28 Mayıs 2012 Pazartesi

M"a"n In Black! - 1957'den Bir Çizgi Roman!

Bazen İngilizce detayları karıştırırız ya, işte Man ile Men arasında da var o detay ve biri insanlar anlamına gelirken diğeri Adam anlamını taşıyor. "Man in Black"in böylesi bir lisan dersi verme amacı yok tabii ancak bu detay dikkatimden kaçsa bu keyifli paylaşımı yapamayacaktım :)
Man in Black çizgi romanı 1916 yılında doğan 1967 yılında da vefat eden Bob Powell'ın eseridir. Powell ülkemizde çok tanınmasa da comics okurlarının bildiği "Sheena, Queen of the Jungle" ve "Mr. Mystic"'in çizerliğini yapmıştır. Ancak, özellikle DC Comics okurlarının yakından tanıdığı Blackhawks ekibini yaratan üçlüden biridir ve diğer ikisi Will Eisner ile Chuck Cuidera'dır. Bob Powell, ülkemizde de izinsiz kopyalanan ünlü "Mars Attacks" sakız resimlerinin çizeridir. Bob Powell, 1943 yılında adını Stanislav (Stanley) Robert Pawlowski olarak değiştirmiştir.

EC Comics ile başlayan korku-gerilim çizgi romanlarında yer alan "anlatıcı" geleneğinin baz alındığı dört sayılık Man in Black çizgi roman dizisi 1957-1958 yılları arasında okurla buluşmuş. 

Siyahlı Adam, ilk sayısında kendini tanıtırken adının Fate (kader) olduğu gibi Kismet (kısmet) ve Luck (talih) olduğunu açıklıyor. Ancak, bu, bir tür kozmik-mistik kişiliğin sadece mutluluk getirdiğini veya görevinin bu olduğunu söylemek yanlış olur. Talih kadar talihsizler de kötü olaylar da onun alanına girmektedir. Kendisi insanların kader ağlarını ören "Weaver" (Dokumacı) ile aşk tanrıçası Venüs ve Cupid için çalışmaktadır. Ya da onlarla yardımlaşmaktadır. Ya da kimi görevlerinde eksiklikler olunca onların sataşmalarına katlanmaktadır.

Şu veya bu şekilde Man in Black insanoğlunun hayatında ve her an yanı başındadır. Hatta kendisinin de ifade ettiği gibi o her tür kazanın da sebebidir... İyi ya da kötü... Ve belki de şu anda etrafımızda...!

Ümit Kireççi

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails