16 Ağustos 2009 Pazar

BAŞBAKAN ONUN ADINI UNUTTU

Türkiye’de bugünlerde bir dergi satış rekorları kırıyor: Ben 10! Her sayısı 200 bin satıyor. Çizgi romanlar deyip geçmeyiniz; Sovyetler Birliği Tenten’in ülkeye girişini yasakladı. Naziler, Tarzan’dan nefret etti. Peter Pan ırkçılıkla suçlandı. Amerikalılar Kripton gezegeninden gelen Süperman’i niye çok sevdi? Dünyaca ünlü çizgi romanları, masalları, kimlerin, hangi koşullarda yazdığını hiç düşündünüz mü?...
Ekonomik kriz dergi sektörünü çok etkiledi. Kimi dergi kapanıyor kimi aylık, üç aylığa dönüşüyor. Böyle bir ortamda bir çizgi roman kahramanı “Ben 10” dergisi satış rekorları kırıyor.
Çizgi romanlar ve onların televizyona uyarlanmış çizgi filmleri ya da filme çekilmiş sinemaları her daim çok ilgi gördü. Yapanlarına büyük paralar kazandırdı.
Bunu bilen istihbaratçılar bu sektörden çok yararlandılar. Bunların içinde en tartışılanı Tenten idi…
Dünyanın en tanınmış çizgi roman kahramanlarından Tenten’in, Kaptan Haddock, Profesör Turnesol ve köpeği Fındık ile girdiği maceraları altmıştan fazla dile çevrildi.
Tenten’i hem yazan hem de çizen Georges Remi (1907-1983), müstear adıyla “Herge” eseri nedeniyle çok eleştirildi. Sosyalizm karşıtıydı ve Sovyetler Birliği’ni sürekli kötü gösterdiği için Tenten bu ülkede resmen yasaklandı.
Herge faşist miydi? Belçika’nın işgali sırasında Naziler ile işbirliği yapmakla suçlanıp tutuklandı. Tenten’e hayran Belçikalılar Remi’yi temize çıkardılar.
Tenten’in siyahları aşağılaması da çok tepki gördü. Herge İngiltere’deki Irk Eşitliği Komisyonu’na şikayet edildi. Bir diğer Belçikalı çizgi ustası ise Maurice de Bevere (1923-2001), Herge gibi çok tartışılmadı. O, “Red Kit”in yaratıcısıydı.
Müstear adı “Morris” ile çizdiği Red Kit’in ilk dönemlerde fazla konuşma balonu yoktu. Morris’in yurttaşı Rene Goscinny ile tanışmasıyla Red Kit konuşmaya espri yapmaya başladı. Goscinny sayesinde hikayeye Dalton Kardeşler de katıldı.
Red Kit’i esprili hale getiren Fransız Rene Goscinny (1926-1978) aynı şekilde Asteriks’in de yaratıcılarından oldu.
Naziler Tarzan’ı yasakladı
Tarzan’ın yaratıcısı Amerikalıydı.Edgar Rice Burroughs 1875’te Chicago Illinois’de doğdu.İç savaşın ağır ekonomik zorluklar getirdiği o günlerde Edgar Rice sığır çobanlığı yaptı. Bu arada bulabildiği her kitabı okudu. Jules Verne’nin deli saçması olarak değerlendirilen “Aya Seyahat” adlı eserini neredeyse ezberledi.
Bu etkiyle yazdığı, Mars’a, Venüs’e seyahatleri anlatan bilim kurgu hikayelerini hiçbir yerde bastıramadı. Bıktı. Asker olmaya karar verdi. Ancak sağlık sorunları yüzünden ordudan ayrıldı. Evlendi. Parasızlık yüzünden eşi tarafından terk edildi. Tam bir kaybedendi.
1912’de “Marslı Prensesi” yayıncılara zorla kabul ettirdi. 400 Dolar aldı. Rahatladı. Ve birkaç ay sonra “Maymunların Tarzan’ı”nı yazdı.
Ve baş döndürücü yükselişi başladı. Amerikalılar Tarzan’ı çok sevdi.Dönem Avrupa sömürgeciliğin doruğa çıktığı yıllardı. İngiliz Jane’nin beyaz derili Tarzan’a İngilizce öğretmesi yoksul Amerikalıları çok mutlu ediyordu. Beyaz ırkın üstünlüğü gibi bir tema Edgar Rice’ın ırkçılıkla suçlanmasına neden oldu.
Bu arada Naziler de Tarzan’dan nefret ettiler. Beyaz ırktan bir kahramanın siyahlarla işbirliği yapıp onların fikirlerini almasını kabul etmediler. “Alman gençliğini soysuzlaştırıyor” diye yasakladılar.
Yine de Tarzan birçok dile çevrildi. En komiği Finlandiya’da oldu. Bu ülkede maymun fazla tanınmadığı için, Tarzan’ı ayılar büyüttü!
Tarzan çizgi romanları, filmleri, tiyatroları, müzikalleri yapıldı. Edgar Rice zengin oldu. Kaliforniya’daki malikanesinde Sunday Times’da yayınlanan Tarzan çizgi romanını okurken kalp krizi geçirip öldü. Yıl 1950 idi.

Soner Yalçın / Odatv.com
Yazının devamı - Trakya Net

2 yorum:

serkan dedi ki...

çizgi film izlemek gerçekten iyice zorlaştı çünkü bir çok site var ama hiç biri düzgün çalışmıyor ama ben bu siteyi herkese önerebilirim harikaaa

mit dedi ki...

Herge ve Morris ile ilgili detaylar ilginçti doğrusu. Goscinny zaten hayranlık duyduğum bir sanatçıydı. Red Kit üzerinde etkisi olduğun bilmek beni şaşırttı. Ama başlık ile yazı arasında bir bağlantı kuramadım. Yazının başı ile sonu da çok farklı. Sanki iki ayrı yazı okumuş gibi oldum. Yine de güzel bir bilgi paylaşımı. Teşekkürler...

Linkler

Related Posts with Thumbnails