2 Kasım 2012 Cuma

Rob Liefeld: Bir Anatomi Defosu

Ara ara bazı isimler birden ön plana çıkar ve popüler olur, sonra parlar, sonra söner, sonra patlar ya Rob Liefeld de comics magazininin bu isimlerinden oldu, olmaya da devam ediyor. Ben kendisini aşağıdaki iki "sol bacak" çizimiyle Marvel Comics'in X-Force dizisinde tanımıştım. Güzelim New Mutants dizisinin canına okuyarak yapılan bu dönüştürmede içerik katliamına bir de çizer becerisi eklenince kapağından iç sayfalarına kabusum olmuştu bir dönem.  
Robert "Rob" Liefeld 3 Ekim 1967 doğumlu olup comics dünyasında 1990'lı yıllarda popüler oldu. New Mutants, peşinden X-Force çizimleriyle şöhreti yakaladı ve Image Comics dönemlerinde yarattığı Youngblood dizisiyle de yaratıcı biri olduğunu da gösterdi. Ancak çizgileri her gün biraz daha göze batmaya başladı. Belki fazlaca önem kazanması daha çok eleştirilmesine de yol açtı. Sonuçta sektörü ayakta tutmaya çalışan comics alemi onlarca yetersiz çizeri barındırıyor ama hiç biri bu kadar eleştirilmiyor. Tabii bu açıklamayı yapmış olmam onu sevmemi de gerektirmiyor. Bugünlerde DC Comics'den istifa ettiğini söyleyerek yayın grubundan ayrılan Liefeld'in kanımca sorunu feci eleştirilerin ardından "vuruşarak çekildim" görüntüsü vermesinden başka bir şey değil. 
Nitekim aşağıda görüleceği üzere Umut Çalışan'ın gönderdiği bu bir okurun hazırladığı "anatomik" çalışma Rob Liefeld çizimlerinin minik kafa, minik el ve misminik ayak sendromunun dışında sorunları barındırdığını gösterir niteliktedir:

Bu konuyu daha önce ele almış olan Altevren yazarı Berk Uralcan'la yaptığımız forum sohbetinde paylaştığı şu iki haber yaranın ne kadar büyük olduğuna işaret ediyor:

Şimdi bazıları "varmayın adamcağızın üzerine" diyecek biliyorum ama insanın estetik zevki torba değil ki büzülsün :)

Buyurun bir de aşağıdaki anatomi eleştirilerine bakın. Digital Webbing Forums'da paylaşılmış:











Ümit Kireççi

1 yorum:

Ahmet Torun dedi ki...

Haha, çok iyi bir düzenleme olmuş. Ellerinize sağlık.

Linkler

Related Posts with Thumbnails