Örümcek Adam örümcekten korksaydı ne olurdu diye düşünürken kendimi fobileri araştırırken buldum. Bir de baktım onlarca "fobi" türü var ve ben her birine bir çizgi kahraman yakıştırarak araştırma yapıyorum. Evet, onlarca fobi türü ve çizgi kahraman... Kimini zorladım kimi cuk diye oturdu ama açıkçası 3 ay önce bitirdiğim yazıları artık on'ar on'ar paylaşmaya hazırım:
ablütofobi: Yıkanmaktan korkma
Biliyorum, birçok kişi hemen su altında yaşayan kahramanları yazmamı bekliyor olacak ama ben Ali Recan'ın 1978 yaratısı "Kaptan Venüs"ün yıkanmaktan korkması halinde kahramanlık yapamayacağı sonucuna vardım. Dünya güzeli ve çekicisi, Kaptan Venüs eminim yıkanmasa dişil özelliklerini ön plana çıkaramaz ve kahramanlık yapmak üzere insan içine çıkamaz. Kadıncağız kurgusu gereği temiz, pür-i pak ve güzel kokulu olmalı ki o koku sayfaları çevirirken bile erkek okurun burnuna gelmeli. Korkma Venüs sen, yıkan, yıkan :)
Speed Racer (orjinal adı Mach GOGOGO), 1958 yılında okuyucuyla buluşmuş bir japon manga. Adı Speed olan karakter bir araba yarışçısı ve ve öyle işte, caddelerden geçme korkusu olsa acaba, o, araba yarışı üzerine kurgulanmış bir çizgi romanın kahramanı olabilir miydi? Olamazdı bence.
agorafobi: açık yer ya da
kalabalık korkusu
Asterix ve avanesinin en büyük korkusu "Gök Başımıza Yıkılacak" olunca açık hava fobileri olsa ne yaparlardı diye düşünmekten alamadım kendimi. Bir de bu sevimli, özgürlük düşkünü köy halkının en büyük silahı dostlukları ve dayanışmaları iken kalabalık korkusuna yakalanmaları Romalılara iş bırakmaz gibi görünüyor. İlk kez 1959 yılında Pilote dergisinde görücüye çıkmış olan Asterix muhteşem yazar René Goscinny ile harika çizer Albert Uderzo yaratısı. Asterix ve Obelix agorafobiye yakalansaydı ne okurdun neye gülerdik bilemiyorum.
ailurofobi: kedilerden korkma
Catwoman bu fobi için tek adayım. gerçi aklıma Örümcek'in sevgilisi Kedi de geldi başkaları da ama özellikle kedi figürlü takı, tılsım, heykel gibi şeyleri çalmayı adet edinmiş bir hırsızı ön sıraya almak daha akıllıca oldu gibi geldi bana. İlk kez 1940 yılında yayımlanan Batman'in 1. sayısında okurla buluşan Catwoman'a ilham veren kişi yaratıcılarından Bob Kane'in model kuzeniymiş ve görünümünü de 1930'ların sex sembolü olup 26 yaşında vefat etmiş olan Jean Harlow'muş. Ama ana fikir odur ki Selina Kyle (Catwoman) kedilerden korksaydı onunla tanışamazdık. (Diğer yaratıcısı Bill Finger)
akluofobi: karanlıktan korkma
Tesla, yani Bonelli Comics yayınlarından ve Mario Boselli ile Colombo 2001 yaratısı olan Dampyr'in yol arkadaşı vampir kız karanlıktan korksaydı durum vahim olurdu diye düşündüm. Comics alemindeki gölge adamlar, karanlık karakterler de bu kategoriye girebilirdi ama hem güneşten korkan hem de karanlıktan korkan bir vampir fikri bana daha cazip geldi. Hem zaten diğerlerini de bir yerlere yakıştırdım boş bırakmadım. Tesla'ya gelince... "Korkma Tesla karanlıktan, ısırmaz" diyebiliyorum sadece :)
akrofobi: yüksek yerlerden korkma
Mister No yüksekten korksa ne olurdu? İşte asıl mesele bu! Onlarca uçan kahraman için aynı şeyi söyleyebilirdik. Hatta uzaya çıkmışlığı olan Yüzbaşı Volkan'ı da bu kategoriye koyabilirdim ama Mister No ve uçağı bambaşka bir noktada duruyorlar gözümde. Bonelli - Ferri yaratısı Mister No 1975 yılından beri uçuyorlar çizgi roman sayfalarının semalarında. Gerçek adı Jerry Drake olan karakter yüksekten korksaydı güney Amerikayı ve yağmur ormanlarının bilinmeyenlerini nasıl öğrenirdik?
akustikofobi: belirli seslerden korkma
Black Canary şıkkını tek geçiyorum bu fobide. Çocukluğunu DC Comics okuyarak geçirmiş biri olarak ve çekici kadın denince aklına hemen Black Canary gelen biri olarak başka bir kahramanı buraya yakıştırmak bana yakışmazdı. Bilindiği üzere Black Canary'nin dövüş becerilerinin yanı sıra son derece güçlü bir çığlığı vardır düşmanlarını alt eden: Canary Cry. İlk Siyah Kanarya Robert Kanigher ile çizer Carmine Infantino yaratısıymış ve ilk kez 1947 Flash Comics dizisi 86. sayısında ortaya çıkmış. Benim tanıştığım ise bugün Green Arrow'la evli olan Dinah Laurel Lance'tır ve o ilk kez 1983 yılı Justice League of America dizisi 219. sayısında ortaya çıkmış. Özetle (bir ara bu gücünü kaybettiği halde kahramanlığı sürdürmüş olan) Black Canary sesfobisine yakalanmış olsa belki işi hepten bırakırdı. Bırakmasın diye sesleniyorum kendisine...!
algofobi: acı çekmekten korkma
Resurrection Man, bu fobi için en uygun bulduğum kişidir. Şimdilerde DC Comics'in New 52'sinde de yeniden okurun beğenisine sunulan karakterin gücü ölüp tekrar yeni bir süper güçle yeniden dirilmektir. Bu diziyi ilk keşfettiğimde en çok güldüğüm sahnelerden biri Hitman karakterinin işe yarar bir güçle dirilmesi için tepesine dikilip onu tekrar tekrar vurmasıydı. 1997-1999 yılları arasındaki kendi çr dizisinde ortaya çıkan karakterin yaratıcıları Andy Lanning, Dan Abnett ve Jackson Guice. Diyeceğim o ki acı çekmekten korksa bu karakter ha bire ölüp dirilmezdi, biz de onu okuyamazdık.
amatofobi: toz korkusu
Sandman, ama tabii Marvel Comics'in Kum Adamı bu fobiye en uygun kişidir bence. Stan Lee ile Steve Ditko yaratısı karakter 1963 yılı The Amazing Spider-Man dizisi 4. sayısında ortaya çıkmış. Bilindiği üzere kendisi kumdan oluşmaktadır ve bedenini istediği silaha dönüştürebilmektedir. Kötü adam olarak başlayan kariyerini iyi adam olarak sürdüren karakter bir ara The Avemgers üyesi bile olmuştu. İşte bu karakter tozdan, tozutmaktan korksa hiç olmazdı, olamazdı.
amnezifobi: hafızasını kaybetmekten korkma
Büyülü Rüzgar diyeceğim ve olayı hızla geçeceğim. Sergio Bonelli Editore'nin yayımladığı 1997 Gianfranco Manfredi yaratısı Magico Vento'nun asıl adı Ned Ellis ve ülkemizde bugün Lal Kitap tarafından basılıyor. Bu kahraman bir western dönemi Amerikan askeri iken tren kazasında yaralanır ve hafızasını kaybeder. Kızılderili Şamanının onu bulmasıyla da kızılderili şamanı olur, ruhlar alemiyle ilişki kurar, iyilik için mücadele eder. Hafızasını da çok yavaş geri kazanır. Herhalde hafızasını kaybetmek korksa, tekrar kaybetmekten korksa patlayıcılardan uzak dururdu da evinde otururdu.
Ümit Kireççi
"Çizgi Roman Hayatın İçinde"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder