25 Eylül 2008 Perşembe

Mike Mignola ve Hellboy tarihçesi


Türkiye'de İthaki Yayınları tarafından basılan Hellboy okurlarımızla sayfalar aracılığıyla tanışırken iki sinema filmi çekildi. Yakın zamanda da uzun metrajlı çizgi roman cd'leri piyasaya girdi. Peki ama kimdir Hellboy? Çizgi romandan çok filmleriyle hatırlanan kahramanın aslı ne? Neden çizeri Mike Mignola yazılarda hiç anılmıyor?

Mike Mignola
16 Ekim 1960 yılı doğumlu amerikalı çizer bir çok yayınevinde çalıştı. Çizer, 1980 yılında Comic Reader 183. sayıda yaptığı tek sayfalık Red Sonja çizimiyle çizgi roman alemine dalmış. Sırasıyla Marvel ve DC Comics adına çalışmıştır. Çizer yıllar sonra başta H. P. Lovecraft, Jack Kirby, Edgar Allan Poe gibi yazarlardan ve bir çok yayından olduğu kadar Weird Tales'in Horror Stories'lerinden etkilenerek yarattığı, başta Rusya, İrlanda, Norveç, Japonya, Malezya folklorik hikaeleri üzerine kurguladığı Hellboy'la çıkışı yakaladı. Ancak Mignola'nın kahramanını yaratırken babasının anlattığı korku öykülerinin de katkısı olduğu söyleniyor.
Mignola, yine aynı çizgi romandan yola çıkarak "Bureau for Paranormal Research and Defense" adlı çizgi romanı yazdı ve çizdi. Ancak yine de bir çok okur Mignola'yı DC Comics'in 4 sayılık "Cosmic Odyssey"inden hatırlarlar. Jim Starlin'in yazdığı, Mignola'nın çizdiği seride geçen olaylar yakın zamanda "Death of The New Gods"da yeniden işlendi.

Hellboy
Hellboy, ilk kez 1993 senesinde 2. San Diego Comic-Con Comics okurla tanıştı. Dark Horse yayınevi tarafından basılan kahramanın kendi serisi, kısa öyküleri, başka kahramanlarla crossover'ları yayınlandı.
Hellboy, diğer adıyla Anung un Rama (Kıyametin Yaratığı), Nazilerin II Dünya Savaşı sırasında Grigori Rasputin'in öte alemlerden güç kazanmak için yaptığı denemeler (Ragna Rok Projesi - Ragnarok Viking mitolojisinde kıyamet anlamına gelmektedir) sırasında dünyaya gelmiş bir zebanidir. Deney sırasında baskın yapan Amerikan askerlerinin eline geçen Hellboy o zamanlar çocuktur. Amerikalılar onu yetiştirerek paranormal olayları inceleyen büronun hesabına çalıştırırlar. Kahraman Amerikan hükumeti için Nazilere ve Baba Yaga'ya karşı savaşır. Professor Trevor Bruttenholm bir tür babası olur.
Hellboy, Bureau for Paranormal Research and Defense (BPRD) adına çalışırken oldukça ilginç bir ekiple birliktedir.
New York Üniversitesinden Folklore Profösörü Kate Corrigan, Amfibik Humanoid (Ichthyo sapien) Abe Sapien, pyrokinetic (zihniyle ateş yakabilen) Liz Sherman, iri bir homunculus olan Roger, özel bir giysi içindeki ectoplasmic physical medium Johann Krauss ve okült deneyimlerine sahip Captain Ben Daimio ekip arkadaşları.

Güçleri
- İnsanüstü kaba kuvvet
- İyileşme gücü
- Yabancı ve mistik dillere yatkınlık
- Doğaüstü güçlerle savaşma deneyimi
- Yenilmez sağ eli kıyametin anahtarı

Sinema filmleri: Hellboy (2004), Hellboy II: The Golden Army (2008).
Uzun metrajlı çizgi filmleri: Hellboy: Sword of Storms ve Hellboy: Blood and Iron.

Ödülleri
Kısa seri "Hellboy: Conqueror Worm" (Fatih Kurtcuk-İthaki) 2002 Eisner Award en iyi kısa seri ödülünü aldı. "The Art of Hellboy" 2004 Eisner ödüllerinde en iyi çizgi roman hikayesi ödülünü aldı. Mignola, "Hellboy: Box Full of Evil" çalışmasıyla 2000 Harvey Award'de en iyi çizer seçildi. "Hellboy: Darkness Calls" ile de İngiliz 2007 Eagle Award Amerikan kökenli renkli çizgi roman ödülünü kazandı.
Yine Hellboy Eagle Awards'da "favori çizgi roman karakteri" olarak 2004 ve 2005 yıllarında, Hellboy: Darkness Calls ile "2007 yılı basılmış favori çizgi roman hikayesi" ve "favori çizgi roman karakteri" adayı oldu. "

Daha fazla bilgi için Hellboy resmi sitesi:
Ümit Kireççi
"Çizgi Roman Hayatın İçinde"

Kaynak: Wikipedia'dan derlenmiştir.

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails