4 Aralık 2012 Salı

Korkusuz Meles ve Yer altı Şehri Malina

Yer altı şehirlerinin en güzeli: Malina’da geçiyor tüm hikâyemiz. Görenlerin bir daha görmek isteyeceği ihtişamlı bir şehir. Her şey refah ve huzur içindeydi bu şehirde düşünün trafik bile yok. Ülkeyi halk yönetiyor. Çocuklar çok mutlu, gençler çok özgür.  Kitabı okurken bu ülke de yaşama olanaklarım olsaydı diye iç geçiriyorum. Yer altı halkları tüketmek yerine çoğaltmayı, harcamak yerine geliştirmeyi  tercih ediyor.  Çok ütopik bir şehir tasarımı.

Kahramanımız Meles ve asistanı Edik bu ülkede çok müşteri çıkmayacak bir işle uğraşıyor. “Olay çözücülük” ofisleri var. Ama Malina olay olacak bir yer değil.
Meles ve Edik ofislerinde müzik dinleyip rahat ofislerinden dışarıdaki güzellikleri izlerken bir telefon gelir. Telefondaki ses bir hırsızlık olayından bahseder. Ertesi güne randevu verilir. Olay çözücüler merakla müşterilerini beklemektedir. Olayı görüşmeye gelen Bayan Porsi göz kamaştıran güzelliği ve zarafetiyle hem Meles’in hem de Edik’in aklını alır. Payan Porsi’yi ağzı açık dinler bizim iki arkadaş. Olayın devamını dinlemek ve yerinde görmek için ailenin diğer üyeleriyle görüşmek için planlama yapılır.  Olay çözücü kahramanlarımız ertesi gün Bayan Porsi’lerin lüks otellerine Otel Pedrini’ye giderler.  Bayan Porsi’nin amcası Bay Pedro ile tanışırlar. Çok geçmez Bayan Porsi’nin ikizi Tassina ile tanışırlar. Ailenin yadigarı Beş Altın Yılan Yumurtası çalınmıştır. Aile üyelerinden birisi olmadan altınların çalınması şifrelerin çözülmesi mümkün değildir.  Korkusuz Meles ve Asistanı Edik sürekli dinler, gözlem yapar, soru sorar bu olayı çözme yollarını arar. Çok akıcı giden bir hikâyede aşk teması da eklenince çok güzel akıcı ve hızla okunası bir kitap olmuş. Tüm macerayı burada yazmayayım. Beş Altın Yılan Yumurtası’ni kim çaldı. Yumurtalar yerine geldi mi? Bayan Porsi ile kim sevgili oldu? Bu meraklı mı meraklı sorular sizleri kitabın satır aralarında sizleri bekliyor.
Tiyatro ve sinema oyuncusu olan yazar Görkem Yeltan ile Ressam Mehmet Güreli’den çok güzel bir ekip çalışması. Çocuklara, gençlere ve anne-babalara keyifle tavsiye edilir…
Korkusuz MelesGörkem Yeltan, Resimleyen: Mehmet Güreli, Doğan Egmont
***
Anadolu’da Kütüphane Gezileri, Çocuk Buluşmaları
Geçtiğimiz 15 gün içinde 3 farklı yazarla 3 ayrı ilde çocuklarla buluştuk. Keyifli söyleşiler ve uzun kuyruklu imza günleri gerçekleştirdik.
İlk durağımız Nevşehir’di. Nevşehir’e yazar Toprak Işık ile gittik. Nevşehir İl Halk Kütüphanesi’nin Dünya Çocuk Kitapları Kutlaması kapsamında organize ettiği etkinlikler görülmeye değerdi. İstanbul’da bile zor rastladığım müthiş bir kültür merkezinde 1000 öğrenci can kulağıyla sahnedeki yazar Toprak Işık’ı dinliyordu. Etkinliğin keyfine şehrin yerel mutfağı, doğal yapısı, tarihi güzellikleri ve insanların sıcaklığı görmeye değerdi.  
İkinci durağımız Zonguldak’tı. Emeğin başkentinde, karaelmas diyarında Yazar Fatih Erdoğan ile çocuklarla buluşacaktık. Zonguldak Atatürk Kültür Merkezinde bulunan Zonguldak İl Halk Kütüphanesi’nin bir hizmetiydi bu buluşma. Kültür Merkezinin salonları birkaç kez doldu taştı. İmza kuyrukları bitmedi. Yazar Fatih Erdoğan’ın 2 tane kalemi tükettiğine şahidim.  2 boş kalem şimdi hatıra köşemde.  Karadeniz kıyısına gelip çocuklarla buluşmanın akşam mükâfatı taze Karadeniz balıkları oldu. Etkinliklerin keyfi yolculuğumuza da yansıdı. İstanbul’a gülerek geldik Dr. Fatih Erdoğan ile. Öğrencilik günlerime geri döndüm.
Üçüncü durağımız Aksara ili idi. Nerede demeyin sakın Konya’nın ve Niğde’nin komşusu Ihlara Vadisi’nin bulunduğu, Somuncu Baba Türbesinin olduğu, Tarihi Rum Evleri ve Kilisleriyle ünlü, Yunus Emre’nin mezarının bu şehirde olduğu öne sürülen Anadolu şehrimiz. Bu yazdıklarımı Aksaray İl Kültür Müdürü Mustafa Doğan’dan birebir dinledim. Aksaray İl Halk Kütüphanesi’nin davetlisi olarak yazar Nurgül Ateş ile 1925 yılında Halkevi ve kütüphane binası olarak inşa edilen çok şirin bir bina da kütüphanenin çocuk bölümünde sabah kahvaltısı yaparak başladık güne. Kütüphaneci meslektaşlarımla kahvaltı keyfi bir başkaydı. Kütüphanenin organizasyonuyla okullara doğru yola koyulduk. 125 yıllık bir binası olan Gazi İlköğretim okulunda gördüklerim iyi ki gelmişiz bu şehre dedirtti bana. Bu okula biz gidene kadar hiç yazar gitmemişti. Çocukların ve öğretmenlerin mutluluğu burada bir başkaydı. Okul müdürünün konukseverliği bir başkaydı.
Çok güzel dostluklarla, anılarla ayrıldık 3 güzel şehrimizden. Yorulduk ama fazlasıyla değidi yorulmamıza.
Nevşehir İl Halk Kütüphanesi Müdürü Özcan Özdemir Yoldaş’a ve tüm kütüphane çalışanlarına, Zonguldak İl Halk Kütüphanesi Müdürü Müzeyyen Yeten’e ve tüm kütüphane çalışanlarına, Aksaray İl Halk Kütüphanesi Müdürü Çağatay Van’a ve tüm kütüphane çalışanlarına bu güzel buluşmalar, misafirperverlikleri ve çocuklar için çabaları için sonsuz teşekkürler.
Yazar dostlarımız Toprak Işık, Fatih Erdoğan ve Nurgül Ateş’e binlerce çocuğu mutlu ettikleri için ayrıca teşekkür etmeyi borç bilirim.
Bu buluşmalar sayesinde Türkiye’de okuma kültürü haritamız aydınlanacak. Bu yaptıklarımız bir denizyıldızının denize geri kavuşması misaliydi. Çocukların sevinci, yazarla buluşma, tanışma fırsatını yakalamaları onlar için değerliydi.
Buluşmalarımız devam ettikçe bu köşeden paylaşımlarımız devam edecek.
***
Bu Haftaki Okuma Önerilerimiz
Ayşegül Özel Bir Gün, Gilbert Delahaye-Marcel Marlier, Çeviren: Fusun Önen, Yapı Kredi Yayınları
Ayşegül Prenses ile Şövalye, Gilbert Delahaye-Marcel Marlier,Çeviren: Fusun Önen, Yapı Kredi Yayınları
İyi Geceler Bozi, Yalvaç Ural, Resimleyen: Cansu Kaykaç, Yapı Kredi Yayınları
Yaşlı Kadın ve Papağan, Virginia Woolf, Çeviren: Tunç Tayanç, Resimleyen: Mustafa Delioğlu, Yapı Kredi Yayınları
Uçan SalıMüge İplikçi, Resimleyen: Mustafa Delioğlu, Günışığı Kitaplığı
Acayip Bir Deniz Yolculuğu, Müge İplikçi, resimleyen: Sedat Girgin, Günışığı Kitaplığı
Yalancı Şahit, Müge İplikçi, Günışığı Kitaplığı
Dünyayı Kurtaran ÇocukBilgin Adalı, Resimleyen: Melih Aytek Yıldırım, Nemesis Çocuk
Korsan ŞişkobombişSilvia Roncaglia, Resimleyen: Giulia Orecchia, Çeviren: Tülin Sadıkoğlu, Can Çocuk
Bayan Kaz ve Çikolatalı PastaLucia Salemi, Çeviren: Tülin Sadıkoğlu, Can Çocuk
Hoyrat Dünyayla Nasıl Baş EtsemOliver Grignon-Bernadette Costa-Prades, Çeviren: Saadet özen, Resimleyen: Jacques Azam, Can Çocuk

Aydın İleri @aydinileri

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails