27 Temmuz 2013 Cumartesi

Hayvansı Adam, Hamile Kadın Mücadelesi!

Gün geçmiyor ki kadını hakir gören, ikinci sınıf insan olarak yaftalayan, sadece et olarak algılayan bir manyak ortaya çıkarak boş sözlerle ortamı germesin. Bu manyaklar  ellerindeki minik ama arkalarındaki dev iktidar desteğine dayanarak ilk fırsatta içlerindeki hasta ruhu dışarı vurmak için her ortamda konuşur da konuşurlar. Kaldı ki içlerinin güzelliği dışlarına vuran bu adamların tiplerine, yüzlerine, kılıklarına baktığınızda artık neredeyse tek tipleşmiş bir rezilliğin temsilcisidirler ve hepsi de aynı güzelliğin soyudur. İşte bunlardan biri: Scarabus

Scarabus bence DC Comics aleminin en korkunç ikinci karakteridir. İlk sırada kim var derseniz "Eclipso" derim ama o başka bir yazının konusu. Christopher Priest ve Luke Ross yaratısı Scarabus'un benim gözümde ikinci sırada olmasının başlıca sebebi Kaos Lordlarının (Lords of Chaos)  bir elemanı olmasının yanı sıra gerçekten de adına yaraşır güçlere sahip olması ve bunları abartılı düzeyde zalimce kullanmasıdır. İsmi SCARAB - Bok Böceğinden türetilmiş olan Scarabus aslında hepi topu 5 sayı göründü koskoca DC Comics tarihinde. Bu bakımdan benim gözümde ikinci en kötü adam kategorisinde olmasını yadırgayacaktır çok kişi ama açıkçası bu kararı almamdaki sebep çizgi romandaki "kötü adam" olayına birçok kişi gibi bakmamamdan kaynaklanıyor. Onu da bir ara uzun uzun yazmayı düşünüyorum. Gelelim Scarabus ve hamile kadın olayına... Bu arada yavaş yavaş Scarabus'u da tanıma şansınız olur.

Bu yazının diğer ana kahramanı hamile kadın DC Comics'in Power Girl'üdür. Comics alemine 1976 yılında All Star Comics'in 58. sayısıyla katılan kahramanın yaratıcıları Gerry Conway, Ric Estrada, Wally Wood üçlüsü. Bununla birlikte bu karakterin Otto Binder and Al Plastino yaratısı olan Supergirl'den uyarlandığını da eklemek gerekir. Tabii Stan Lee'nin 1978 yılında yaptığı açıklamayı eklemekte de fayda var bu noktada "Biz Wonder Man karakterini yarattığımızda DC bizim bu ismi Wonder Woman'dan aldığımızı iddia etmişti ben de yayını durdurmuştum. Şimdi biz Power Man'i (1972) yarattıktan sonra ortaya Power Girl'ü çıkardılar. Avukatla bir konuşayım bakalım bu haksızlığa ne diyecekler.
Yaratımındaki bu karışıklık bir anlamda kurgusal hayat hikayesine de yansıyacak olan Power Girl'ün hamileliği de bir karışıklığın merkezi olacak. Sadece Hayvansı adamla mücadelesinde değil, hayat hikayesinde de...
Power Girl, başka bir boyuttaki Superman'in Supergirl tarzı kuzenidir. O boyuttaki kahramanlardandır ve gün geldiğinde boyutlar birleşince DC Comics'in orjinal evrenine aktarılmıştır. Güçleri yaklaşık olarak Superman'inki kadardır. Ancak hemen her okurun bildiği üzere en dikkat çekici yeri iri göğüsleridir ve son yıllarda hayli feminist öykülerin de aktarıcısı olmaya başlamıştır.
İşte tarihler 1994'ü gösterdiğinde bu Power Girl mistik bir şekilde hamile kaldı. O aralar tavan yapan hormonları yüzünden Green Lantern - Hal Jordan ile Aquaman'a yakınlık duyduğu dönemler yaşamıştı JLA, JLI ve JLE'deyken ancak hamileliği için sebep bulunamamıştı. Aşağıda ZERO Hour'dan bir karede kendisini hamile haliyle görmekteyiz. 

Bu da doğumdan önceki son hali. Power Girl, nedenini bilmediği bir hamilelik geçirerek dünyaya nur topu gibi bir bebek getirdi. Ancak bu arada başka boyutun Kriptonlusu olma hikayesi de karışmaya başladı çünkü gördüğü mistik hayaller ona aslında ATLANTİS soyundan geldiğini  bildirmeye başladı. Bu da yıllar sürecek bir kafa karışıklığının başlangıcı oldu ve ancak yenilerde çözümlendi ve evet diğer boyuttan geliyormuş.

1994 yılında Justice League of America'nın 92. sayısında Scarabus ilk defa ortaya çıkacak, anneyle bebeğinin huzurunu kaçıracak, dünyalarını alt üst edecektir. JLA'nın uzaydaki üssünde biraz sis biraz duman olarak ortaya çıkan bir varlık başta Wonder Woman olmak üzere birçok kahramanı tarumar ederek peşlerine düşer. Son karelere doğru gerçek biçimini alan yaratık Scarabus'tur ve içi dışı bir iğrenç bir yaratıktır. 

Yunan harabelerinin olduğu bir adaya kaçmış olan ana-oğul uzay üssünde olanlardan habersiz  mutlu mesut eğleşirlerken adanın üzerini kusmuk gibi jöle gibi bir fırtına bulutu kaplamaya başlar...

