8 Nisan 2013 Pazartesi

ÇROP Ödüllerine Ağır Hakaretler

Bilindiği üzere bu sene ÇROP, FRPNet.net ve Gölge e-dergi ortaklığıyla Türk Çizgi Roman Okurları Ödüllerinin dördüncüsü oylanıyor. Her sene olduğu gibi okurların gösterdiği adayların en çok önerilenleri aday olarak toplanarak ikinci bir oylamaya geçiliyor, bu şekilde bazı kişilerin oluşturabileceği bir kurulun göstereceği adaylar üzerinden dedikodu yapılması engelleniyor. Aday olarak gösterilen veya gösterilmeyen isimler için "Şu şununla kavgalı, bu bununla itişli kakışlı, bu bununla sevişiyor" gibi hoş olmayacak sohbetlerin önü kesilmiş oluyor veya amaçlanıyor genel olarak. 

Ama bu amaca ulaşılabiliniyor mu? Hayır! Onlarca eleştiri geldi bu güne kadar. Haklı olanları vardı bunlar arasında, yanlış anlaşmalara oldu, eksik bilgilenme-bilgilendirme yaşandı, yanlış yorum veya işe geldiği gibi anlama eğilimleri v.s. Bunların içinde en ağırı geçen sene yaşandı, bir okur manga dalında az aday olduğu için ÇROP'a "niye yeterince manga aday yok lan o.ç." diye yazdı bir facebook grubunda...

Bu sene de gelen eleştiriler arasında en ilginci turtleheart (tosbağa yürek) nickli bir ekşi sözlük yazarından geldi. İşte; buna eleştiri denebilirse, "ağzı olan eleştiriyor" tarzı eleştiri metni aşağıda yer alıyor. 


"her sene "çrop ödülleri" adı altında kendilerince ödüller verirler bunlar. ama bu ödüller, adaylar oldukça taraflıdır. mesela bir çevirmenin, çevirdiği bütün çizgi romanları çeşitli branşlarda aday gösterirler ama "en iyi çevirmen" başlğında o adayın adı geçmez. kendileriyle iyi geçinmeyen insanları "çizgi roman endüstrisi" içinde saymazlar. geçmiş yıllarda "en iyi çizgi roman satış noktası" adayları arasında büyülü rüzgar ve gon mağazalarına yer verilmediğine de tanık olmuştum. bunların yerine idefix ve türkiye'de faaliyet göstermediği halde milehighcomics vardı. gülmelere doyamamıştık. 
kendilerine "aga, neden gon ve büyülü rüzgar yok adaylar arasında? çok saçma değil mi? idefix ne lan?" diye sorduğunuzda da "o adayları da okurlar belirliyor" gibi cingöz bir bahane altına sığınıyorlar. yani biz sevmediğimiz adamı aday göstermiyoruz bile ama soran olursa adayları biz değil, okurlar belirliyor.
e madem öyle, gon ve büyülü rüzgar bu ülkenin en ünlü çizgi roman mağazaları iken, nasıl olur da sizin okurlarınızdan bir kişi bile bu mağazaları aday göstermez?? 
ha bir de, gon'daki arkadaşların yeni çizgi romanlar geldiği zaman müşterilere mail atma huyu vardır. bu mailler genelde çok samimi bir dilde yazılır ve komik detaylar da içerirdi. işte bu çrop elemanları, kendilerine de gelen bu mailleri alıp, sitelerinde yayınlıyorlardı bir ara. [onlar gon'un maillerini araklayıp yayınlamalarına rağmen okurlar aday göstermiyor!! buraya dikkat!] hâlâ yapıyorlar mı bilmiyorum çünkü siteyi açıp bakmıyorum artık. bu insanların çizgi roman okuduğuna da, bu işten zerre anladıklarına da inanmıyorum."
 

Öncelikle belirtelim ekşi sözlük kullanmaktan keyif aldığımız bir bilgi kaynağıdır. Emek verenlere teşekkürler ediyoruz. Sonralıkla da belirtmek istiyoruz ki aralarında biraz da bunlardan var o da renk işte.

Yukarıdaki metne de yanıtlarımız var ama... Özetle okurlardan gelen mailler incelenir, aday isimleri yazılır, ortak olanlar belirlenir, süre dolmaya bir gün kala listeyi oluşturan kişiler de dilerlerse kendi adaylarını eklerler okur olarak liste biter, sunulur. Olay biter gider. Oylama başlar. Öneriler içinden asla isimler çıkarılmaz çünkü kontrol edenlerden birinin sevmediğini diğeri sever, birinin kavgalı olduğuyla diğeri dosttur, denge sağlanmıştır, şu, bu... 

Ödül oylamalarında son 7 gün! Çizgi roman okumayan tüm atmasyoncuları oy kullanmaya bekliyoruz:

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails