15 Temmuz 2009 Çarşamba

Mahkemede Şiddet ve TWOFACE

Bir kaç gün önce Almanya'nın Dresden şehrinde "ırkçı bir alman" davalı kendisini dava eden türbanlı kadını mahkemenin ortasında 18 yerinden bıçaklayarak öldürdü. "Irkçı, dinci, türbanlı, kadın"... Bu ve benzeri başlıklar başka bir mecra konusu. Tabii ülkemiz polisinin her gün yaşadığı "mahkemede davalı-davacı ve yandaşları şiddeti" avrupa'da şaşkınlık yaratmış o ayrı. Hatta öldürülen kadının kocası da vurulmuş Polis tarafından o apayrı.



Ben mahkemede "mafya usulü" cezalandırmanın yarattığı kötü adamın hikayesini yazmak istedim: Harvey Dent / Twoface

Okuyanlar ve filmlerini izleyenler bilir Batman'in en büyük düşmanlarından biridir Twoface. Elindeki parayla yazı-tura atan ve uygulayacağı veya uygulamayacağı şiddeti belirleyen bir tiptir Twoface-ikiyüz. Yüzünün bir yanı sağlamdır, diğer yanı adeta erimiş. Peki nedir bu adamın hikayesi, en iyi ne okunursa öğrenilir?

Twoface'i tanıtmak için iki ayrı hayat hikayesi yazmak gerekecek. Biri Bob Kane'in onu yaratırken izlediği yol, diğeri kurgusal yaşamı.

Önce Bob Kane cephesi:

Bob Kane, Twoface karakterini yaratmadan önce çocukken izlediği Robert Louis Stevenson'ın romanı "Dr Jekyll ve Mr Hyde"ın 1931 yılı beyazperde uyarlamasından etkilendiğini söyler. Bill Finger'la Twoface'i yarattıklarında romanını henüz okumamış olduğunu da ekler. Bununla birlikte iki kez ele alınan "The Black Bat" adlı karakterden de etkilenildiği de bilinir. İlki 1933-1934'de yayınlanmış olan pulp-roman serisinin tam adı "Black Bat Detective Mysteries". 1939 yılında ise ikinci seri başlıyor ve "Black Book Detective" adını alıyor. Bu defa karakter değişiyor ve serinin kahramanı Bölge savcısı Anthony Quinn'dir. Bu karakterin bir gün mahkemede yüzüne kezzap atılır ve o adalet'le suç'un sorgusunu yapan hafif tırlak bir kahramana, Black Bat'e dönüşür. İşte bu şekilde DC Comics'ten Batman'in köklü düşmanı, Twoface Detective Comics'in 66. sayısında (Ağustos 1942) okurların karşısına uyarlanır. Harvey Kent olarak başlayan yaşamı daha sonra "Clark Kent"le karışmasın diye Harvey Dent olarak da değişir.

Şimdi de kurgusal cephe:

Gotham Bölge Savcısı Harvey Dent, Batman'la Komiser Gordon'un yakın aile dostudur ve her üçünün de ortak paydası "Gotham'ı sevmek".

Üçlü Gotham'ı idare eden mafya ailelerini ortadan kaldırarak şehri suçtan arındırma peşindedirler. Bu amaçtan hareketle suç şebekesi Falcone ve Maroni ailelerine karşı birlikte mücadele ederler. Bu süreçte türlü arbedeyi atlatırlarken Harvey Dent mahkeme sırasında suratına kezzap atılmak suretiyle cezalandırılır. Bunun bedeninde ve ruhunda açtığı yarayla, Dent adaletle suçun aynı olduğuna hükmeder ve başlangıçta yine biraz adalet yanlısıyken sonrasında tamamen suça yönelir.

***

Kendi adıma Two-Face'i de bir çok Batman düşmanı gibi sıradan buluyorum. Daha doğrusu klişe. Elbette Batman'in karşısında konumlanış itibariyle oldukça başarıldır ama ben çok sevmem... Sevmezdim!

Çizgi roman okuru Cihan Ceyhan'ın önerisiyle dün okuduğum bir çizgi romanla bakış açım değişti: The Long Halloween. Orjinali 13 sayı süren bu hikayenin ben derleme cildini okudum ve mutlu ötesi oldum. Yazar Jeph Loeb ve çizer Tim Sale imzalı eser senaryosuyla da çizimiyle de muhteşem. Hele finali... Yok, hiç bir şey anlatmayacağım. Muazzam bir orjin öyküsü okumak istiyorsanız ne yapın edin bulun derim başka bir şey demem. Batman'in olağanüstü dedektifliğinin nasıl da yetersiz kaldığını gördüğünüzde şaşıracaksınız. Hem de iki kere.

Bu arada gündem ve okuma bu derece denk düşünce yazmak da boynumun borcu oldu.

Ümit Kireççi
"Çizgi Roman Hayatın İçinde"

8 yorum:

mit dedi ki...

Çok meraklandırdınız beni şimdi :) Bu sayıyı nereden edinebiliriz peki? Ülke sınırları içerisinde edinebileceğimiz bir yer var mı desem daha doğru olur sanırım.

Hayal Kahvem dedi ki...

Oğlum Cihan'ı bizim köyden,sırf üstat Ümit Kireççi ile birlikte olsun, biraz Ümit Abisinin enerji ve bilgi tozundan bulaşsın diye, gençlik kampına gönderdim. Ümit Abi'ye hayran ve daha olgun bir genç olarak geri geldi. Yani Cihan'da Ümit Abi'ye önerilerde mi bulunmuş? Vay canına sayın seyirciler! Bu ne çifte kavrulmuş sevinç durumudur böyle! Sağol Ümit
gençlere daima destek olduğun ve yol yordam gösterip önlerini açtığın için!Sevgiler...

Hayal Kahvem dedi ki...

Mit
Kitap merak etmenin heyecanını çok iyi bilirim. Biz maaile çizgi roman severiz. Büyük oğlum yurtdışında yaşıyor, "gurbette". Memlekete gelirken kardeşine çizgi roman getiriyor. Bu kitap da onlardan biri. Adresinizi Ümit Kireççi'ye verirseniz,biz de öğreniriz. Kitabı size göndeririz.
Üzgünüm ama Mit,kitabı sonra geri isteriz.
Kitap severiz ama kitap verme konusunda cimriliğimizle biraz değil, fazlaca şöhret sahibiyiz.
Kabul ederseniz, kitap iki güne elinizde olur,ne dersiniz:))

Çizgi Roman Okurları Platformu (ÇROP) dedi ki...

:) Güzel bir imece bölünmüyordur umarım.
Vobuzcomics adıyla İzmir'den satış yapan ve ülkenin her yanına dergi gönderen bir arkadaş var.
Yine İzmir'de Baykuş Home ve İstanbul'dan GON (Robinson'un yan tükanı) ile Arkabahçe'den alınabilir veya sipariş edilebilir. Başkaaaaa... Budur.
İyi okumalar.

Adsız dedi ki...

Bu bir nevi croplatform kardeşliği, ne olacak ki:) Biz hazırız Mit'e göndermeye kitabı.
Yok, ben satın alayım, kitaplığıma katayım diyorsa o başka tabi ki:))
Saygı duyarım...

Ümit Kireççi dedi ki...

Ben olsam "satın alcam" derdim. kitaplığım dolmazsa bana rahat yok :)
Bu arada Vildan hanım, aklı başında ve hayli becerikli bir yakışıklı oğul gönderdin bana. Biri teşekkür edecekse o ben olmalıyım. Cihan'a selamlar :O)

Hayal Kahvem dedi ki...

Bizim küçük gitti ya Ümit Abi'nin yanına tam on gün. Yazarlık,çizerlik, oyunculuk, üzerine deniz, güneş ve arkadaşlık.
Daha ne olsun:)
Dün akşam yemekten sonra masada, "bakın ne gösterecem size" dedi ve iki okus potus numarası sergilemedi mi? Eşim ve ben ağzımız açık kalakaldık. Dedik "kim öğretti bunları?" Demesin mi "Ümit Abi öğretti!"
Yok yani bu kadar da olmaz ki pes artık:))

mit dedi ki...

Güzel teklifiniz için çok teşekkürler Vildan hanım. Kusura bamayın geç bir cevap oldu. Ama ben "satın alma" yolunu tercih edeceğim. koleksyoncu ruhum sağolsun :) Ümit bey, bilgilendirme için size de teşekkür ederim. En kısa zamanda bu güzel sayıyı edinmeye çalışacağım. Tekrar teşekkürler...

Linkler

Related Posts with Thumbnails