Çocuğun babası gelmiştir: SCARABUS! Kaos Lordlarının verdiği sonsuz güçle donanmış bu yaratık bebeğinin annesine "Meat worm", "Food sack" diyebilmektedir rahatlıkla. Onun için önemli olan bebektir kadının değeri ise hiç yoktur. Zaten ortaya çıkmasının sebebi de kadını öldürüp bebeği alıp kendi gibi bir nesil haline getirmektir. Geçmişin dar kafalığıyla yaşayan bir yaratığın yeni ve aydınlık zihinle kapışmasıdır bu.  

Pwer Girl tüm uğraşlarına ve üstün güçlerine rağmen başa çıkamaz Scarabus'la:

Bebeğin kendini korumak için yarattığı enerji kürelerinin de bir sınırı vardır ve baba onu ele geçirmenin eşiğindedir. Bu arada Power Girl'ün kahraman dostları yardımına yetişir, mücadele büyür:

Ancak ne işe yarar gelen yardımlar derseniz... İşe yaramaz! Scarabus kılıcı başta olmak üzere her yanından çıkan büyülü güçlerle gelen bütün yardımları bertaraf eder. Çok hızlıdır, çok güçlüdür, çok acımasızdır, vicdansızdır, tek hedefi vardır bebeğini alıp kadını yok etmek:


Bu arada ilginç bir şey olur ve Power Girl bebeğin oluşturduğu güç alanına girerek batık Atlantis'e ulaşır denizin altında. Burada büyükbabası olduğunu iddia eden DC Comics'in eski karakterlerinden Arion'la karşılaşır ve bebeğinin gerçek doğasının bir bölümünü öğrenir. Bu bebek Kaos yerine Düzen lordlarına hizmet etmeli dengeyi korumalıdır. Savaş buraya aktarılır. Power Girl'ün içinde Atlantis soyunun güçlerinin olduğunun anlaşılması ve bebeğini korumaya kararlı bir annenin dirayetiyle bu güç birleşince Scarabus hatrı sayılır bir dayakla geldiği cehennem boyutuna gönderilir:   


Üç sayı süren mücadele bebeğin kurtulmasıyla sonlanır. Ama ne babanın domuz inadı ne mistik gelişmeler ne de annenin sevgisi bitmez... Olaylar sürer ve... Onu da aşağıda okuyun...!

Tamam bebek mistik bir hamilelikte döllenmiş, olağanüstü şartlarda doğmuştur ve hatta bazı hikayelerde rahimden gelen enerjilerle kendisini ve annesini savunmuş ve hatta "beni koru anne" falan diyerek annesine seslenmiştir ama yine de hangi anne yeni doğurduğu bir bebeğin iki gün içinde ayaklanıp konuşmasını kabullenebilir ki? Power Girl uzay üssünde daha bu duruma alışmaya ve açıklama bulmaya çalışırken çıkan karışıklıkta allak bullak olur, oğlunu alarak dünyaya kaçar.

JLA'nın 107 sayısında cehennem boyutuyla dünyayı ayıran duvarlarda bir incelme başlamış gibidir. Dünyanın her yanında sıradan hayvan ve insanlar canavarlaşmaya, adeta iblisleşmeye başlarlar. Bu Scarabus'un dünyaya dönmek için verdiği savaşımın bir yansımasıdır. Sonunda olan olur ve Scarabus boyutlar arası duvarı parçalayarak dünyamıza ikinci kez adım atar. Bu sırada kucağında taşıdığı çocuğunu (artık yaklaşık 7 yaşındadır bebek) kurtarmak isteyen Power Girl onu uzak doğuda bir tapınağa ulaştırmaya çalışmaktadır. Babasının kötü etkilerinden uzak tutulması gereken çocuğun ruhunu saf tutma düşüncesindedir.

Dünyanın her yanına dağılmış olan kahramanlar bu defa ana-oğulu yalnız bırakmışlardır. Oğul da genç adam olmuştur.

Mücadele abartılı bir acımasızlıkla sürerken Scarabus bir rahibin kafasını koparır, Power Girl Atlantis güçlerini kullanır v.s. Sonuç felaket. Scarabus oğlunu almak üzeredir ama oğulun gitmeye niyeti yoktur. 

Çocuk adını açıklar: Ekinoks! Babasıyla gitmeyecek, onun geri kafalı, eskimiş, çürümüş zihniyetine, şiddet dolu dünyasına katılmayacaktır. Aralarında ciddi bir savaş başlar. Baba oğluna karşı. Yılların deneyimi ve acımasızlığıyla oğul savaşı kaybedecek olur.

Ancak içindeki sesi dinleyen ve iç huzurunu yakalayan genç Ekinoks babasının onu ittiği yoldan uzaklaşır. Şiddet ve öfke yoluna sapmaz. Scarabus "Where is your Anger?" diye sorar şaşkınlıkla. Ne tür provokasyonlar yaparsa yapsın genç insan ona uymamaktadır. Onun da içi-dışı birdir ve o öfkeyi, çirkinliği değil, güzelliği ve özgürlüğü seçmiştir:

108. sayıda gerçekleşen son mücadeleyle Ekinoks eskimiş kafalı babasını tek hamleyle yok eder ve "çiçek taçyapraklarına" dönüştürür. İç huzuru yakalayan, şiddetten ve öfkeden uzak duran, uyduruk korku eşiğini geride bırakan Ekinoks babasını alt ederken bile çirkinleşmemiş babasını çiçeğe dönüştürmüştür. Yardıma gecikmeli de olsa katılan diğer kahramanlar için bile şaşırtıcı bir olaydır bu. 

Üzücüdür ki Scarabus belki sadece 5 sayı ortaya çıkarak benim en kötüler listemde ikinci sıraya oturmuş da olsa onun taşıdığı sapkın zihniyet kendisini temsil edecek bir manyağı dönüp dolanıp bulabilmektedir. 

Ümit Kireççi

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails