26 Mart 2010 Cuma

DC Comics’in kahramanları yakın çekime hazırlanıyor!

Çizgi Roman (ÇR) yayınevlerinin, Medya şirketlerinin ana planlarındaki değerli yerlerini takdir etmek için Lex Luthor’un katı, hesapçı kalbine sahip olmanız gerekmez.
Yazan: Dave Itzkoff
Yayın tarihi: 19 Şubat 2010
Yıllardır DC yayınevinin süper kahramanları, müşterek kuruluş Warner kardeşlerin gişe rekorları kıran filmlerine temel oluşturdular. Yakında da, Marvel yayınevi Walt Disney Şirketinin bir parçası haline geleceğinden, Örümcek Adam da Mickey Mouse ile kumanyasını paylaşacak.
Tayt ve deri kıyafetlerinin altında, bu cesur karakterler aslında, kişisel Kriptonitleri yaratıcılık ve şans edinme olan idareci takımları tarafından yönetilen eğlence malzemeleridir. Tüm bunlar Süperman, Batman ve Wonder Woman yayıncısı DC Yayıncılığın Yarasa Mağarasının anahtarlarını en tanınan yaratıcı takımına vermesiyle daha da dikkat çekici oldu.
Perşembe günü, Time Warner’in DC Eğlence bölümü, DC Yayıncılıkta popüler bir çizer olan Jim Lee ile emektar editör Dan DiDio’yu derginin yardımcı yayıncıları olarak atadı. Ayrıca, hayranların çok sevdiği Geoff Johns da, DC Eğlence’nin karakter panteonunu, hem sinema hem de televizyon bölümlerini içeren Warner Brothers Eğlence’nin film ve televizyon projelerine yönlendirmesi amacıyla Baş Yaratıcılık Sorumlusu oldu.
Bu hamlelerden, sadece süper güçlü tiplerin medya ortamında oynadıkları kritik rolü görmekle kalmıyor, aynı zamanda onların uzun süreli kaderlerinin de gittikçe daha çok çizgi roman maceralarını yaratıp çizenler tarafından yönetileceğini de ortaya koyuyor.
“Biz, DC’nin ilerlerken yeteneği anlayan ve onunla işleyen bir şirket olduğu mesajını vermek istiyoruz” diyen Warner Brother Pictures Grubun başkanı Jeff Robinov, “Geleneksel bir idari yapı olmasa da çok ilginç bir yaklaşım” diye ekledi.
Yeni idareciler farklı yollardan DC’nin yönetim kademesine geldiler. 45 yaşındaki bay Lee, 1998’de DC tarafından satıl alınan kendi stüdyosu Wildstorm Productions’ı kurmadan önce Marvel Yayıncılık için X’Men’lerin uyumsuz mutantlarını çiziyordu.
37 yaşındaki bay Johns, DC yayınlarından The Flash ve Teen Titan’ların yazarlığını üstlenmeden önce kısa bir süre Marvel için çalışmış ve Superman filminin yönetmeni Richard Donner’e bir defalık yardımcılık yapmış. 2002 yılından beri de, önceleri televizyon animasyonlarında yazarlık yapan 50 yaşındaki bay DiDio, DC’de ayda doksana yakın yayını inceleyen idareci editör olarak görev yapmakta.
Yeni görevlerinin hedefi olarak bay DiDio en az hayran olanların, süper hayran olmaları kadar kolayca hayran olmayanların hayran olmalarını sağlayacak işler yaratmak olduğunu söyledi.
Bu göründüğünden zor bir hayal olabilir. 2008 yapımı, Christopher Nolan tarafından yönetilen Batman filmi “The Dark Knight”, dünya çapında 1 milyar dolar hasılat getiren dev bir başarıyken, daha yakın zamanlı Superman Returns ve Watchmen daha başarısız olup, çizgi romanlarını yeni okuyucu kitlesi ile buluşturma şansını kaçırmış oldular.
DC evrenine yeni adım atan okuyucular esrarengiz bir ortamda bulacaklar kendilerini. Superman ve Batman gibi karakterler merkez sahneden uzak ve diğer kahramanlar, içerisinde ölmüş müttefik ve düşmanların zombileri tarafından eziyet edilmekte oldukları, şirket çapında bir dizi olan “Blackest Night” (bay Johns tarafından yazılıyor) macerasına bulaşmış durumdalar.

Bu arada DC Yayıncılık Eylül ayında, başkanı ve yayıncısı Paul Levitz’in editör danışmanlığına getirildiği ve yerine Warner Brothers için “Harry Potter” imtiyazını yönetmiş olan idareci Diane Nelson’un yeni oluşturulan DC Eğlence bölümüne başkan atandığı bir kurumsal yeniden yapılanma geçirdi.
Bu görevde birkaç ay geçirdikten sonra bayan Nelson “Tarihsel olarak, DC’nin editörlüğü ile işin diğer kısımları arasında olabilecek kadar işbirliği veya bağlantı olmamış” diyerek, “sadece karakterlerin ve hikayelerin daha kolay erişilir olmasını sağlamak değil, kitaplarda olanlarla diğer ortamlarda olanlar arasında daha büyük bağlantılar da oluşturmak istiyoruz” diye ekledi.
Son iki yıldır Warner Brothers Pictures bay Johns, Grant Morrison ve Marv Wolfman gibi DC yazarlarını film projelerine danışman olarak kullandı. 2011 yılı için planlanan başrolünü Ryan Reynolds’un (The Proposal) üstleneceği ve Martin Campbell’in (Casino Royale) yöneteceği “Green Lantern” filmi için bay Johns kostümlerden, özel efektlere, dövüş sahnelerine varana kadar bilgi verdi.
Önümüzdeki aylarda bay DiDio, şirketin e tanınan karakterlerini içeren yeni bir dizi grafik romanların (bay Johns onlardan birini de yazıyor) yayınına odaklanacak.
Bay Lee, web sitesinden, sosyal ağlara, DC evreninin rol yapma oyunlarına kadar tüm dijital ortamları kontrol edecek. Özellikle Apple’in iPad’i için “dijital yayıncılığın geleceği için çok önemli” diyen bay Lee, “biz de orada olacağız” diye ekledi.
Sinema filmlerinin çok önemli arenasında DC, iyi tanınan Iron Man, Captain America ve Thor gibi kahramanlarına filmler hazırlamakta olan stüdyolarıyla Marvel’in güçlü rekabeti ile karşı karşıya. Kısa vadede yeni bir Superman veya Batman filmi olmaksızın, DC’nin film tabağı daha az tanınan dizilerinden Jonah Hex ve The Losers gibi yapımlar ile dolu. (DC idarecileri Marvel’in hamleleri hakkında yorum yapmaktan kaçındılar, aynı şekilde Marvel temsilcileri de rakipleri hakkında yorum yapmadılar).
Son yıllarda şirketin ÇR dünyasında gittikçe öne çıkan bir rol üstlenen Green Lantern (Yeşil Fener) için DC’nin stratejisine dikkat çeken bay Johns, basılı eserlerin film ve diğer projelere nasıl ilgi arttırılabileceğine bir emsal olduğunu söyledi.
“Bu bir tesadüf değil” diyerek, “nereye doğru gittiğimizin bir örneğidir” diye ekledi.
Bu film daha perdelere yansımadan bay Johns “Blackest Night” için, Peter J. Tomasi ile beraber yazacağı, 26 sayılık “Brightest Day” isimli bir devam düşünüyor ve sonrasında 2011 için hakkında aşırı ketum davrandığı iddialı bir seri planlıyor.
Bay Lee ile bay DiDio yaratıcı görevlerinin bir kısmını idari sorumluluklar ile takas ederken, bay Jıhns aynı anlaşmayı yapmadığını belirtti.
“Bu hem işin hem anlaşmanın bir parçasıydı” diyerek, “ÇR yazmayı seviyorum ve buna devam etmememin hiç imkanı yok” diye ekledi.

Çeviri - Ömer Kalaycı

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails