10 Ekim 2012 Çarşamba

KARA KEDİ - KUYU ve SARKAÇ - DİRİ DİRİ GÖMÜLÜŞ

Resimli Başyapıtlar
KARA KEDİ - KUYU ve SARKAÇ - DİRİ DİRİ GÖMÜLÜŞ
Edgar Allan Poe
Resimleyen: Luis Scafati | Çeviren: Bilge Ceren Şekerciler | Kolektif Kitap


Resimli Başyapıtlar’dan çıkan ikinci eser, Edgar Allan Poe’nun en çarpıcı üç öyküsünün yer aldığı Kara Kedi. Kitapta ayrıca Kuyu ve Sarkaç ile Diri Diri Gömülüş adlı öykü yer alıyor. 

Usta çizer, siyah rengi cesur ama bir o kadar da zarif biçimde kullanan Arjantinli çizer Luis Scafati... Çizer, Poe’nun dünyasına kolaylıkla giriyor ve yazarın yarattığı gerçek ile fantezi arasındaki tekinsiz eşikte kalarak, öykülerin atmosferini okurun –bu noktada artık okur izleyiciye de dönüşmüş durumdadır– iliklerine kadar hissetmesini sağlıyor. Kara Kedi’de kendini akıl dışı güçlerin, mantıksız davranışların eline bırakan adamın, belki de hak ettiği dramını okurken; Kuyu ve Sarkaç’ta Engizisyon’un alçak karar ve uygulamalarının kıskacındaki bir adamın aklı ve mantığı ile bulunduğu korkunç durumla nasıl mücadele ettiğini göreceksiniz. Diri Diri Gömülüş’te ise öykü anlatıcısının geçtiği yollardan geçecek, onunla ölüp onunla dirileceksiniz. Luis Scafati’nin çizimleri ile tüm edebiyat severleri Edgar Allan Poe’yu bir kere daha keşfe çağırıyoruz.

Arka Kapak

“Yazmak üzere olduğum bu çılgın, ama bir o kadar da basit hikayeye inanmanızı beklemiyorum. Kendi aklım bile, olanları apaçık gördüğü halde, onları inkar ederken, sizden bunu beklemem delilik olur. Ama deli olmadığımı biliyorum, hayal görmediğimden de eminim. Yarın öleceğim için bugün içimi dökmem gerek.”

Edgar Allan Poe’nun gizemli ve karanlık dünyasına hoş geldiniz! Dehşeti, korkuyu, fantezi ile gerçeklik arasındaki muğlaklığı, insanın karanlık yüzünü ve çaresizliği anlatan Poe’nun tekinsiz öykülerine, bu kez Luis Scafati’nin eşsiz çizimleri eşlik ediyor. Büyük bir özenle kullandığı siyahın hakim olduğu çizimleriyle karanlık ve hassas bir dünyanın kapılarını aralayan Scafati ile duyduğu dehşet ürperişini okuyucusuna iletmekte benzersiz bir dile sahip Edgar Allan Poe’nun öyküleri bir araya gelerek benzersiz bir atmosfer yaratıyor.

“Edgar Allan Poe’nun öykülerini çok sevdiğim için gerilim fi lmleri yapmaya başladım.”
Alfred Hitchcock

“Edgar Allan Poe, ona hayat veren nefesi üfl emeden önce dedektifl ik hikayeleri neredeydi?”
Arthur Conan Doyle

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails