24 Mart 2010 Çarşamba

Doc Samson ve İsrail

İsrail Gazze'yi önce kışkırttı şimdi de bombalıyor. Bu nereye kadar sürer ki? Aklıma nedense milli kahramanları SAMSON geliverdi.

Bir çok çizgi roman uyarlaması olsa da çizgi romanda en bilineni Marvel Comics'in "Doc Samson"u olsa gerek. Dikkatli okurlar onu Hulk serisinden hatırlarlar.
İlk kez 1971 yılında Incredible Hulk'un 141. sayısında ortaya çıktı. Yaratıcıları Roy Thomas, Herb Trimpe. Gamma radyasyonuna maruz kalan Dr. Leonard Samson bir bilim adamı. Bu şekilde saçlarının yeşile dönüşmesinin yanı sıra olağanüstü güçlere de kavuştu. Sonra da düzenli olarak Hulk'un maceralarında yer almaya başladı. 2008 yapımı Incredible Hulk filminde süper güçleri olmadan kenardan görünen Doc Samson kısa serilerin dışında özel olarak pek görünmedi.
Bilka yayınlarının ülkemizde yayınladığı bir Örümcek Adam sayısında Doc Samson orjinal öyküye sadık kalınarak ele alınmıştı. Sevdiği kadın, Delilah tarafından tuzağa düşürülen Doc Samson'un güçleri elinden alınıyor, iki sütun arasına zincirleniyordu. Orjinal efsanede saçlarının kesilmesi güçlerini kaybetmesine neden oluyordu. Bu defa bilimsel bir bir şeydi ama sonuçta gücünü yitirerek iki sütun arasına geriliyordu. Derken son bir çabayla kahraman bir kez daha güçlerine kavuşuyor, çizgi romanda yaşasada da orjinalde sütunları ve tapınağı devirerek düşmanlarıyla birlikte ölüyordu.
Dedim ya, aklıma bunu getiren İsrail'in icraatleri. Dilerim sağduyu galip gelir İsrail'in sonu milli kahramınınkiyle aynı olmaz.

Ümit Kireççi
"Çizgi Roman Hayatın İçinde"

1 yorum:

Cihan Oğuz Demirci dedi ki...

Doc Samson, Yaman Çizgiroman dergisinde yayınlanan Hulk serisinde epey ön saflarda rol alıyordu. İlginç ve okuması zevkli bir yazı, dobra bir eleştiri olmuş, teşekkürler.

Linkler

Related Posts with Thumbnails