11 Haziran 2013 Salı

DC Comics'de bir Polis Devleti - Hawkworld

DC Comics, polis devleti olan militarist bir uzaylı ırk yaratarak bunların arasından bir kahraman yaratmış bir zamanlar. Kendilerinden olmayanı dışlayan, devletlerinin kurucusu olan kahramanın ideallerinden uzaklaşmış, yozlaşmış, kibire kapılmış bir ırktır bu: Thanagar!

Nedendir bilinmez bu gezegenden çıkıp dünyamıza gelmiş, kanatlı olmasının dışında gram süper gücü bulunmayan, türlü silahı kullanabilen ve gürzüyle bütünleşmiş olan kahraman Hawkman aslında belki de DC Comics'in en gereksiz ve anlamsız karakteridir. JSA gibi önemli bir grubun üyesi olmasının yanı sıra uzayda geçen maceralarda çok büyük görevler üstlenir ve oradan oraya uçmanın, gürzüyle düşmanın üzerine saldırmasının dışında özel bir beceri sergilememektedir. Buna karşın nedenini bir türlü çözemiyorum, adam ve karısı Hawkwoman benim en sevdiğim karakterdir. Bunu ben biraz olsun Flash Gordon filmindeki kanatlı ırkı çocukken sevmiş olmama bağlıyorum. Ama emin değilim... Bu arada belirteyim, bu karakterin kim olduğunu da dünyasını da çok sonradan öğrendim... 

Hawkworld, 1989 yılında üç sayılık bir hikaye olarak ortaya çıktı. Bu hikayede Thanagar adlı gezegen hakkında ciddi bir ön bilgi veriliyor. Thanagar işgalci ve baskıcı bir polis-asker devletidir. Bu ırk diğer ırklara acımasızca saldırarak işgal etmekte, onların zenginliğini ellerinden almakta, halklarını da köle yapmaktadır. Thanagar kökenli olanların kendilerini üstün, ötekileri aşağı gördüğü gezegende Thanagar kökenliler asil ve zengin sınıfıdır. Ötekilerse kendi kültürlerini, yaşama biçimlerini, geleneklerini sürdüremeyen sefillerdir. 

Thanagar'ı bu hale getirenin ne olduğu tam olarak sorgulanmıyor bu öyküde. Ancak gelinen nokta ciddi olarak ders çıkarılması gereken bir dünyayı resmediyor. Thanagar'ı bir kahraman, Kalmoran, kurmuştur. Bir zamanlar kendileri köle olan Thanagar'lıları kurtaran, uygar bir toplum düzeyine getiren kişidir, Kalmoran. Bu kahramanının öğretisi zamanla unutulmuş, toplum yozlaşmış, özgürlüğün değerini kahramanından öğrenen toplum ötekilerin özgürlüğünü ellerinden almaya başlamıştır. Bu toplumun bu halini sorgulayan belli başlı siyasiler bulunmaktadır elbette. Ancak bunlar son derece azdır ve toplumun her kesiminin zihni bir tür uyuşturucuyla bulandırılmaktadır. 

Tarihe meraklı olan Katar Hol bu sorgulamayı yapanlardan birinin oğludur bu hikayede. Tarihe meraklıdır ve Kalmoran başta olmak üzere Thanagar tarihini incelemekte, yozlaşmamış ideallere kendini yakın görmektedir. Asil bir aileden gelmesine rağmen babasının deyimiyle "savaşçı" olmak istemektedir. Bu nedenledir ki polis olmuştur ancak savunduğu ideallerle polisin içinde bulunduğu tetikçi konum ve uyguladığı emirlerin şiddet dozu onu başka bir sorgulamanın içine itmiştir. 


Katar Hol, baskıcı iktidara karşı çıkan insanların yanında yer almayı seçer. Birbirini öldüren, birbirinin arkasından iş çeviren, uyuşturucu trafiğini elinde tutan ve devleti arkasına almış olan emniyet teşkilatına karşı çıkarak yer altına iner. Daha doğrusu bu baskıya karşı çıkanlara gizlice destek verir. Yok yanlış oldu. Silah sağlamaz onlara, liderlik etmez... Revire çevrilen viranelere ilaç sağlar, çocuklarını ve savunmasız insanlarını destekler.     

Bu arada kibirli, ötekileri aşağı gören ve hatta av partilerinde onları acımadan vuran Shayera Thal'ı da ikna etmeye çabalamaktadır. Kaldı ki o kadın polis aslında bir zamanlar kurtardığı küçük kız çocuğudur da aynı zamanda. Ona, bu baskıcılığın ve ötekileştirmenin uygarlıklarını nereye götürdüğünü, yozlaşmanın derecesini göstermeye çalışmaktadır. Başarılı olur da. Sonunda Byth adlı yozlaşmış polisin peşine düşerler birlikte. Byth, Thanagar'ın yozlaşmış her şeyini temsil etmektedir. Uyuşturucu kullana kullana bir tür mutasyona uğramıştır. İstediği kılığa sokabilmektedir bedenini. 

Sonuçta bu kötü adam alt edilir ancak saf dışı edilemez. Byth, dünyaya kaçar. Bu da bu üç sayılık kısa hikayenin bitmesi, 1990-1993 arasında yayınlanan Hawkworld dizisinin başlamasıyla sonuçlanıyordu. Bu dizi toplamda 32 sayı sürdü ve bu hikayede iki Thanagar kahramanı dünyaya gelerek başta Byth olmak üzere Attila, White Dragon (Irkçı), Yağmacı, yozlaşmış Thanagar siyasetçileri gibi birçok düşmanla mücadele ederler. Finalde de hikaye 33 sayılık yeni Hawkman dizisine bağlantı yapar... 

İdeallerini şaşıran ve yanlış örneklerin peşinden koşan bir uygarlık ve o yozlaşmışlıkları sorgulayarak kahramanlık mertebesine ulaşan kişiler... Hawkworld, ilginç bir hikayedir ve en azından 3 sayılık kısa hikayesi önerilir.

Ümit Kireççi

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails