3 Temmuz 2012 Salı

Bülent Arabacıoğlu'yla Yeni "En Kahraman Rıdvan" Röportajı!

Ve Türk çizgi roman tarihinde "kült" olmaya hak kazanmış eserlerden olan "En Kahraman Rıdvan" yeni öyküleriyle yeni okurların karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Büyük usta Bülent Arabacıoğlu da Rıdvan'ın bu isteğini kırmayarak gecesini gündüzüne katarak çizimleri ardı ardına sıralıyor.

Ellerine sağlık ustam, heyecanla okumayı bekliyoruz yeni eserini.

Ümit Kireççi
03. 07. 2012 
  

Ü - Bülent Arabacıoğlu ve En Kahraman Rıdvan tekrar buluşuyor. Bu kimin fikriydi, sizin mi, Rıdvan'ın mı? Nasıl bir his?

B - En Kahraman Rıdvan'ı tekrar çizmeyi çok istiyordum ama ambalaj ve grafik işlerimin arasında bunun için ne benim ekstra zamanım, ne de bunu yayınlamaları için herhangi bir yayın organıyla temasım olmuştu. Çalıştığım ajanstan ayrılıp ev-ofis sisteme geçince zamanı kendime uydurma fırsatı bulabildim. Üstüne bir de Leman yayın gurubundan bir teklif gelince 'neden olmasın -hatta- çok iyi olur' diye düşünerek bayağı hoş bir hisse kapıldım doğal olarak.

Ü - Kime hangi dergiye çiziliyor Rıdvan? Teklif nasıl geldi, hemen kabul ettiniz mi? Olaylar nasıl gelişti (Magazin)?

B - İki sayı çıkıp yayınına son veren 'Harakiri' dergisinde yayınlanacak. Malum aylık, tabloit boyda ve renkli bir dergi. ÇROP'un düzenlediği 'Türk çizgi romanında Bülent Arabacıoğlu'nun yeri' konulu söyleşide, hakkımda çok keyifli düşüncelerini bizlerle paylaşan Harakiri dergisinin genel yayın yönetmeni sevgili genç meslektaşım M.Kutlukhan Perker'den geldi. Teklif benim için ani oldu elbette, kendilerinden düşünmek için biraz zaman istedim ve çok uzun bir beş saniye sonra kabul ettiğimi söyledim!...

Ü - Rıdvan'ın yeni öyküsü hakkında bize ip ucu vermek ister misiniz?

B - İlk çıkacak (daha doğrusu tekrar olarak ilk çıkacak-aslında 3.sayısı olacak) yaz sayısında 6 sayfalık, başlayıp biten kısa bir öykü olacak ve iki ay piyasada kalacak. Eylül ayından itibaren de her sayıda devam edecek uzun öyküleri olacak.

Ü - Gecekondu delikanlısı Rıdvan yine aynı semtte mi oturuyor, komşuları aynı mı? Değişen neler oldu bunca yıl içinde Rıdvan dünyasında?

B - Gecekondu delikanlısında görsel bir değişim yok. Adam bizim gibi dejenere olmuş bir oksijen solumadığı için fiziği ve zekasını aynen koruyor, tıpkı fiziği gibi.

Ü - Bu arada aklıma geldi, evlendi mi Rıdvan? Bunca yıl ortalarda görünmeyince çoluk cocuğa karışmış gibi geldi bana? Yoksa hala bekar mı? Yeni hikayede yine azgın ama erdemli bir bekar mı kendisi? Tommiks, Çelik Blek, Zagor... Bunlar hep kızlardan kaçarlardı. Zagor dışındakilerin yayını durdu, Zagor da artık kendine sevgili yapıyor ara ara. Değişen dünya değerleri içinde Rıdvan'ın erdemlerinde ve değerlerinde değişim oldu mu? Yeni dünya ve okur sizce Rıdvan'ı o saf ve temiz haliyle kabul eder mi? Yoksa Rıdvan ciddi bir değişim geçirdi mi? Geçirmeli miydi ki...?

B - Ortalıkta bunca kötülük varken adam kızlarla nasıl ilgilensin birader?...Yedisinde neyse yetmişinde de...pardon; yirmibeşinde de o! Doğal olarak günlük teknoljileri takip ediyor fakat doğal olarak bütçesi oranında. Ki onun da düzenli bir varlığı olduğunu iddia edecek bir babayiğit de ortada yok!

Ü - Yine siz yazıyor siz çiziyorsunuzdur muhtemelen yeni öyküyü. Bir gün En Kahraman Rıdvan'ı başka yazarların yazmasını ister miydiniz? Siz yine çizerdiniz elbette... Hatta aklıma geldi, klasikleşen bir çizgi roman kahramanımızı başkaları da çizmek, çizgileriyle yorumlamak isterse (Red Kit, Örümcek Adam v.s. gibi) buna yaklaşımınız nasıl olur? Ve hatta ve hatta belki de siz yazar, çizimleri denetler, başka çizerleri teşvik edersiniz... Yurt dışında oluyor, bizde neden olmasın?

B - Yılların getirdiği bir alışkanlık olsa gerek; bazen yazarken çiziyorum, bazen de çizerken yazar buluyorum kendimi. Çünkü ikisinin bir bütün olduğunu düşündüm yıllardır. Ancak bu düşüncem elbette ki değişmez bir kural değil. Bunun aksi örneklerini dünyanın her yerinde görebiliyoruz. Görsel medyada daha geniş kitlelere, daha yoğun şekilde ulaşmak istediğinizde, söz ettiğiniz gibi bir 'En Kahraman Rıdvan' ekibi kurmaktan başka çözümü düşünemeyiz. Sonuçta el-emek üreyen bir iş çizgi roman ve bir elin nesi var altı elin kitabı olur...

Ü - Yıllar sonra En Kahraman Rıdvan'la dönüş yapmışken yerinizi vermek istemezsiniz eminim önceki soru öylesine sorulmuştu aslında :) Şaka bir yana... Yıllar sonra çizgi romana En Kahraman Rıdvan'la dönüş yapmak nasıl bir duygu, neler hissediyorsunuz, neler bekliyorsunuz, umuyorsunuz, daha yeni projeler sıraladınız mı peşi sıra?

B - Henüz yerime tam geri gelemedim ki başkasına ikram edeyim. Yaklaşanı bıçaklıyorum zaten... :) Yıllar sonra geri gelmek çok hoş fakat daha hoşu da okuyuculardan gelecek tepkilerin olumlu olması. Eğer hissettiğim keyfi onlara da aktarabilirsem, ben de çifte kavrulmuş bir keyif yaşayacağım... Susuz geçtiğim bir çöl sonrası şöyle buz gibi bir su içip soluklanayım, elbette ki yeni projeler de fırlayacaktır tarama ucumdan...

Ü - Son olarak, genç çizer arkadaşlarımıza neler önerirsiniz bir usta olarak? 

B - Bu işi 'GERÇEKTEN' seviyorlarsa yapsınlar. Fakat her sevginin de bir bedeli var.  O da 'GERÇEKTEN' çok çalışarak ödeniyor.  Gerisi kendiliğinden geliyor zaten...

Sağlıklı, keyifli, mutlu çizgiler herkese...

1 yorum:

mit dedi ki...

Harika bir röportaj olmuş. Yüzümde kimi zaman kahkahaya dönüşen kocaman bir tebessümle okudum. Çocukluk kahramanım Rıdvan'ın aramıza dönecek olması gerçekten de 'süper' bir haber. Bu güzel röportaj için iki büyük ustama da çok teşekkürler.

Linkler

Related Posts with Thumbnails