TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin şöyle konuştu: “Özellikle Asya, Şark yahutta doğu kültürünü birazda batılıların dikkatini çeker diye böyle bir projenin içinde olmayı arzuladık." TRT, Batılıların neden dikkatini çekmek istiyor? Kim bu Batılılar? Diyelim ki dikkat çektik; ne olacak? Hem durun bakalım, ne yapıp da dikkat çekeceğiz?
-Yazının devamını okumadan önce TRT'nin açıklamasını okumanızda yarar var:
Yayına Giriş: 13.08.2009 17:24:58
Güncelleme: 13.08.2009 17:45:24
Gelişen teknoloji, çizgi filmleri, sadece çocukların değil büyüklerin de dünyasına soktu. Şimdilerde yeni yöntemlerle oluşturulan bu fimler haftalarca kapalı gişe oynuyor.
Yayıncılığın önderi TRT işte bu renkli dünyaya müthiş bir projeyle giriyor. TRT, üç boyutlu olarak hazırlanan "Kuşlar Bizim Gibi" filmine destek veriyor. Filmin çalışmaları Saraybosna'da tüm hızıyla sürüyor.
Son 3 yıldır, Saraybosna'da bir grup genç, çok özel bir çizgi film projesi için birarada çalışıyor. Adı; "Kuşlar Bizim Gibi"
Mutluluğu yakalamak için yola çıkan ama uçamayan kuşların hikayesini anlatıyor, "Kuşlar Bizim Gibi".
Zaaflar ve eksikliklerle yoğurulmuş gri bir dünyada rengarenk kuşlar sizi doğu ile batı arasında bir yolculuğa çıkaracak.
Filmin senaristi ve sanat yönetmeni olan Faruk Şabanoviç, karakter tasarımından animasyona kadar projenin herşeyiyle ilgileniyor.
Şabanoviç, "Bu özgürlüğün aşkın ve gücün hikayesi. 2 yıldır batının en iyileriyle çalışıyoruz. Doğunun ruhu ile batının teknolojinisi birleştiriyoruz." dedi.
Yapımcı Adnan Çuhara için TRT ile işbirliğinin önemi büyük. Çuhara, "İngiltere, Almanya, Fransa, Danimarka gibi birçok ülkeden teklif aldık ama TRT'yi tercih ettik. Çünkü bu doğu kültürüne özgü bir eser… Türklerin anlaması bir Alman İngiliz ya da Amerikalının anlamasından daha kolay." diye konuştu.
Proje koordinatörü Tarık Şabanoviç ise teknik açıdan farklı bir esere imza atmanın heyecanını yaşıyor.
Tarık Şabanoviç, "Muhteşem bir hikayeyi teknolojiyle birleştirdik. Bunu yapmak zorundaydık çünkü Bosna'da ya da komşu ülkelerde bugüne kadar 3 boyutlu bir animasyon filmi yapılmadı." şeklinde konuştu.
Projeye gösterilen ilgiden memnun olan TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, "Dünya medyasının ilgi göstereceğini hiç tahmin etmiyorduk. Biz de şaşırdık. TRT çok büyük bir kuruluş. Herekes de bunu görmüş olcak film festivaline gelen insanlar bu projeyle bizi heycanlandırdı." dedi.
TRT için hazırlanan "Kuşlar Bizim Gibi" adlı çizgi filmin üç yıl içinde tamamlanması öngörülüyor.
Yazının kaynağı ve tanıtım filmi- TRT
-
Yazının devamı:
****
TRT, toplam değeri 7.5 milyon euro olan bir projeye imza attı. Projenin adı “Kuşlar Bizim Gibi”. İngilizceden çeviri yapıldığı için isim biraz garip oluyor ama İngilizcesi fena değil: “The Birds Like Us.”
Hangi kuşlar vb. soruları şimdilik bir yana koyun. Paraya bakın siz. Devletin televizyonu TRT büyük iş yapıyor; üç boyutlu 90 dakikalık çizgi film için 3 milyon euro (6.4 milyon lira) ödenecek.
Neden, niçin diye de sormayın, işte öyle.
****
İki hafta önce imzalar atıldı, üç gün öncede tanıtımı yapıldı. Genel Müdür Şahin tanıtımı Saraybosna’da yaptı. Çünkü yapımcı firma Bosna Hersek’li. Firmanın adı, “prime time”.
ODATV, şimdi 5 sorunun yanıtını arıyor. Projenin pek çok ince ayrıntısı var ve açıklama görevi TRT Genel Müdürü Şahin’e düşüyor.
1)Prime time firmasının TRT’ye yaptığı ilk iş geçen yıl yayınlanan 30’ar saniyelik “ramazan klipleri” oldu. Araştırmalarımız neticesinde bir faturaya ulaştık. Buna göre TRT, prime time firmasına klipler için bölüm başına 4 bin 500 euro (9 bin lira) ödedi. Doğru mu?
2) TRT Çocuk, benzer animasyonların dakikasına 3 bin – 3 bin 500 lira ödeme yapıyor. Prime time’a geçen yıl yapılan ödeme dakika başına 18 bin lira civarında. Yani 6 kat daha fazla ödeme yapılmış. Prime time firmasına fazladan ödeme yapmak, TRT için alışkanlığa mı dönüşüyor?
3) Kuşlar Bizim Gibi projesinin 3 yılda ve 3 milyon lira maliyetle tamamlanması öngörülüyor. Yayın haklarının yüzde 40’ı TRT’ye, yüzde 60’ı prime time ait olduğu halde 3 milyon euro’luk faturayı TRT ödeyecek. Hem de 6 taksit halinde ödenecek bu para. İmza atıldığında ilk taksit, sonra da her altı ayda bir 500 bin euro ödenecek. Doğru mu?
4) Doksan dakikalık çizgi film için dakika başına 70 bin 500 lira fatura çıkacak. Yani saniyesine bin 200 lira. Doğru mu? Yukarıda ifade ettiğimiz gibi TRT Çocuk benzer animasyonların dakikasına en fazla 3 bin 500 lira ödeme yapıyor. Bu projenin kıymeti nedir ki, 20 kat daha fazla para harcanacak?
5) Bu soruya sadece Genel Müdür Şahin’in cevap vermesi gerekiyor. Bosna Hersekli bir firma ile bu kadar yakın olmanız, siyasi kulislerde bile olur olmaz lafların dolaşmasına sebep oluyor. Özellikle bazı yardımcılarınızla ilgili sizin kulağınıza da geldiğini tahmin ettiğimiz garip iddiaları var. Bunları bertaraf etmek için çaba gösteriyor musunuz?
****
Odatv, - genellikle – yanıtını bilmediği soruları sormaz. Aslına bakarsanız bilgi kaynağımız olan belgeler yeterince açıklayıcı görünüyor. Ama yine de resmi teyit alalım istedik. Söz sırası bir kez daha TRT’de…
Kaynak ve belgeler- Odatv.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder