15 Ocak 2012 Pazar

Türk çizgi romanı ne durumda?



"
Çizgi roman yayımlayan yayınevlerinin sayısındaki hızlı artış piyasanın çeşitlenmesine yol açmışken, yerli çizgi romanın bu kıpırdanmadan nasibini almaması olmazdı. Gerek eski çizgi romanların kaliteli tekrar basımları, gerekse yeni yapımlar okur tarafından ilgi görmekte. Yerli çizgi roman üzerine güncel haberlerin de yer aldığı bu yazımda soru-cevaplar sizleri bekliyor.

Kültürel Güncel: Türk çizgi romanının son yıllardaki seyrini nasıl buluyorsunuz?
İlhan Yılmaz: (Prestij Yayıncılık’ın sahibi)
“ Türkiye'de yerli çizgi roman üretimi adına yapılan "iyi niyetli" her türlü girişimi memnuniyetle karşılıyorum. Yeterince yerli üretim yapılmadığı gibi yapılan yerli üretimlerin de genellikle alanında yetkinlik sahibi olamamış isimler tarafından ortaya çıkarıldığını gözlemliyor ve üzülüyorum. Ortaya çıkan işlerin ya senaryosu, ya çizimi, ya renklemesi bilindik çizgi roman klişelerinin ya dışında kalıyor ya da klasik çizgi roman standartlarının çok uzağında kalıyor. Bazılarının konuları bizden, senaryosu özgün olmasına rağmen çizgisi halen bizden değil. Mimar Sinan'ın hayatını anlatan bir çizgi romanda bile Kaptan Swing'e sakal ve bıyık çizilerek ucuz işçilikle, kolaycılıkla bir yerlere varmaya çalışılıyor. Varılan nokta ise Avrupa ve Amerika standartlarının çok çok altında. Bu hatalı ve yetersiz sonuçta, daha düne kadar çizgi romana "yok" muamelesi yapan, ama bir takım yayınevlerinin iyi bir reklam ve tanıtım kampanyası ve iyi bir pazarlama stratejisi sonucu iyi bir ticari kazanç elde ettiğini gören ve bu rüzgardan istifade etmek isteyen fakat genel çizgi roman kültüründen bile yoksun olan x yayınevinin ciddi bir payı olduğunu da kabullenmeliyiz. Yayınevlerinin sermayesi, yazarın-çizerin enerjisi böyle heba edildikçe korkarım ki varacağımız sonuç her daim yabancı çizgi romanların gerisinde olacaktır. ” (...) 


Devamı Kültürel Güncel'de: http://kulturelguncel.blogspot.com/2012/01/turk-cizgi-roman-ne-durumda.html


Sorulara yanıt verenler: İlhan Yılmaz, Yalın Alpay, Dorukhan Özcan, Bülent Arabacıoğlu, Devrim Kunter, Koray Kuranel, Emrah Çıldır

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails