5 Mart 2012 Pazartesi

Aşkın Güngör'ün "Cennet"i

ÇROP'a yazı ve editör-yazar bilgisiyle destek veren Aşkın Güngör'ün geçen hafta minik bebeği dünyaya geldi: ADEN
Aden, birçok anlama geliyor ve hepsi de birbirinden güzel.
Adem ile Havva'nın yasak meyveyi yedikleri cennetin adıdır Aden. Sonra kökeni öztürkçe (adn)'dab gelen ve anlamı: "Günahsızların ve günahtan arınacakların öbür dünyadaki yurdu" demektir. Bir de, Aden Allahın oturduğu saf altından yapılmış en güzel ve en yüce mertebedeki 8. cennetin adıdır. Bu arada tek tanrılı dinlerin tümünde bu isim geçmektedir.
Cennet Bahçeleri... Aden. Güzel isim. Sevgili Aşkın ve Anita'ın güzel bebeklerine adıyla yaşasın, kocaman olsun, iyi, vicdanlı insan olsun diyoruz!

Bu bahaneyle de bazı İşte bazı Cennet'lik çizgi romanlar:
Gereli Şeyler yayıncılık tarafından "Cennetteki Yabancılar" adıyla dilimize kazandırdığı ve ilk iki cildini yayımladığı Terry Moore eseri Strangers in Paradise iki genç kadının hayatlarını yoluna koyma çabalarını ve zorluklarını ele alıyor. Yer yer gülümseten, yer yer ağlatan son derece güçlü eser iki genç kadın üzerinden tüm yargılarımızı ve önyargılarımızı sorguluyor.

17. yy ozanı John Milton'un eserinin adını taşıyan bu 3 sayılık "Paradise Lost" hikayesi DC Comics'in dünyayı koruyan kahramanlar arasına bir melek sokmasıyla sonlandı. Tanrının yerine geçmek isteyen ve Şeytanla anlaşan savaşçı melek ordusu komutanı ve ona karşı çıkan, koruması gereken meleğe aşık olarak Cennet yerine dünyada yaşamaya karar veren Zauriel'in macerası. Bu hikaye daha sonra JLA dizisine sarkmıştır.


1999 yılında Marvel Comics alternatif evrenlerinden 9997. evrende geçen bir hikayeyle başlar Paradise X. İlk kısa dizi Earth X'tir. Bütün insanlar süper güç kazanmıştır ve kaos dünyaya hakim olmuştur. Hikaye DC Comics'in muhteşem Kingdom Come'unun basit bir tekrarı, yorumu gibidir. Asil ve onurlu kahramanlar dünyayı düzene sokmak için arayışa girerler. Bu diziyi Universe X ile Paradise X kısa dizileri takip etmiştir.


Ümit Kireççi

"Çizgi Roman Hayatın İçinde"

4 yorum:

mit dedi ki...

Minik Aden'e hoş geldin diyor, adı kadar güzel, ismi kadar harika bir hayat diliyorum kendisine.

Lami Tiryaki dedi ki...

Kızılmaske'nin ütopik adası "Eden"ide unutmayalım bu arada. Aşkın dostum hayırlı uğurlu olsun, Allah analı babalı büyütsün. Bir kız babası olarak çok keyifli zamanların seni beklediğini müjdeliyeyim.
Selamlar
Lami

Mr. Aşkın Güngör dedi ki...

Sevgili Ümit,
Bu harika mı harika sürpriz için binlerce teşekkür.
Dilerim Aden de, senin ve diğer herkesin bebeği de mutlu bir dünyada, huzur içinde büyür, mutlu birer birey olur.
Dostlukla kardeşim...

yunus meyra dedi ki...

aden'e ismi gibi bir dünyada yaşama mücadelesinde bugünden itibaren başarılar diliyorum..yorulmak yok aden bebek..anne babaya'da bir ömür çocuklarının gülüşünü görecek mutlu bir hayat diliyoruz..

Linkler

Related Posts with Thumbnails