Önce haberler:
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 18 Temmuz'da konvoyunun geçişi sırasında Unirock Festivali'ndeyken 'metalci selamı' yapan 5 gencin, 'devlet büyüğüne saygısızlık' suçu işledikleri gerekçesiyle gözaltına alındığı ortaya çıktı. Rıfat Emrah Altınyağ, Yusuf Şengül, Murat Uğurlu, İlhan Sözel ve İdil Tekin'in, 21 saat karakolda tutulduğu öğrenildi. Başbakan Erdoğan geçen cumartesi günü İstanbul'da Kongre Vadisi inşaat alanında incelemelerde bulunduktan sonra Maçka'da karşılaştığı görüntüden rahatsız olduğunu açıklamış ve ertesi gün Ankara İl Kongresi'nde “Gençliğimizin bir bölümü arasında ahlaki erozyonun olduğu bu yapılanma bizi dertlendiriyor” diye konuşmuştu. (Yurt Haber)
Egemen kültürün alt kültürlere baskısı ve tahammülsüzlüğü ve hoşgörüsüzlüğü her zaman var olmuştur. Ancak sokak kenarından adam toplatmak ve sonra burunları sürtülüp serbest bırakılmaları yeni. Yakın zamanda "alt kültür açılımı" beklediğimizi belirtmek isterim hükümetten. 1990 yılı itibariyle yıllarca o Ankara sokaklarında metalci olarak gezinmiş biri olarak kırıldım ve üzüldüm. “Gençliğimizin bir bölümü arasında ahlaki erozyonun olduğu bu yapılanma bizi dertlendiriyor”... Bu muydum, bu muyum ben şimdi?
Shadowman
Belki de çizgi romanı yapılan ilk rock grubu olarak KISS'i gösterebiliriz. Egemen kılınmaya çalışılan kültüre aykırı ve farklı bulunan girişim ve eğilimlerin sindirilmeye çalışıldığı bir dönemde nasıl oldu da Marvel Comics o çizgi romanı yaptı bilmiyorum. Şaşkınım. Ancak belli ki bazı eğilimlerin önüne geçmek de mümkün değil.
Shadowman, iki ayrı seri olarak okuyucuyla buluşmuş bir çizgi roman. Amerikan comics endüstrisinde alışkanlık olduğu üzere radikal değişimler geçiren serinin kahramanı ilk seferinde metalciyken, ikincide zenci olmuştur. Yayınına son vermiş olan Valiant Comics'in metalci kahramanı olan Shadowman klişe kahramanlara zıt tip ve konulara el atılmış olması sayesinde okuyucuyla buluştu.
İlk kez 1992 Mayısında okuyucuyla buluşan, Shadowman (Gölge Adam) Steve Engelhart ile David Lapham'ın ortak yaratısı. 1991 Aralık'ında Valiant Comics'in bir başka kahramanı olan X-O Manowar'ın 4. sayısında misafir kahraman olarak ortaya çıkan Shadowman 6 ay sonra kendi serisine kavuştu.
Kötüleri ve kötülüğü döven metalci kahraman Jack Boniface (Shadowman)'in bu serisinin belki de en önemli olayı 19. sayısında gerçekleşti. Master Darque adlı kötü adam rock/metal müziğinin kült grubu Aerosmith'im solisti Steven Tyler'in vudu bebeğini yaparak ruhunu ele geçirmeye çalışıyor ve Shadowman de onu kurtarmaya çalışıyor. Zaten bu muazzam birliktelik kapağa da taşındı görüldüğü üzere.
Daha sonra kapanan Valiant Comics'in yerine açılan Valiant-Acclaim Comics yeniliklerle dönünce Shadowman zenci bir büyücü olarak geri döndü. İlk serideki sihirli maske de başroldeydi tabii. İkinci seri toplamda 300.000 aylık satışa ulaşmış 1996'da. Bu da işte Valiant'ın kazandığı 65 milyon dolar sayesinde Acclaim olmasını sağlamıştır. (Wikipedia) Bugün bilgisayar oyunlarıyla hemen her eve girmiş olan Shadowman çok da yok edilebilecek bir alt kültür nesnesi olmadığını ortaya koymuş bulunuyor. Ya da tüm Amerika alt kültür olmuş :)
Ümit Kireççi
"Çizgi Roman Hayatın İçinde"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder