23 Mayıs 2013 Perşembe

ÇROP Ödülleri Röportajları - 3 / ALTEVREN

4. Türk Çizgi Roman Okurları Ödülleri'nde okurlarca aday gösterildikten sonra oylarla "En İyi Çizgi Roman Haber-İnceleme Site/Blog 2012kategorisinde ödüle layık bulunan "Altevren - http://www.altevren.net/" sorularımızı yanıtladı:  

ÇROP -  Son dönemler gerçekleşen çizgi roman artışını nasıl görüyorsunuz?

ALTEVREN - Böyle bir şeyi negatif gören kimse yoktur diye tahmin ediyorum, farklı eserlerin, farklı ekollerin ülkede tanınması çok önemli bir şey.
Ama çıkan yayınlara baktıkça hala yeterli olmadığını söylemek mümkün, o yüzden ne kadar çok artış, o kadar iyi. Okuyucuların "ülkemizde çizgi roman artışı var" cümlesine takılıp, Dünya çizgi romanının tamamen ülkemizde temsil edildiği gibi bir yanılgıya kapılmaması bence çok önemli. Daha buzdağının görünen kısmını bile tam görmüyoruz çünkü.

ÇROP - Ülkemiz çizgi roman sektörünün geleceğini nasıl buluyorsunuz?

ALTEVREN - Bu gözüktüğünden çok daha zor bir soru. Çizgi romanın dijitalleşme, "sinemalaşma", "yeni okuyucular için basitleşme" / "bir sanat olarak "karışıklaşma"" gibi faktörlerini ve çok daha fazlasını düşündüğümüzde, çizgi romanın geleceğinin genel olarak ne olacağını kestirmek çok zor. Türkiye'nin de biraz genel olarak bu durumdan etkileneceğini düşünüyorum. Eğer Dünya'da çizgi roman bir süre daha bildiğimiz şekilde devam ederse, bizdeki yayın artışı da bu hızla ilerlerse, bence gelecek parlak gözüküyor.
Aynı şekilde, ülkemiz çizgi romanının dijitalleşme meselesini de çok yakından takip etmesi gerekiyor, çünkü özellikle ABD'de bu olay çok ciddi boyutlara ulaşmış durumda. Eğer bugüne kadar yapıldığı gibi dijitalleşme tamamen görmezden gelinirse, tam yakaladık derken yine geride kalma durumu olabilir.
Burada "dijtialleşme"den kastettiğim bilgisayardan / iPad'den çizgi roman okumak değil sadece, ama fazla uzatmamak için detaya girmek de istemiyorum, önümüzdeki günlerde AltEvren'de çok kapsamlı bir özel dosyayla değineceğim bu konuya.

ÇROP - Türk çizgi romanı için temenni ve umutlarınız nelerdir?

ALTEVREN - Tam uzunlukta, adamakıllı bir çizgi roman görmek. Ülkede kaliteli çizgi romanlar üretiliyor, Çiztanbul, Dumankara, Deli Gücük, bunların hepsi çok pozitif işler. Aynı şekilde mizah kökenli pek çok çalışma da var.
Fakat ben, her ne kadar yazar ve çzierlerin kısıtlı zamanından dolayı pek mümkün olmasa da, şöyle başı ve sonu olan, bir sanat eserinden beklenen derinliğe imkan sağlayacak uzunlukta / komplekslikte, sanatsal / edebi değeri olan, "karikatür"den net olarak ayrılan bir çizgi roman eseri okumak istiyorum.

ÇROP - ÇROP Ödülleri oylaması 4. kez yapıldı. Bu oylama ve çizgi romanımız ilişkisi hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

ALTEVREN - Açıkçası ödüllerin her şeyden çok eğlence amaçlı olması gerektiğini düşünüyorum - bir şeyin "en iyisi"ni seçmek ne kadar imkansızsa, en popülerini seçmek de bir o kadar anlamsız bana kalırsa. Bu tüzden ÇROP Ödülleri'nin hoş bir gelenek olarak sürmesini umuyorum, ama yer yer gördüğümüz gibi, üzerine kavgalar edilen, başlı başına bir "soruna", bir "amaca" dönüşmemesi de önemli bana kalırsa.


Diğer Yanıtlar Yolda...

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails