3 Mayıs 2009 Pazar

Dünyanın Bütün Mutantları Birleşin

Marvel Comics'in doğaüstü güçlere sahip varlıkların (Mutantlar) hikâyesini anlattığı "X-Men" serisi 2000 yılında Byran Singer tarafından sinemaya aktarıldığında hatırı sayılır bir ilgi görmüştü. 75 milyon dolarlık maliyetle çekilen film tüm dünyada yaklaşık 300 milyon dolar gişe hasılatı elde etti. Haliyle çok geçmeden filmin devamı da geldi. Yine Singer'in yönetmen koltuğunda oturduğu "X2"de maliyet 110 milyon dolara, hasılat ise 400 milyon doların üzerine çıkmıştı. Üçüncü film, "X-Men: The Last Stand" ise 200 milyon doları aşan maliyetini gişede ikiye katlayarak "kâr" eden bir yapım oldu. Bu filmde yönetmen koltuğunda artık Singer değil, Bratt Ratner oturuyordu.

Her ne kadar yapımcılar bu filme "Last Stand" ismi verseler de belli ki kâr getiren bu işi sürdürmekte yarar görmüşler. Ancak, üç filmlik seride anlatılacak hikâye kalmayınca, bu sefer en başa dönerek "X-Men Origins: Volvorine"i çektiler. Bu son film cuma günü tüm dünya ile aynı anda Türkiye sinemalarında da gösterime girdi. Eskiden bu tür devam filmleri makul bir sayıda -ki bu sayı genelde 3 olurdu- sona erdilirdi. Ancak, görünen o ki, seyirci garantili filmler için bu durum artık geçerli değil. Bir ay sonra "Terminatör"ün dördüncü bölümünün sinemalara konuk olacağı düşünüldüğünde, filmlerin de bir tür "dizi tadı" vereceği günler yakın gibi görülüyor.

Logan'ın karanlık geçmişi

Yine de biz bu tartışmayı bir yana bırakalım ve "ürüne" odaklanalım. İlk film, insanların ve iyi-kötü mutantların mücadelesi bir yanda akıp giderken kendi başına ve bağımsız hareket eden Logan'a (Volverine) odaklanıyordu. Logan'ın doğaya, ateşe, düşünceye, metala vb birçok şeye hükmeden "iyi" mutantların toplandığı bir akademiye götürülüşü ve buradaki "iyi" mutantlarla birlikte kötü mutantlara ve insanlara karşı mücadele etme çabalarını izliyorduk. Üç bölümlük seri boyunca Logan'ın "gizemli" ve geçmişi karanlık yönü hem film içindeki kahramanların hem de seyircinin ilgisini çekmişti açıkçası. Yönetmenlik koltuğunda bu kez Gavin Hood'un oturduğu serinin dördüncü filmi Logan'ın nasıl "Volverine" olduğunu, yani bir bakıma ilk filmde iyi mutantların onu buldukları zamana kadar yaşananları anlatıyor.
Film, genç Logan'ın babasını kaybetmesi ve kendisi gibi mutant olan kardeşi ile birlikte Amerikan iç savaşı, Birinci ve İkinci Dünya Savaşı, son olarak da Vietnam savaşındaki "başarıları"nı hızlı bir şekilde görüyoruz. Ancak, Vietnam'a kadar her şey kahramanca giderken, Victor'un "katil" yanı Logan'ı rahatsız etmeye başlar. Daha sonra kendileri gibi mutantlardan kurulan ancak insanlara hizmet eden özel bir birime katılan ikilinin arası burada daha da açılır. Masumlara yapılanlara dayanamayan Logan ekipten ayrılır ve Kanada dağlarında sevgilisiyle birlikte inzivaya çekilir. Ancak birisi eski ekibin elemanlarını teker teker ortadan kaldırmaktadır ve işin ucu Logan'a kadar gelir. Türün çoğunda olduğu gibi Logan bu meydan okumadan kaçamaz ve bir anda kendisini yeniden şiddetin içinde bulur. Üstelik alınması gereken bir intikamı da vardır artık...

Medeniyet çatışması
X-Men serisi, hiç kuşku yok ki, bütün benzerleri gibi okuyucusuna/izleyicisine heyecan ve adrenalin vaat ediyor. Ancak Byran Singer'ın çektiği ilk iki film alttan alta 2000'li yılların dünyasının temel problemi olan "medeniyetler çatışması" fikri üzerine inşa edilmişti ve farklı kültürlerin, farklı güçlerin bir arada yaşama ya da yaşayamama gerilimi üzerinden hikâyesini inşa ediyordu. Yani bütün diğer süper kahraman hikâyelerinde olduğu gibi ucundan kıyısından bir biçimiyle güncel politik gelişmeleri eksenine oturtuyordu. "X-Men Origins: Volverine" ise bu meseleyi halletmiş olmanın verdiği rahatlıkla olsa gerek biraz Amerika'nın iç politikasına odaklanıyor. Ve Vietnam'dan Afrika'ya kadar uzanan "kirli" geçmişe ince bir eleştiri yaptıktan sonra Victor-Logan kapışması üzerinden Obama-Bush farklılığını ortaya koyuyor. Bir yanda, geçmişle hesaplaşmak ve farklı olanlarla barışık olmak gerektiğini düşünen Logan öte yanda sorunları güçle çözebileceğini düşünen Victor.. Finale kadar pek çok insan ve mutantın canı yansa da "Guantanamo kapatılıyor" ve birlikte yaşamak için bir adım atılıyor.

Aksiyonu yerinde
Serinin diğer filmlerini izleyip beğenenler için bu filmin de yeterince tatmin edici olduğunu söylemek gerek. Özellikle Logan'ın hikâyesini merak edenler aradıklarını bulacaktır. Öte yandan Logan'ın nasıl "demir pençeli" olduğu, ilk filmdeki "geçmişi olmayan adam" haline nasıl geldiği gibi soruların yanıtlarını da bulmak mümkün. Sonuçta alt metinde güncel siyasi gelişmelere göndermeler yapmaktan imtina etmeyen, Logan'ın intikam alma hikâyesi, ilk iki film kadar başarılı olmasa da aksiyon ve heyecan arayan seyirciyi memnun edecektir.
Bir kez daha Hugh Jackman'ın yarı insan yarı hayvan Logan'ı canlandırdığı filmde, bu oyuncuya
Hugh Jackman, Ryan Reynolds, Liev Schreiber ve Dominic Monaghan eşlik ediyor.

Marvel Comics'in doğaüstü güçlere sahip varlıkların (Mutantlar) hikâyesini anlattığı "X-Men" serisi 2000 yılında Byran Singer tarafından sinemay...

Şenay Aydemir

Kaynak - Referans

2 yorum:

Shifty dedi ki...

Gelmiş geçmiş en kötü çizgiroman uyarlamalarından biri.Bu ne ya.Tamam en kötü de olsa yine izleyecektik ama insanın hisleriyle bu kadar da oynanmazki.Gerek sinematografik gerek se seriye ihanet tadındaki hatalar içinizden bir parçayı götürüyor söyliyim.

Ümit Kireççi dedi ki...

Valla Smallville dahil hemen her uyarlamada ciddi sorunlar çıkıyor filmlerde. Ne olacak bilmiyorum ben de. İzledim. Kendi başına bir film olarak bakınca beğendim. Giriş olduğu gibi yeni uydurulan Origins'den alınmış. Sonrası da bağlanmış bir yerlere. Gerçi hangi çizgi roman tarihçesine uyulsun ki? Her üç-beş yılda bir orjinler de değişiyor gelişiyor ayağına :(

Linkler

Related Posts with Thumbnails