13 Kasım 2012 Salı

Superman'in Gezegeni Bulundu

Çizgi roman tarihinin ilk süper kahramanı artık daha bilimsel bir altyapıya sahip.

Jerry Siegel ve Joe Shuster'in Yahudi efsanelerinden ilham alarak yarattığı Superman, 74 yıldır çizgi roman tutkunlarına ilham kaynağı oluyor. Fiziksel ve psikolojik olarak insanın ulaşabileceği en üst noktaları simgeleyen Superman artık daha bilimsel bir altyapıya sahip. İlk sayısında, 1938 yılının araştırmalarına göre güçleri bilimsel olarak açıklanan kahraman Christopher Nolan'ın Batman Begins'le başlattığı gerçekçi çizgi roman karakterleri akımından etkilendi.
Çizgi roman firması DC, karakteri tekrar ele almaya karar verdiğinden beri 78 yıllık klişeler yıkılmaya başlandı. İlk önce Superman, yıllardır sevgili olduğu Lois Lane ile ayrılık kararı aldı. Geçtiğimiz haftalardaysa karakter, gazetedeki işini bırakıp modern çağı yakalayarak internet sektörüne geçmişti. 


Şimdiyse DC'nin talebi üzerine astrofizikçi  Neil deGrasse Tyson tarafından Krypton gezegeni gerçekten bulundu. Yıllardır çizgi romanlarda anlatılan özelliklere sahip olan LHS 2520, Krypton olarak adlandırıldı. Sönmüş bir güneşin etrafında dönen gezegen dünyadan 27.1 ışık yılı uzaklıkta. DC, bu bulgular üzerine yayınladığı çizgi romanla Krypton'un gerçek koordinatlarını dünyaya duyurdu. Macerada Tyson'ın kendisi Superman'e gezegenin yerini tespit etmesi için yardım etti.
Çizgi romanın hikayesine göre Krypton güneşi sönmeye başlayınca yaşanılabilir özelliklerini kaybediyordu. Superman'in babası Jor-El ise, tek oğlunu gezegenimize yollayarak hayatta kalmasını sağlıyordu. İki gezegen arasındaki yer çekimi farkı Superman'in dünyada üstün güçlere sahip olmasını sağlıyordu. 
Astrofizikçi Neil deGrasse Tyson keşfinin çizgi roman ve Superman serilerinde yeni bir miad başlatacağını belirtti. Krypton'un kurgusal özellikleri dünyayla aynı yaşanbilir atmosfere sahip olmas ve güneşinin patlayarak buradaki yaşamı sonlandırması olarak özetleniyordu. 

Cem Süer
Kaynak - Techno-Labs

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails