4 Mart 2012 Pazar

Red Sonja'dan Nerelere Gidiyor Aklım :)

Kimi zaman çok fazla çizgi roman okuyanların farklı çizgi roman ve/veya yayınevlerinin eserlerinde benzerlikler bulduğunda hemen "hırsızlık yakalamış" hissi yaşadığını biliriz. Büyük bir haz ve hafiyelik ve sanat eleştirmenliği duygusu yerleşir bu kişilerin yüreklerine. Tabii bir süre sonra abartılı devam ederse bunun paranoya haline geldiğini söylemek de boynumun borcu. Bununla birlikte kötü niyetli ve bilinçli hırsızlıkları saymazsak devamlı yenilikler üretmeye çalışan bir sektörde benzerlikler olacağı da kaçınılmaz olacaktır.
Aşağıdaki bilgileri yıllardır bir kenarda tutuyordum bir gün paylaşırım umuduyla. Dün Marmara Çizgi'nin dilimize başarıyla kazandırdığı Red Sonja albümünün ikinci kitabı olan "Ok Ustası"nın finalinde büyücü Kulan Gath'ı görünce paylaşımın zamanı geldi diye hissettim.
Red Sonja cildinin arkasında verilen bilgilerde Kulan gath'ın görüldüğü tüm maceralar ve mücadele ettiği kahramanlar anlatılmış. Bizde basılan çizgi romanlarda büyük eksikliği duyulan bilgi paylaşımına iyi bir örnek olduğunun altını çizmek isterim bu uygulamanın. İşte o Kulan Gath Marvel'ın Avengers dizisinin vol. 3, 27-30 sayıları arasında görülmüş, Avengers'a o dönem katılmış olan genç kahraman Silverclaw'ın Tanrıça olan annesini öldürmüştü.
İşte benim konum da bu Silverclaw kostümü ve öncülü...

Silverclaw, (yaratıcıları Kurt Busiek - Gerorge Perez) Avengers'ın 8. sayısında bir havaalanı baskını sırasında ortaya çıkmış, kahramanlarla dövüşmüştü. Güçleri farklı hayvanların biçimine bürünme şeklindedir. Bu da yine Marvel'ın Alpha Flight grubu elemanı Snowbird'i hatırlatmaktadır; ki o da kızılderili tanrılarını çocuğu muydu neydi! Herneyse, Silverclaw kahramanlarla dövüşür ve aslında teröristlerin rehin aldığı yolcuları kurtarmaya çalışmakta olduğu anlaşılır. Dahası uşak Jarvis'in para gönderip okuttuğu küçük kız çıkar kendisi.
Hikayesini bir yana bırakırsak gümüş tenini de görmezden gelirsek kostüm tasarımının bana tanıdık geldiğini söyleyerek aşağıdaki örneği vermemi yadırgamazsınız sanırım:
Esper -Lass...
Esper Lass, DC Comics'in gelecekte bir araya gelen genç kahraman grubu Legion of Super Heroes'inin hem bireysel olarak hem de Legion of Super-Villains grup üyesi olarak düşmanıdır. İlk kez 1975 yılında "Superboy Starring the Legion of Super-Heroes" dizisinin 212. sayısında ortaya çıkmıştır ve yaratıcıları Jim Shooter ile Mike Grell olmuştur. Asıl adı Meta Ulnoor olan Esper Lass Satrürn'ün uydusu olan Titan'dan gelmektedir ve tüm ırkı gibi; ama onlardan çok güçlü, bir telepattır.

Vesaire vesaire vesaire :)

Konumuza dönersek: Bu ikisinin arasında 23 yıl fark var ama kostümleri çok benziyor, oh be bir daha söyledim içim rahat etti!

Ümit Kireççi

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails