10 Mart 2010 Çarşamba

KAZU KIBUISHI

Amerika’lı çizgi roman yazarı Kazu Kibuishi, 1978 yılında Japonya’nın başkenti Tokyo’da doğdu. En bilinen işleri arasında yaratıcısı ve editörü olduğu Flight/Uçuş çizgi roman antolojisi ve bir gazetede sürekli yayımlanan Copper bulunmaktadır. Başka bir süreli yayında çizer olan Scott McCloud, Kazu Kibuishi’nin çizgi karakterlerine baktığında ve hikâyelerini okuduğunda şunları hissettiğini söylüyor: “Kazu’nun işleri o kadar iyi çizilmiş işler ki, sadece bakarken bile ellerim acıyor”.
Kibuishi, Santa Barbara’daki Kaliforniya Üniversitesi’nde sinema okurken okul gazetesi The Daily Nexus için Clive ve Cabbage / Clive ve Lahana Kafa adında bir çizgi dizi hazırladı. Mezun olduktan sonra reklam ve video oyunu stüdyosu Shaded Box’ta animatör olarak çalıştı. Ama tam zamanlı olarak çizgi roman ve çizgi diziyle ilgilenmek için animasyon işini bırakmaya karar verdi. Ve böylece Copper adlı çizgi dizisini aylık olarak kendi web sitesi Bolt City’de yayınlamaya başladı.
Flight / Uçuş” ise hem Kibuishi hem de arkadaşlarının kariyerlerindeki, en dikkat çekici ve başarılı iş oldu. Alternatif basın kanallarında yayımlattıkları Kazu ve arkadaşlarının elinden çıkan bu çizgi dizi, kısa zamanda Image Comics adlı yayınevinin sahibi Erik Larsen’ın ilgisini çekti. Akabinde çizgi dizi öyle bir patladı ki, ekipteki tüm isimler yetenekli ve başarılı çizgi yazarlar olarak öne çıktılar.
Kazu’nun son dönemdeki en büyük işi, çocuk ve gençlere yönelik olarak Skolastik Yayınevi tarafından çıkarılan çizgi roman dizisi Amulet/Tılsım. Serinin ilk kitabının ismi "Tılsım 1: Taşmuhafızı", ikinci kitabın ismiyse "Tılsım 2: Taşmuhafızı’nın Laneti". Serinin üçüncü kitabı ise farklı bir isimle önümüzdeki aylarda ABD’nin hemen ardından Türkiye’de de yayımlanacak.

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails