2 Ekim 2012 Salı

Çizgi Roman Okurun Yüzünü Buruşturmamalı

Doğru gözlemlediysem DC Comics özellikle sona erdirmeyi düşündüğü popüler çizgi roman dizilerinin sonlarına doğru şöyle bir strateji izliyor:

1 - Yazarı değiştiriyor. Özellikle iyi yazarların ardından adı bilinmeyen veya editörce verilen konsepti yorumsuz yazabilecek yazarlar getiriliyor işin başına. Yeni gelen yazar sadece sabun köpüğü öyküler yazıyor, beylik ve sıkıcı bir taklide döndürüyor o diziyi popüler kılan özellikleri kabaca kullanarak.

2 - Çizer değiştiriyor. Aynı mantıkla okuru okuduğuna soğutacak acemi veya sıradan çizerlere geçiş yapılıyor, çizgi kalitesi metin kalitesine paralel olarak düşmeye başlıyor. 

3 - Eğer vereceğim örnekteki gibi JLA, JSA, JLE, JLI tazrı gruplar sözkonusuysa her dizinin sonuna doğru grubu okurlara sevdiren karakterler gruptan çıkarılırken yerlerine az bilinen veya beğenilen değerleri yok edebilecek düzeydeki kahramanlar getiriliyor.

Aşağıdaki örnek 1994 yılında sona eren Justice League International (JLI) dizisinin 67. yani son sayısında sunuldu okura. Buna gelesiye kadar JLE olarak başlayan ve JLI olarak biten çizgi roman dizisinin son sayılarındaki değişiklikler gerçekten son derece üzücüydü ama Gerard Jones'un yazdığı, Anthony Williams'ın çizdiği sayının 8. sayfasındaki bu karesi son sayıları okurken yüzümün aldığı şekli gösteriyor niteliktedir bence:  
Ümit Kireççi

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails