26 Ağustos 2013 Pazartesi

Kahire’nin süper kahramanları

Supermakh’ın hikayeleri Tok Tok isimli (“tuk tuk”un Arapça okunuşuna göre yazılışı), Kahire’de yayımlanan üç aylık çizgi roman ve mizah dergisinde yer alıyor. Dünyanın bir çok yerinde, taksi olarak kullanılan üç tekerlekli motor "tuk tuk", Mısır'da daha da yoğun bir sembol taşıyor: özellikle fakir mahallelerde iş gören bir araç olarak zengin mahallelere sokulması bile yasak. “Tuk tuk”lar 2011’den beri Mısır’da kahramanları da taşıyor.

Tok Tok’un genç kurucuları Shennawy, Makhlouf, Andil, Hicham Rahmah ve Tawfiq her biri profesyonel çizer olarak çeşitli gazete ve dergilerde çalıştılar. 9 Ocak 2011'de ilk sayısı yayımlanan Tok Tok’un gerçekleşmesinden önce beş arkadaş yaklaşık bir yıl boyunca dergi fikri üzerine çalıştılar. "Hicham'la ikimizin fikriydi" diye anlatıyor Shennawy, “derginin ilk amacı günlük hayatı farklı perspektiflerden sunmaktı.” Derginin ilk sayısında yer alan çoğu eser siyaset ve mizah içererek sosyal sorunları ve günlük hayatı anlatıyordu. İkinci sayı ise 2011 devriminden sonra çıktı, "Mübarek istifa ettikten sonra ikinci sayıyı bitirmemize iki hafta kalmıştı, bu sayede o an yaşanılan hikayeleri paylaşma imkanımız oldu, daha çok farklı perspektifler sunabildik" diye anlatıyor Shennawy. İlk sayıdan 500 adet basmışken, ikinci sayının basılan 1500’ü anında satıldı. Bugün ise derginin baskı adeti 2000’e yükseldi. Mısır'da bir çok okur uzun zaman çizgi roman ve mizah yayınına hasret kalmış diye anlatıyor Hicham, “Mısır'ın da mizah ve çizgi roman geleneği var, onu yaşatmak ve geliştirmek istiyoruz.” Tok Tok bu yüzden hem Mısır hem diğer Arap ülkeleri için önemli bir yayın, “Her sayıda daha da çok çizerle çalışıyoruz, katılımcılarımız çoğunlukla Mısırlı olsa da, Lübnan ve Cezayir’den de çok katılım geliyor. Her yeni sayıda en az iki yeni çizerle çalışıyoruz” diyor Shennawy.
Tahrir Meydanı'nda doğan mizah dergisi olarak yanlış tanımlandığı çok oldu, Hicham özellikle vurguluyor, "Biz çizgi roman sektöründe devrim yapmak istiyoruz, sadece devrimle ilgili yazıp çizmek istemiyoruz, Mısır çizgi roman dünyasına yeni bir dalga getirmek istiyoruz." Mısır’ın siyasi ve toplumsal sorunlarını içerse de, Tok Tok’ta yer alan yazar ve çizerler daha genel ve felsefi konulara da değiniyorlar. “Ama ne olursa olsun, dergi her zaman sosyal hiciv üslubunu koruyor” diye hatırlatıyor Shennawy. Üç aylık bir dergi olarak her zaman güncel olaylara odaklanamadıklarını da vurguluyor: “Her şey o kadar hızlı değişiyor ki, bir gün içinde bile neler oluyor! Ama elimizden geldiğince Mısır’dan geçen ana dalgayı yakalamaya çalışıyoruz. Mesela bu yıl kadınlarla ilgili özel bir sayı yayımladık, onun ardından da ‘Mısır’da kaos’ temalı bir sayı hazırladık!”
Bu çabanın içinden, Makhlouf’un kaleminden, çiçekli pelerini ve ağzında tarçınlı sakızıyla Kahire sokaklarını dolaşan ve kadınları cinsel tacizden koruyan SuperMakh isimli Mısırlı Süpermen doğdu. SuperMakh ilk kez 2007’de çok kısa bir süre için El Doustour isimli muhalefet gazetesinde yer almıştı. Yıllar sonra Tok Tok’ta yer alan ilk macerasında SuperMakh genç bir kızı Noel Baba’nın tacizinden koruyor. Hikaye okurlar tarafından çok beğenilmiş, “Özelikle kızlar çok sevdi!” diye ekliyor Makhlouf. “Çoğumuz erkek olduğumuz için kadınlara da yer veren bir sayı yayımlamak istedik” diyor Shennawy, “Hikayelerin hepsi ya taciz, aile içi şiddet, veya toplumsal baskıyı anlatıyor. Maalesef Mısır’da hayat toz pembe değil.”
İki yıldır, beş arkadaşın Mısır’da çizgi roman manzarasını değiştirdikleri kesin. Shennawy 2012 yılından beri 9th Art isimli bir şirket kurup Mısır’da çizgi roman üzerine 24h comics ve yazar-çizerler için buluşma ve kendini geliştirme imkanları sağlayan projeler üzerine çalışıyor. Çizgi roman dünyasında da devrim yaşatarak Tok Tok toplumdan yükselen çeşitli seslere yer vermeye devam edecek.
Türkiye'de olup bitenleri takip etti mi diye sorduğumda “Elbette!” diye heyecanlandı Shennawy, “Tüm dünya izledi! Türkiye’de veya başka yerlerde olanlar hepimizi ilgilendiriyor çünkü hükümetlerin halkın ihtiyaç ve isteklerinden ne kadar uzak durduklarını görüyoruz. Protestocular dünya çapında bir çok toplum için ilham kaynağı.”
Canan Maraşlıgil, 21 Ağustos 2013
Tok Tok’un web sayfası: http://www.toktokmag.com
Kaynak - Birgün

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails