1 Haziran 2010 Salı

Saddam'ın "Yalan" Biyolojik Silahları ÇR'de

Hepimiz Amerika'nın Irak'ı işgal etmesine bahane olarak gösterdiği "Saddam'ın gizli biyolojik silah depoları" yalanını hatırlarız. Bugün onbinlerce insanın öldüğü ve halen de ölmeye devam ettiği işgale bakıp da işgalciyi haklı bulmak ne kadar mümkün bilemiyorum. İşte bu "biyolojik silah depoları" Marvel Comics'in "Thunderbolts" serisinde de karşımıza çıkıyor.

Bu satırları yazınca eminim onlarca kişi "amerikan çizgi romanı propaganda yapıyor" diyecek ama bu ciddi bir haksızlık olur lütfen yapılmasın bu yorumlar. Sanat ve daha çok da çizgi roman gündemi takip eder, kullanır veya popüler olan konuları işler. İnsandan ve yaptıklarından bağımsız eser üretilemez ve beslenilen kaynaklar da sanatçıyı yönlendirir. Thunderbolts'un genel olarak politik veya siyasi gönderme yapmadığını göz önüne alırsak aşağıdaki örneği keyifli bir "gaf" olarak nitelemek yeterli olabilir gibi.
Thunderbolts, Marvel Comics'in meşhur "Onslaught" öyküsünden hemen sonra ortaya çıkardığı bir süper kahraman topluluğudur. Onslaught'la dövüşen Avengers ve Fantastik Four üyeleri dünyayın kurtarmak adına ölüp-ortadan kaybolunca Thunderbolts yerlerini almaya yeltendi.
İlk kez The Incredible Hulk'un 449. sayısında Şubat 1997'de okurla buluştular. Citizen V, Atlas, Songbird, Mach 1, Techno, Meteorite bu grubun kahraman üyeleridir. Daha doğrusu aslında super villain olan kılık değiştirmiş kötülerdir. Screaming Mimi, Baron Zemo, Goliath, The Fixer, Moonstone, The Beetle'dır bunlar ve gizli planlar peşindedirler. Ancak işler umdukları gibi gitmez. Kahramanlığı seven grup Baron Zemo'ya başkaldırır ve gerçek kahramanlar oluverirler zorluklardan sonra. Halen de gruba bir zamanların kötüleri katılmaktadır.
Gelelim konumuza: Saddam'ın Biyolojik Silah Depoları
Thunderbolts'un 75 sayısının 31 sayfasında devleşme özelliğini kaybetmiş olan Atlas'a dostu Techno tekrar iriiiiiiiiiiileşme gücünü kazandırır. İlk büyük karede Atlas'ın devleşmesini ve şaşkınlığını görüyoruz. İkinci karede de bunu sağlayan Pym (Henry Pym/Avengers üyesi) Particellerinin nereden geldiği açıklanıyor.
Daha iyi okumak isterseniz aşağıdaki balonlara bir bakın: TECHNO - "Irak'a yolculuk ettim. Bir biyokimyasal fabrikasını yağmaladım. Saddam bir tank depo dolusu Pym Particel'i saklamıştı. Birleşmiş Milletler müfettişlerine zorluk çıkartmasına şaşmamak gerekir."

Gündemi takip etmek iyi bir şey de bilgi yalan olunca böyle şapa oturur insan. Hani insan amerikalı olacak ve oluşturulan gündemlerin ve politik hikayelerinin bir çoğunun yalan/balon olduğunu bilecek ama yine de gözü kapalı eserlerinde kullanacak...
Neyse seri keyifli ve sürükleyici. Kurt Busiek gibi son derece becerikli bir yazar başlatıyor ve epey sürdürüyor, yerini de arkası yarın dizileri yazarlığının tüm ucuz numaralarını kullanabilen Fabian Nicieza alıyor. Mark Bagley de seriye son derece yakışan bi çizer olmuş. Onu B yayınlarından çıkan Örümcek Adam'lardan tanıyoruz hepimiz.
Thunderbolts son derece başarılı ve sürükleyici bir seri. Sürprizlerle dolu. Bu kusuru da "boncuk" olsun. Gerçi bir başka şey daha buldum onu da sonra paylaşırım.

Ümit Kireççi
"Çizgi Roman Hayatın İçinde"

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails