22 Aralık 2009 Salı

Yaratık - Alien... Parçalı bulutlu bir kabus

Bülent Arınç, Emine Ayna'yı kast ederek "Yaratık" dedi gündem değişti ülkemizde. Tabii bende de. Benim hemen aklıma gelen insanların içine yumurtlanan bir yaratığın içinde barındığı bedeni yiyip bitirmesinin ardından daha da semirip büyümek için bedeni parçalayarak çıkması oldu.
Böyle anlatılınca "yaratık" sözünü kullanan için de muhatap olan için de farklı yorumlar çıkabileceğini fark ettim ama öyle mecazi göndermeler derdim yok. Benim derdim çizgi roman: Aliens / Dark Horse
Dilimize Yaratık olarak çevrilen ve aslında "Uzay Yaratığı/Canlısı" anlamına gelen Alien 1979 yılında çekilen bilimkurgu sinema şahaserinin adıdır. Başrolünde Sigourney Weaver'in oynadığı filmin yönetmeni Ridley Scott. Daha sonra devam filmleri çekilen Alien'in konusu kısaca şöyle: Bir grup astronot boş bir gezegende ölü bazı uzaylı kadavraları arasında yumurta benzeri bir şey bulur gemilerine taşırlar. Yumurtadan insanların ağzından giren, karnından çıkan bir yaratık çıkar ve gemideki tüm personeli öldürmeye başlar. Bu arada da büyür. Ripley (Sigourney), sonunda onu öldürür film biter.
Sonra da Aliens (1986), Alien 3 (1992) ve Alien Resurrection (1997) devam filmleriyle Alien vs. Predator (2004) ile Aliens vs. Predator: Requiem (2007) filmleri çekilir efsane devam eder.
1988 yılında ilk kez çizgi roman olarak Dark Horse yayınları tarafından okura sunulan ALIENS James Cameron'un yönettiği filmi referans almıştır. İlk film tekil isme sahipken ikinci film ve devamı çoğul eki taşımaktadır. Bittabii çizgi roman serisi de öyle. Ripley'in başrolde çizildiği bu ilk seriden sonrası çok farklı bir gelişme gösterir. Kötü ve korkunç bir canavarın baş karakter olduğu bu seride yaratık kimi zaman kazanır, kimi zaman kaybeder. Ancak alışılagelmiş çizgi roman kahramanlığından uzak bu seride kalıcı bir karakter veya kahraman bulunmamaktadır. Bir yaratık vardır ve öldürmek için çeşitli varyasyonlar, zamanlar, mekanlarda atraksiyonda bulunur, insanoğlu da ona karşı koyar. Kazanan ve kaybeden ha bire değişir.
Seri alışılmış kahramanlık kalıplarına uymasa da ilgi görmüş, başka yayınevlerinin kahramanları çizgi roman sayfalarında Uzay Yaratık'ıyla kapışmıştır (crossover):
Aliens vs. Predator
Aliens vs. Predator vs. The Terminator
Aliens vs. Predator/Witchblade/Darkness
Batman/Aliens
Green Lantern Versus Aliens
Judge Dredd vs. Aliens
Superman vs. Aliens
Superman & Batman vs. Aliens & Predator
WildC.A.T.s/Aliens
Yukarıdaki crossover'lar içinde en sevdiğim Green Lantern kapışmasıdır. Diğerlerine nazaran daha inandırıcı bir kurgu izler bana göre. Aliens serisi içinde ise en sevdiğim öykü Vikinglerle geçmiş zamanda yaşanan bir mücadeledir. Bir druid, savaşçılar, Alien...
Bu arada Giger'in çizimlerini / tasarımlarını da unutmamak gerek, muhteşemler.
Ümit Kireççi
"Çizgi Roman Hayatın İçinde"

1 yorum:

mit dedi ki...

Peh peh peh... Ne filmdir Alien. Şu aralar Alien vs. Predator isimli bir oyun yapılıyor hatta. Çok eğlenceli olacağa benziyor.

Linkler

Related Posts with Thumbnails