Bu sayımızın kapağına kitabı ve kütüphaneleri koyduk ve bunun bize çokça yakıştığını düşündük. M.Seyfettin Özege ve Nurullah Pertevoğlu’ndan yola çıkarak ‘Kitaplar Kitabını Bulmak…’ için bir gayrette bizden olsun istedik. Bizi bu gayrete ortak ettiği ve vesile kıldığı için sevgili Ali Utku’ya ve arşivini bizlerle paylaşan kıymetli E.N.İşli Hocamıza teşekkür ediyoruz…
Kitaplar kanatlarımız, Kütüphaneler kanat açtığımız gökyüzümüz. Ali Utku’ya İSAM’dan M.Birol Ülker ve Yakup Öztürk de katkılar yaptılar.
Feridun Andaç “Yazıdan Yoruma” isimli köşesinde “Calvino Bir Başlangıç Noktası Olabilir” başlıklı yazısıyla okuyucuyla okuma seyahatine devam ediyor. Abdullah Yavuz Altun J.M. Coetzee’nin “Kötü Bir Yılın Güncesi” kitabıyla alakalı yazdığı incelemesiyle, Yunus Emre Tozal J.Baudrillard’ın Şeytana Satılan Ruh ya da Kötülüğün Egemenliği ve Sessiz Yığınların Gölgesinde Toplumsalın Sonu kitaplarının tahliliyle, Ayşenur Acar J.Saramago’nun Görmek ve Körlük kitaplarından hareketle hazırladığı tahlille, Ulvi Ali Birkardeşler “Yazarın Okur Olarak Portresi” başlıklı yazısıyla aramızdalar. Furkan Arık “Üç Malcolm Bir X” yazısıyla, Himmet Uç “Felsefe ve Tasarım” yazılarıyla 5. sayımızın dikkat çeken yazarları arasındalar.
Bu sayımızın söyleşisini 14 yıl aradan sonra yeni şiir kitabını, Hudayinabit’i yayınlayan Süleyman Çobanoğlu ile yaptık. Ayrıca söyleşi öncesinde Furkan Çalışkan’ın Hudayinabit’e dair analizini okumanızı tavsiye ederiz.
Mukadder Erkan’ın William Golding’in Sineklerin Tanrısı kitabından yola çıkarak yazdığı tahlil yazısı, İbrahim Tüzer’in “Eski Yunan ve Lâtine Dönüş Fikrinin Panoraması ve Bir Eleştiri Olarak Ömer Seyfettin’in Boykotaj Düşmanı” başlıklı yazısı, Sadık Yemni’nin Stephen King incelemesi 5. sayımızın özellikle dikkat çeken yazıları. Cemil Üzen Tolstoy’un Sevginin Yasası & Şiddetin Yasası kitabını, Cenk Özkömür Hayalet Oğuz lakaplı Oğuz Halûk Alplaçin’in O Pera’daki Hayalet kitabını, Murat Durmaz Edebiyat ve Patates Turtası Derneği kitabını, Zeynep Elbasan The Writing of the Disaster kitabını tahlil etti.
Ali Görkem Userin rahmetli Cahit Zarifoğlu’nun meşhur Okuyucularla başlıklı köşesinden mülhemle hazırlanan Okucularla kitabını, Mehmet Akif Ertaş Thomas Mann’in önemli kitabı Tonio Kröger’i, Ahmet Edip Başaran Furkan Çalışkan’ın ilk şiir kitabı olan Kabahatler Kanunu’nu, Suavi Kemal Yazgıç Oğuz Atay İçin Bir Sempozyum kitabını yazdılar. Ayşenur Gönen üç önemli yönetmenimizle ilgili çıkan kitaplar olan, Nuri Bilge Ceylan, Derviş Zaim ve Zeki Demirkubuz kitaplarını, Petek Sinem Dulun Mahir Karayazı’nın Beş taş kitabını, Cemal Şakar Çöl Deniz – Hz. Hatice kitabını tahlil etti. Ümmügülsüm Tat “Limon Ağacı”na dair, Teodora Doni “Omuzumda Hemençe”ye dair, Nurullah Turan “Sorun Çağının Anatomisi Çağımızın Felsefece Teşrihi” kitabına dair gözlemlerini yazdılar.
Özlem Yaşar bu sayıda Picasso’yu yazdı. Gelecek sayılarımızda yavaş yavaş Türk ressamlarına da geçeceğini şimdiden duyurmuş olalım. Kapanmış Dergiler Antolojimizde, Selçuk Küpçük “İnsan Saati” dergisini yazdı. Şeyh Hacı Mustafa Efendi ve Kallâvi Efendi bir önceki sayıda siyaset üzerine yaptıkları muhabbette kaldıkları yerden devam ediyorlar.
Demiş ki Kavafis; “…Gideceğim başka bir yer yok, gidecek olsam kitaplığımın sokakları peşimden gelecektir…”
Şahin Torun
Genel Yayın Yönetmeni / sahin.torun@ayracdergi.org
Yunus Emre Tozal
Editör / editor@ayracdergi.org
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder