15 Şubat 2010 Pazartesi

Tenten'e Sigara Cezası

RTÜK, 81 yıllık çizgi roman karakteri Tenten’in filmine, ‘’Sigara içtiler’’ diye, 50 bin lira para cezası verdi.

Dizi ve kliplere ‘’Müstehcen’’ diyerek ceza veren RTÜK, şimdi de çizgi filmlere el attı. Tam 81 yıldır bütün dünyada beğeniyle izlenen çizgi roman karakterlerinden Tenten’e de ‘’Sigara içtiler’’ diye 50 bin lira para cezası uygulandı. Ceza, çizgi filmin gösterildiği TV 8’e verildi.

RTÜK’ün son toplantısında TV 8’de gösterilen Tenten adlı çizgi film değerlendirildi. Filmde Tenten’in mücadele ettiği mafya üyelerinin ‘’Sigara içtiği’’ ve bu durumun da, Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanuna aykırı olduğu kararına varıldı.

Bu karara RTÜK üyelerinden Hülya Alp karşı çıkarak ret oyu verdi. Vahap Darendeli ise çekimser oy kullandı. Ret oyu veren Hülya Alp, ‘’Animasyonlarda, mutlaka kötü bir karakter ve olumsuz davranışlar olur. Bu karakterler ve olumsuz tavırlar, çocukların kötüyü örnek almaması ve eğitimi içindir. 81 yıllık bir çizgi roman karakteri dolayısıyla ve tütün mamulleri yasası gerekçe gösterilerek ceza verilmesine karşıyım’’ dedi.

81 YILDIR PİPO İÇİYOR


Tenten karakteri, Belçikalı sanatçı Herge tarafından 1929'da yaratıldı. Önce izci, sonra asker, ardından da gazeteci olan Tenten, ilk çizgi romanında Sovyetlere karşı mücadele etti. Entellektüel ve politik mesajlar veren Tenten, golf pantolonu giydi, Uzaydan, Ant dağlarına kadar, birçok yere gitti ve kötülerle mücadele etti..

Tenten’in sadık dostları arasında yer alan Kaptan Haddock ise eski bir denizciydi. Kaptan şapkası ve göğsünde çıpa amblemi bulunan balıkçı yaka kazak giydi. Ağzından da piposu eksik olmadı. Tenten karakterleri arasında melon şapkalı Profesör Turnusol ile, Tenten’in sadık köpeği Boncuk da yer aldı.

Mynet Haber
Paylaşım - Şener Yelkenci

2 yorum:

BAHADIR dedi ki...

Eeee...Ne olacak şimdi?

Lal'i o kadar eleştiriyoruz...Bunlar ciddi ciddi çizgiromanlarımıza da el atmasınlar...Korkmaya başladım...Allahtan Yapı kredi ve İnkilap zamanında Tentenleri bastıda eski nesil ve orta yaş olarak bunları kurtardık...Ama ya Teks'imiz Mr.No'muz onları kim kurtaracak...

Esefle kınıyorum...

Sevgiyle Kalın...
BAHADIR...

Aşkın Güngör dedi ki...

Bu kahrolası yasak ilk uygulamaya konulduğunda, film ve dizilerdeki kötü karakterlerin sigara içmesine yasak getirilmeyeceği, böylece sigaranın genç zihinlerdeki algısının kötüleneceği söylenmemiş miydi? Ben mi yanlış hatırlıyorum?

Öyleyse, neden "mafya"nın sigara kullanması cezalandırılıyor? Neler oluyor bu memlekette yahu?

Geçenlerde Keanu Reeves'in başrolünde oynadığı Constatintin yayınlandı bir TV kanalında. İzlemediğim için merak ediyorum: Baştan sona sigara içilen bu film (ki neredeyse sigarayı kötülemek için çekilmiştir) yine buğu aptallığıyla mı yayınlandı TV'de? İzleyen varsa bilgi verebilir mi?

Demem o ki, TV'de film izlemek artık mümkün değil. Geçenlerde bir adam vuruldu bir filmde, öyle kan gölü değil ortalık, gömlekte kan lekesi belirdi, o kadar. Ve ne oldu biliyor musunuz? Kan lekesi buğulandı. İşin trajik tarafı, vurulan bu karakter aynı anda sigara içiyordu ve sigaranın üzerinde de (yani karakterin yüzünde de) kocaman bir buğu vardı. Daha da trajik bir şey söyleyeyim mi? Filmin yayınlandığı saat, sabaha karşı 01.30 civarı. Bu saatte yetişkinlerden başka ayakta olan var mı? Bu aklıevveller kimi neyden koruyor yahu?

SANSÜR DAHİL APTALLIĞIN HER TÜRLÜSÜNE LANET OLSUN!

Linkler

Related Posts with Thumbnails