16 Şubat 2012 Perşembe

Ghost Rider'in Yaratıcısı Yoksullukla Pençeleşiyor

Nicolas Cage'li "Ghost Rider" filmi bugün yarın gösterime girecekken, çizgi romanı yüz binler satarken, Marvel/Disney büyük paralar kazanırken ortaya çıktı ki Ghost Rider'ın yaratıcısı yazar Gary Friedrich yatalak hastaymış ve kendi yaratısından ne kendisi ne de ailesi telif alamıyormuş. Üstüne üstlük tedavi masraflarını da karşılayamıyormuş. Ve belki de en kötüsü yazar evini kaybetmek üzereymiş.

21 Ağstos 1943 doğumlu Gary Friedrich Amerikan çizgi romanının gümüş döneminde piyasaya girmiş Marvel Comics'in Sgt. Fury and his Howling Commandos, Monster of Frankenstein dizilerinde yazarlık yapmanın yanı sıra Roy Thomas ve Mike Ploog ile birlikte Ghost Rider'ın yazar yaratıcısı olmuş. Ghost Rider, ilk olarak Ağustos 1972 yılında Marvel Spotlight dizisinin 5. sayısında ortaya çıkmış. Belki de yazarla aynı doğum gününe sahiptirler kim bilir? Ruhunu Zarathos adlı şeytana satan ve üstün güçler elde eden motosiklet gösterisi yapan Johnny Blaze 9 sayılık kendi dizisine de ancak 1973 yılında kavuşmuş. Yıllar sonra bu güçler kardeşi Daniel Ketch'e aktarılmıştır.
***
Bu şekilde özetlenebilecek öykü devam ederken yazarının finali belirsizliğini koruyor. Gary Friedrich'in durumunu gündeme getiren usta çizer Neal Adams bu sorunun çözümü için yayınevlerini hedef gösterdi:
"Gary, telif yasalarındaki iki yasanın ve çizgi roman endüstrisinin yanlış ugulamalarının kurbanıdır. İlerleyen zamanlarda çok mücadele olacak ve iyi yönde kazanımlar gerçekleşecektir. Ancak şimdiki durum çok vahimdir. Gary bizden biri. Madem onu Marvel'dan ve onun tarihte edindiği minik yerdinden kurtaramıyoruz, bari yaşamını sürdürebileceği bir ev edinmesine yardım edelim. Şuna söz veriyorum, hangi sebeple kötü duruma düşerseniz düşün, ben ve diğerleri tıpkı senin William Messner-Loebs, Dave Cockrum ve başkalarına olduğun destek gibi sana yardım edeceğiz."

Kaynak - Bleeding Cool
Ümit Kireççi

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails