne şahit olan Nakazawa, mangayı kendi hayat hikayesinden ve deneyimlerinden yararlanarak yazmış, 2012 yılında ise kanserden ölmüştü.
DÖRT KEZ FİLMİ YAPILDI
1973'de yayınlanmaya başlayan ve  1985 yılına kadar devam eden, ardından iki sinema filmi, bir televizyon filmi ve bir de uzun metrajlı animasyonu yapılan çizgi roman önce bombayı atarak sivillerin ölümüne neden olan ABD, ardından İngiltere, Fransa gibi batılı ülkelerde çevrildi.

Kaynak - İnternet Haber

Not - Bunu çok önceden akıl eden TUDEM yaş sınırlaması ibaresi eklemişti baskılarına.

1 yorum:

Mr. Aşkın Güngör dedi ki...

Yasaklar, yasaklar... Tarihin hafızasına hakaretten başka bir şey olmayan yasaklar...

Linkler

Related Posts with Thumbnails