15 Ağustos 2013 Perşembe

Şahap AYHAN Ustanın Biyografisi

Sıkı bir çizgi roman okur ve koleksiyoncusu olan Harun Aybal çizgi romanımızın en az bilinen kahramanlarını, Türk sanatçılarını tanıtıyormuş açtığı bir blogda. Ama nasıl olmuşsa birden duruvermiş, bırakmış yazmayı. Oysa Yener Çakmak, Levent Cantek gibi isimlerin araştırmalarını derlemesi de az bir iş sayılmaz. Aşağıdaki biyografiyi okuduğunuzda ne büyük bir iş yaptığını anlayacaksınız. Yazıyı okuduktan sonra blogunun yorum kısmına yazı isteme talebi gönderirseniz eminiz devam edecektir.

Gerçek adı Ali Şahabettin Ayhan olan sanatçı, yazıp çizdiği çizgiromanlarında kullandığı imzasıyla "Şahap Ayhan" olarak tanındı.1926 yılında İstanbul Üsküdar'da doğdu. İlkokulu Üsküdar Ravza-i Terakki Mektebi’nde okudu. Öğrenimini Üsküdar Paşakapısı Ortaokulu ve Haydarpaşa Lisesi'nde devam ettirdi. Yüksek öğrenimini İstanbul Edebiyat Fakültesi'nde 2 yıl Tarih bölümü, Felsefe, Coğrafya, Sanat Tarihi bölümlerinde birer yıllık öğrenciliğin ardından tamamladı.

İlk çizgiromanı Mahmut Şevket Beşinci’nin yazdığı "Pire Nuri Cumhuriyet Bayramında", 1944'de Mehmet Faruk Gürtunca’nın yayınladığı Afacan Çocuk Sesi dergisinde yayınlandı. Ardından aynı dergiye "Pire Nuri Karaborsacılar Peşinde" ve "Pire Nuri'nin Yaramazlıkları" adlı çizgiroman serilerini çizdi. 1946 yılında "Yarın" gazetesinde ressam olarak çalışmaya başladı.1947 yılında Çocuk Sesi dergisine "Kralın Hilesi", Çocuk Haftası dergisine Ayhan Erer'le birlikte "Atilla Geliyor", ardından "Atilla'nın Ölümü", "Arslan Yüreği" gibi eserler hazırladı.Kırklı yılların sonunda üniversiteyi bitirip yedek subay olarak askere giden Şahap Ayhan, 1950 yılında askerlik görevini tamamlayıp Babıali'ye çizer olarak döndü. Memleket, 101 Roman, Vatan, Yeni Sabah, Ceylan, Hür Anadolu, Sabah, Tercüman, Son Havadis, Tercüman Çocuk, Türkiye, Türkiye Çocuk, Çocuk Haftası gibi dergi ve gazetelere çizgiromanlar, yazı resimlemeleri, tarihi tablolar hazırladı.1950 yılında Mustafa Kızıltan'ın "101 Roman" adlı haftalık çocuk dergisine "ZIU'nun Maceraları", ve "Kara Kamçının Serüvenleri" adlı ilk Türk bilimkurgu çizgiromanlarını yazıp çizdi.1953 yılında ilk tek kahramanlı Türk çizgiroman dergisi Köroğlu'nda Galip Bülkat’la birlikte çizdi, Köroğlu'nun yayını 40 sayı sürdü.1952 yılından başlayarak Yeni Sabah Gazetesi'nin çizgiroman ilavesine "Resimle İstiklal Savaşı", "Baltacı ve Katerina", "Safiye Sultan", "Kleopatra", "Çiçi", gibi çok sayıda çalışmalar yaptı.1955 yılında Ceylan dergisinde "Karabulut Kargalar Ülkesi", "Karabulut Gökleri Yenen Adam" gibi çizgiromanları derginin arka sayfasında renkli olarak basıldı.

Çok üretken bir çizer olan Şahap Ayhan, Kazanova, Don Juan, Denizaltı Korsanları, Arzın Merkezine Seyahat, Dede Korkut, Alpaslan, Şeyh Şamil, Rasputin, Kara Orkun, Kara Pelerin, Akbulut,Tengiz, Hacı Bektaş-ı Veli, Gazavatlı Hayreddin Paşa gibi çeşitli konularda çizgiromanlar yaptı. Bilimkurgu tarzı çizgiromanlar hazırlamasında, ünlü çizer Alex Raymond'un Türkiye'de "Baytekin" adıyla yayınlanan Flash Gordon’un okunup sevilmesinde büyük rolü oldu. Çizgiromanlarda ışık ve gölgeyi en iyi kullanan çizerimizdir.

Kaynak: Bu yazı Hakan Alpin'in Genel Yönetmenliğinde yayınlanan Darkwood Sakinleri Çizgiroman Kültürü Dergisinin Ağustos 1996 tarihli 5. sayısındaki Yener Çakmak'ın makalesinden alınmıştır.

Tengiz isimli çizgi romanıyla dergimizde tanıştığım, tarih ve çizgi roman ilişkisiyle bizden birşeyler hissedebildiğim çok değerli bir sanatçımızdır. Onu anmak adına kendisiyle yapılmış 1993 yılında Joker dergisinde yayınlanmış Levent Cantek’in yaptığı bir röportajdan alınan bir kaç cümleyi eklemek istedim:

Bizim kuşak sizi Tercüman Çocuk'un kapanışına kadar yıllarca süren Tengiz adlı çalışmanızdan tanıyor.
- Şimdiki neslin Baytekin'den yoksun kalmasını istemiyordum. Tengiz'i yaptım. Bazıları kopya dediler. Evet kopya ama hani araklamak değil onu alıp onore etmek. Hatta dergidekilere de söyledim, çocuklar okusun istiyordum. Bütün Baytekin'i baştan aşağı bazı ilavelerle yaptım. Epey bir süre sürdü. (http://www.seruven.org/medya.php?id=52)

Harun Aybal BLOG - Bana Göre

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails