30 Mayıs 2013 Perşembe

ÇROP Ödülleri Röportajları - 8 / Gerekli Şeyler

4. Türk Çizgi Roman Okurları Ödülleri'nde okurlarca aday gösterildikten sonra oylarla birçok yayınlarının yanı sıra "En İyi Çr Basan Yayınevimiz 2012" ve "En İyi Okur İlişkisi Kuran Yayınevi 2012" kategorilerinde ödüle layık bulunan Gerekli Şeyler Yayınevi adına Alişan Cengiz sorularımızı yanıtladı

ÇROP - Son dönemler gerçekleşen çizgi roman artışını nasıl görüyorsunuz?

Gerekli Şeyler - Bu soruyu iki şekilde yanıtlamam gerekiyor sanırım. Öncelikle okuyucu olarak gayet iç açıcı bir gelişme. Kaliteli kitaplar çıkmaya başladı. Normalde İngilizcesini okumadığım hatta adını bile duymadığım kitapları basmışlarsa bir bildikleri vardır diyerek alıyor, okuyup çok kaliteli hikayeler ile karşılaşılaşıyorum. Fransızca ya da bilmediğim başka bir dilden çevrilmiş kitaplar ise zaten mükemmel oluyor.
Yayıncı olarak baktığımda ise hem iyi hem kötü yanları var. Kitabevleri karşısında “evet çizgi roman da bir güç ona da yer açmalısınız onu da önemsemelisiniz” demek için uzun vadede çok olumlu bir gelişme. Öte yandan Türkiye’ deki çizgi roman okuyucusunu, pardon para verip çizgi roman satın alan kesimi düşünürseniz ve onu bir pasta olarak gözünüzün önüne getirirseniz, pasta dilimlerinin okur sayısıyla orantılı bir şekilde büyümediği görülür. Bu da yayıncı için işleri kısa vadede bir nebze de olsun zorlaştırıyor.

ÇROP - Ülkemiz çizgi roman sektörünün geleceğini nasıl buluyorsunuz?

Gerekli Şeyler - Bir önceki soruda da dediğim gibi uzun vadede her şey güzel olacakmış gibi duruyor. Ama daha aşmamız gereken çok yol var.

ÇROP - Türk çizgi romanı için temenni ve umutlarınız nelerdir?

Gerekli Şeyler - Türk çizgi roman ve yazarlarına ve çizerlerine umarım gün gelir hem Türk yayın evleri hem de yurt dışındaki ajans ve yayınevleri daha çok fırsat verirler.

ÇROP - ÇROP Ödülleri oylaması 4. kez yapıldı. Bu oylama ve çizgi romanımız ilişkisi hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

Gerekli Şeyler - Benim gözümde ÇROP çizgi roman ödülleri, çizgi romana karşı olan ilginin artıp artmadığını istatiksel açıdan anlamanın en güzel yolu. Bildiğim kadarı ile katılım küçük bir kitlenin dışına taşmış, oylamadaki düzenlemelerle artık daha sağlıklı sonuçlar alınıyor.
Bu açıdan eğer her sene ÇROP ödüllerine katılımı ve başka birçok veriyi istatiksel olarak değerlendirirsek Türkiye’deki çizgi roman gelişim sürecini daha yakından takip etmiş oluruz.  

Devamı Yolda...

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails