31 Mayıs 2013 Cuma

Grafikerler ve Sorunları Toplantısı Başlıyor!

GRAFİKER İŞÇİ MİDİR? KÖLE MİDİR? YOKSA 8 KOLU OLAN AHTAPOT MUDUR?

Grafikerlik; matbaacılıktan gazeteciliğe, ofset öncesi hazırlıktan masa üstü yayıncılık grafikerliğine, web sayfası grafikerliğinden, TV.-Film-animasyon, çizgi film video grafikerliğine (multi-medya grafikerliğine) kadar çok geniş uzmanlık alanları olan bir meslektir.

Fakat bu uzmanlık alanları YASADA ve HUKUKTA açıkça belirlenmediği için bu belirsizlikten istismar doğmaktadır.
Grafiker ücretlerindeki en büyük istismar; BİR KİŞİDEN 3 KİŞİNİN YAPACAĞI İŞİN İSTENMESİ ve YİNE TEK KİŞİLİK ÜCRET ÖDENMESİDİR. Başka bir deyişle; GRAFİKERLİĞİN DEĞİŞİK UZMANLIK ALANLARININ HEPSİNİN yada çoğunun BİR GRAFİKERDEN TALEP EDİLMESİDİR.

İşte bu nedenle; GRAFİKERİN İŞ ve GÖREV TANIMI NET OLARAK BELLİ OLMALIDIR. Böyle olursa ücreti de KOLAYCA BELLİ OLABİLECEKTİR.

Grafiker iş yerinde Grafiker sıfatıyla tek başına mı çalışmakta, yoksa bir tasarım grubunun içinde mi çalışmaktadır?

Grafikerin bir kişiden beklenen işi mi yaptığı yoksa birden çok kişinin işini mi yaptığı, iş yaparken tek başına o departmanda sorumluluk üstlenip üstlenmediği veya kendisi gibi tasarımcılar grubunda diğerleriyle yardımlaşarak mı işleri yürüttüğü, ya da birkaç grafikeri yönetip yönetmediği ücret tespitini etkileyen konulardır.

Bir diğer ücret tespit faktörü de grafikerin günde kaç saat ve haftada kaç gün çalıştığı konusudur.

Genelde iş kanununda bir eleman haftada 45 saat çalışmalıdır. Ama grafikerlerin genelde sabah işe geliş saatleri belli olmakla birlikte akşam çıkış saatleri belli değildir ve ellerindeki tasarım bitmeden eve gitmelerine izin verilmemektedir. 

Yasalarda mecburi fazla mesai en fazla 3 saattir ve normal ücretin iki katıdır, ayrıca bu sürenin fazlası çalışanın rızasına bağlıdır denildiği halde, bu kurala grafiker çalıştıran iş yerleri genellikle “esnek çalışma saatleri” bahanesiyle uymamaktadır.Buna itiraz eden grafiker işsiz kalmaktadır.

Grafikerin maaşının sağlıklı olarak tespit edilebilmesi için SIK SIK FAZLA MESAİYE KALIP KALMADIĞI, KALMIŞSA FAZLA MESAİ ÜCRETİNİN ÖDENİP ÖDENMEDİĞİ yani kısaca İŞ YÜKÜNÜN NE DERECE OLDUĞU hususları da bilinmelidir.•

TGDD bu sorunlarla ilgilenmektedir ve çözüm yolları üretmek için kurulmuştur.

Haydi TGDD’ye! 
Haydi 1 Haziran’daki Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi’ndeki TOPLANTIYA!

Faruk ÇAĞLA
tgdd.org.tr

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails