3 Ekim 2010 Pazar

"Heavy Metal" ağır ağır geliyor

Heavy Metal denince aklımda hemen anılar canlanıyor. İlk anı Dünya dağıtımın şubelerine koşup yeni sayısının gelip gelmediğini sormak. İkincisi, sıkı bir comics okuru olmama rağmen “ana çizgi buymuş meğersem” dedirten eserleri içime sindire sindire okumam. Üçüncüsü, kalem tutan ve biraz da dünyadan haberdar onlarca arkadaşımın “bu dergide çizmeliyim” diyerek hayal kurmaları. Beşincisi, ona öykünen bir çok; maalesef, başarısız çizgi roman yayınlarımızın olması. Şimdi bu anılara yenisi eklenecek ve Heavy Metal’i Heavy Metal yapan ustaların çizimlerini Türkçe takip edeceğiz.

Bu yayını türkçemize kazandıracak olan yayınevine ve nasıl bir edisyon yayınlayacağına geçmeden önce özellikle bilmeyenler için az Heavy Metal tarihi bilgisi paylaşmak istiyorum:

Halen yayını sürmekte olan Heavy Metal bir bahar sabahı okurlarıyla buluştu. Sene 1977 aylardan Nisan. Amerika’da ilk sayısının çıkmasıyla birlikte bazı çizgi roman alışkanlıklarının değişeceği belli olmuş oldu. “Yetişkinler için Fantastik illüstrasyon Dergisi” ibaresi bile okur profilinin belirlendiğine işaretti. Daha çok alışılmış haliyle komik, eğlenceli, basmakalıp kahramanların içinde yer almayacağı bir çizgi roman dergisi…

Ancak Amerika için orijinal bir çalışmaymış gibi görünse de aslında Heavy Metal Aralık 1974’de yayınlanmaya başlanan Fransız “Métal Hurlant”ın bir benzeri idi. Dergiyi iki çizer; bizlerin Moebius olarak tanıdığı, Jean Giraud ile Philippe Druillet gazeteci-yazar Jean-Pierre Dionnet ve yapımcı Bernard Farkas kurmuşlar.

Moebius ve Druillet’in ortak yaratımları olan ölümsüz çizgi romanlar işte bu dönem ortaya çıkmış: Arzach, Gailand, Lone Sloane.

Yine bugün büyük ustalar olarak anılan bir çok çizer de bu yayınla seslerini duyurmuşlar dünyaya: Richar Corben, Alejandro Jodorowsky, Enki Bilal, Caza, Serge Clerc, Alain Voss, Berni Wrightson, Milo Manara, Frank Margerin ve birçokları.

İki defa basılan ve iki defa yayını duran dergi ilkinde Aralık 1974 - Haziran 1987 yılları arasında, ikincisinde Temmuz 2002 – Ekim/Kasım 2004 aralığında okurlarla buluşmuş. Sonra da efsaneler arasına katılmış.

Bugün basılacak diye sevindiğimiz Heavy Metal aynı konsepti günümüzde de sürdüren başarılı bir yayın olarak hala çizgi dünyasındaki yerini koruyor.

Heavy Metal’in yayıncısı ve sahibi bizim daha çok Teenage Mutant Ninja Turtles çizgi romanından tanıdığımız Kevin Eastman’dı.

Aralarında milli gururumuz Tayyar Özkan’ın da bulunduğu dergi sanatçıları olarak Giger, Esteban Maroto, Terrance Lindall, Pepe Moreno, Moebius, Philippe "Caza" Cazamayou, Corben, Zha & Claveloux, Montellier, Drulliet, Howard Chaykin, Simon Bisley, Enki Bilal, Arthur Sudam, Dan Steffan, Howard Cruse, Bernie Wrightson ve daha onlarcasını saymak mümkün.

Peki kim basacak Heavy Metal’i ve nasıl basacak? Dergiyi yakından bilenler içeriğinin hayli reklamlı olduğunu bilirler. Galeriler, sergiler, pin-uplar…

Aldığım duyumlara göre Heavy Metal’i “Arkabahçe Yayıncılık” basacakmış. Şimdiden bir çok öykünün telifini almış ve üzerinde çalışmaya başlamış. Şu sıralar planları dergi içinde yer alan eserleri dergi formatından çok bağımsız albümler olarak basmakmış. Bu şekilde her albüm farklı ustaların veya bazı ustaların ortak eserlerinden oluşacakmış.

Ne diyelim, yolları açık olsun, okuyanları çok olsun. Dilerim, Arkabahçe Yayıncılık, isimleri zikredilince bir dönem akla ilk gelen “kötü baskı” yaftasından kurtulur eserleri gerekli ihtimam ve özenle basarak okurları ve çizgi roman severleri Heavy Metal’den de soğutmazlar.

Daha Detaylı Bilgi İçin - Heavy Metal Fan Page

Ümit Kireççi

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails