31 Mayıs 2010 Pazartesi

Bir Sergiden Fotoğraflar

Çizgi Roman dostu sevgili Hakan Alpin'in 1900'lerden 2000'lere çizgi roman sergisi, 03 Nisan 2010 Cumartesi günü Halkalı Kültür merkezi'nde açılışı yapılarak çizgi romanseverlerin beğenisine sunuldu. Hakan'ın çeşitli platformlarda duyurularını yaptığı bendenize bizzat telefonla haber vererek davet ettiği serginin açılışı bizlere güzel bir bahar günü hem keyifli anlar yaşattı hem de iç açıcı bir İstanbul seyahati yaptırdı.
Cumartesi günü saat 15.00 civarı Kocaeli'nden İlhan Yılmaz'la yola çıktık. Kocaeli tayfasından Arda'yı da(Dylan Dog) alacaktım ama kendisi önceki günlerde ağır bronşit geçirmiş. İstirahat halinde olduğu için bize katılamadı. Güneşli güzel bir günde İstanbul seyahatini özlemişim. İlhan'la bol çizgi roman muhabbeti içinde İstanbul'a vardık(bu arada Robin Mırnav'ı ilk elden görme şansına sahip oldum). Boğaziçi köprüsünü hiç dur-kalk yapmadan geçmek ne güzel bir duyguymuş, unutmuşum :) Basın Ekspres yoluna sapmadan Metrobüs hattına paralel giderek Halkalı Atakent konutlarına vardık. Atatürk Havalimanı'nın dibinde bir yerleşim yeri olan Atakent konutları öyle pek konut sitesi gibi değil de küçük çapta bir ilçe gibi daha çok. Oldukça büyük bir yerleşim yeri. Buraya kadar metrobüs çalıştığı için ulaşım sorunu yok. İstanbul'dan metrobüs ve hatta Taksim civarındaki metro kullanılarak kolayca ulaşılabiliyor. Biz kendi aracımızla hiç zorlanmadan-biraz da erkenden-geldik. Sergi öncesi biraz sağı solu dolaştık. Kültür Merkezi'ne yakın bir parkta çekirdek çitledik :) .
Kültür merkezi oldukça nezih bir mekan. Tiyatro salonu, sinema salonu, sergi salonu, büfesi vs bölümleriyle modern bir görüntüye sahip merkezde, konser, sinema, tiyatro ve sergi'den oluşan oldukça yüklü bir program vardı. Saat 18.30 civarı Hakan, sevimli küçük kızı, kardeşi ve karikatürist Yaşar Fırat'la ilk muhabbetleri yapmaya başlamıştık bile. Davetlilerin kalabalıklaşmasıyla kokteyle geçildi. Çay, kahve meşrubat, kanepe ve pastalardan oluşan enfes menü eşliğinde ilginç muhabbetler ettik. Kısa süre sonra çizgi roman sanatçısı Mustafa Kocabaş ve eşi, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ve belediye ekibinin gelmesiyle ortalık iyice şenlendi. Kısa bir süre sonra açılışa geçildi.
İlk açılış konuşması belediye ekibi sözcüsü tarafından yapıldı ve Hakan Alpin'in mesajı okundu. Başkan Aziz Yeniay'ın konuşmasının ardından Hakan kendi kişisel konuşmasını yaptı ve başkan, Hakan ve kızı üçlüsünün birlikte kestiği kurdelayla açılış gerçekleştirildi. Kadınlı erkekli 40-50 kişi kadar katılımcının olduğu sergi iki bölümden oluşuyor. 1900'ün başlarından itibaren 10'ar yıllık periyodlar halinde kategorilendirilerek duvarlara asılmış kapak panoları ve cam muhafazalar içinde orta ve kenar bölgelere yayılmış vaziyette çizgi roman örnekleri. Seçilen eserlerde 70'ler döneminin popüler örneklerinin yanında 50'li ve 60'lı yılların nostalji kokan dergi ve kitapları biraradaydı. Gazete boy Tercüman Çocuk ilk sayı örneği, Ceylan ve 1001 Roman dergileri, Barbaroslar gibi ilk dönem örnekleri, Osmanlıca Çocuk Dergileri örnekleri dikkati çeken parçalardı. Kapağında Tom Braks illüstrasyonu olan ilk dönem sayı örneği ve ilk defa gördüğüm fumetti boy-yanlışsam lütfen beni düzelt Hakan'cım-ilk Karaoğlan dergi örneği ilginçti. Kenar bölge muhafazalardaki kitaplar yanyana düzgün biçimde dizilmiş olmasına rağmen Orta bölge cam muhafazalardaki örnekler birbiri üstüne yığma şeklinde konmuşlardı. Bu da ortadaki dergilerin incelenmesini biraz zorlaştırıyordu. Keşke tüm parçalar düzenli ve tüm kapak görünecek şekilde yerleştirilmiş olsalarmış. Belediye yetkilileri ve katılımcılar çok samimi ve yoğun ilgi gösterdiler. Hakan'dan aldığım bilgiye göre, Küçükçekmece Belediyesi'nin bizzat daveti üzerine böyle bir sergi gerçekleştirilmiş ve tüm sergiyi finanse etmişler.
Saat 19.30 civarı Mehmet Aras ve iki arkadaşı geldiler. Başka programları da olduğu için fazla kalamadılar ama epey bir şeyler kaynatacak zaman bulabildik. Kanada dönüşü Mehmet'le tanışmak benim için gerçekten özel bir deneyim oldu. Son derece canayakın, samimi Mehmet kardeşimiz gerçek bir çizgi roman dostu. Mehmet'lerin ayrılmasından sonra bizler de yavaş yavaş son resimlerimizi çekip herkesle vedalaşarak Kültür Merkezi'nden ayrıldık.Katılım konusunda İlhan detaylı bilgi vermiş. Bence az ama nezih bir katılımcı grubu vardı. Gönül isterdiki özellikle yayıncı ve sanatçı kesiminden daha çok katılımcı olsun ama herkesin programı da yüklü tabii. Hakan'ın tek çekincesi Belediye gibi kurumların bu tür organizasyonları yaparken attıkları taşın ürküttükleri kurbağaya değip değmediğinin hesabını yapacak olmaları ve bundan sonraki etkinlikler için destek olmayı ne kadar düşünebilecekleriydi. Yoksa bence oldukça keyifli bir açılış oldu. Altın Madalyon grubu 3 kişilik katılımcıyla oradaki tek internet forum grubuydu yanılmıyorsam. Bu da bizim gururumuz olmalı. Benim en çok aklımda kalan bu tür etkinliklerin yapılabildiği bir düzeye gelmiş olmamız. Hakan'ın mütevazi sergisi, insanın aklına daha spesifik sergiler, açılışlar, söyleşi günleri, satış günleri vb faaliyetler getiriyor. İstenirse olabiliyor demekki. Hiç tanımadığımız bir yazar yazdığı ilk kitabı için büyük AVM'lerde kendi çapında faaliyetler yapabiliyor. Ama cidden büyük bir nüfusa sahip çizgi roman okurlarının faaliyet yapmaları çok zorlama oluyor nedense. Bir zamanlar Kadıköy'ün sokak ortalarında yapılan doğal faaliyetler bu tür büyük organizasyonların yolunu açabilecek nitelikteydi. Bu bazda hatırladığım en büyük organizasyon Büyülü Rüzgar mağazasının açılış günüydü. Umarım bu tür sevimli etkinliklerle çizgi romanın sosyal yaşamımızın da bir parçası olduğunu hiç bir zaman unutmayız.
Emeğine sağlık Hakan güzel bir sergi olmuş. Darısı nice diğer etkinliklerin başına.
Selamlar
Lami Tiryaki
Foto - Hakan Tunga
www.kahramanlarsinemada.com
Foto Kaynak - Altın Madalyon

1 yorum:

mit dedi ki...

Güzel bir organizasyon olmuş.Katılamasam da (İstanbul dışında yaşıyorum) yazdıklarınız sayesinde gitmiş kadar oldum. Keşke birkaç fotoğraf daha olsaymış.

Arda Bey'e de çok geçmiş olsun bu arada.

Linkler

Related Posts with Thumbnails