24 Haziran 2011 Cuma

2012 Çizgi Roman Etkinlikleri Yılı Olacak Hazırlanın

Fransız Kültür Merkezi'nde süren "Parodiler: Çizgi Roman Kendini Hicvediyor!" sergisinin organizatörü Didier Pasamonik ile kısa bir söyleşi yaptık. Limonata, çay, kahve, çizgi roman ve sohbeti... Bir okur başka ne ister?Sayın Pasamonik'in anlattığına göre Fransız Kültür Bakanlığı bizimkilerin aklının ucundan bile geçmeyecek bir nedenle bütçe ayırmışlar ve demişler ki "Çizgi Romanımızı tüm dünyaya tanıtın!". Didier işte bu sebeple son bir kaç yıldır ülkemizde üst üste etkinlikler düzenlemiş: "Ülkenizde İtalyan ve Amerikan ağırlıklı bir pazar var, biz de kendimizi tanıtmak istiyoruz.". Geçen sene Uykusuz ekibiyle de işbirliği yapmış olan Didier sohbetimize "Ülkenizde çok yetenekli çizerler var ama onları dünya tanımıyor çok yazık" diye başladı. Yakında Galip Tekin ile Ersin Karabulut'un Fransa'dan gelecek bir yazarla işbirliği yapacağını, bu işbirliği sonucunda da ortaya çıkacak çizgi romanın dünyaya tanıtılacağını ekledi. Peki daha başka planlara geçmeden önce neler anlattı diye soracak olursanız hemen söyleyeyim: Fransa'nın büyük çizgi roman yayınevleri bizimkilerle tanışmak üzere temsilci göndermişler. 1001 Roman / Fuat Aktüre, Prestij / İlhan Yılmaz, Çizgi Düşler / İlker Özer, Marmara Çizgi / Erdem Aydoğan, Gerekli Şeyler /Mişel Simoni gittiğim gün ve sonrasında geleceğini duyduklarım arasındaki yayınevleri. Sabine Buschmann aracılığıyla iletişim kuran yayıncılarımız ileriye dönük çok ciddi teklifler aldıklarını ve sohbetler gerçekleştirdiklerini söylediler.


Gelelim önümüzdeki yıl yani 2012'de gerçekleşecek olan projelere. Didier Pasamonik, ülkemizde 2012 yılında 8 büyük Fransız çizerinin sergisinin gerçekleşeceğini söyledi. Bununla birlikte Haziran 2012'de dünya çapında bir çizgi roman şenliğinin yine İstanbul'da gerçekleşeceğini, bunun devamı olarak da Belçika'da bir türk çizgi roman şenliği düzenleneceğini ekledi.
Bunları duymak beni belli oranda sevindirdi desem yalan olmaz. Ancak Ülkemizde çizgi roman sanatına dair etkinlikler düzenleme işini Fransız Kültür Bakanlığının üstlenmiş olmasını yadırgadım o ayrı. Sanatçılarımıza değer vermeyi, onları desteklemeyi, dünyaya tanıtmayı beceremiyoruz... Olay bu kadar açık!


Neyse... Etkinlikler konusunda Didier ve ekibine başarılar dileyerek sergi izlenimlerimi paylaşmak isterim: Çok üzgünüm ama hiç bir özelliği olmayan son derece sıkıcı ve yaratıcılıktan uzak buldum sergiyi. Kesinlikle beğenmedim! Geçen sefer olduğu gibi irili ufaklı fotokopiler çerçevelenmiş ve duvarlara asılmış. Hani durum bu olunca "Bunu babam da yapar!" diyen herkese katılıyor "benim babam da yapar!" diyerek yanlarında yer alıyorum. Kızmaca darılmaca olmasın...


Bununla birlikte http://www.actuabd.com/ adlı çizgi roman sitesinin yöneticisi olan Didier'in "günde 100 bin ziyaretçimiz oluyor. Sadece ilk kez girenler... Tekrar girenlerle bu sayı üç katına çıkıyor!" açıklaması beni yedi bitirdi adeta. Az önce Alexa.com'dan baktım dünya sıralamasında 239, 860. sıradalar. Fransa'da ise 6, 096... "ağlamak istiyorum sayın seyirciler".... Meğer ne doğru bir sözmüş bu :)


Şaka bir yana görünen o ki Fransız - Belçika ekolünün en büyük çizerlerini dünyaya tanıtan ve onların editörlüğünü, yayıncılığını yapmış olan usta Didier Pasamonik ülkemizde son derece ciddi çalışmalar yaparak çizgi roman sanatımıza ufuklar açacak. Bir aksilik olmazsa önümüzdeki günlerde daha geniş bir röportajı okumanızı sağlamak üzere tekrar burada buluşana kadar, hoşçakalın!


Didier Pasamonik'in ajans çalışmaları: http://www.lagencebd.com/


Ümit Kireççi

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails