30 Eylül 2008 Salı

ARAK - Son Of Thunder

Cem Yılmaz'ın son sinema filmi "AROG" gösterime girmeden gürültü koparmaya başladı. Taş devrinde geçen bir bilimkurgu komedi filmi gibi görünen filmin başarı kazanacağı muhakkak. Ama konumuz film değil, filmin isminin çağrıştırdığı eski bir çizgi roman: ARAK

Aşağıda çizgi romanla ilgili okuduklarınızda filme "hışşşt, buradan mı arakladınız?" sorusunu yönelttiğimi sanabilirler. Sanmayın. Bu yazıda böylesi tatsız ve kısır bir sansasyon kaygısı bulunmamaktadır! Zaten "aaa Arog ismi tıpkı çizgi roman Arok'a benziyor" dememden on dakika sonra benzerliğin de yanlış olduğu nu anladım :)

ARAK - AROK

Öncelikle şu Arok mevzuunu açıklayayım: Orjinal adı ARAK olan çizgi roman serisini Ehapa Verlag Almanya'da basarken adını Arok yapmış. Elimdeki almanca sayılardan yanlış isimlendirilmişim.

Arak - Son of Thunder (Arak-Gökgürültüsünün Oğlu), DC Comics'in 50 sayılık serisidir. Ülkemizde belki de hiç bilinmeyen kahraman ilk kez; yine ülkemizde az bilinen, Warlord adlı kahramanın serininin 48. sayısında ortaya çıkmıştır. Daha detaylı bir hikayeye geçmeden önce Toonopedia'dan Don Markstein'a kulak verelim: "Arak, DC Comics'in, 1970'li yıllarda Marvel Comics Robert E. Howard'ın Conan'ının yayın haklarını satın almasıyla başlayan barbar-kılıç-büyü eksenindeki kahramanlar furyasında ürettiği bir kahraman."

İlk kez bir başka kılıç ve büyü kahramanı olan Warlord'da ortaya çıkan, Arak (Warlord, sayı 48-1981), 1985 yılına kadar varlık göstermiş.

Öyküsü

Yazar Roy Thomas ile çizer Ernie Colón'un ortak yaratısı olan sernin çinicisi Tony DeZuñiga. Roy Thomas zaten öyleydi ama üçü de daha sonraki yıllarda unutulmaz Conan yazar-çizerleri arasında yer alacaktır okuyanlar bilir.

Arak-Son of Thunder serisi muazzam bir mitolojik alt yapıya sahip. Genelde mitoloji denince akla sadece Yunan mitolojisi gelirken bu kez dünya mitolojilerinin aynı potada eritildiğini görürüz. Yunan, Norse, Hrıstiyanlık, İslam, Uzak-Doğu, Kuzey-Güney Amerikan Yerlileri Mitolojileri bir öyküde bir araya gelmişlerdir.

Arak'ın hikayesini kendi serisinin ilk sayısından öğreniyoruz. Arak'ı vikingler buluyor ve ona ilginçtir amerikayı ilk keşfeden viking-avrupalı olduğu varsayılan Eric'le sesteş Arak adını veriyor kendilerinden biri gibi büyütüyorlar. Bu sürede Viking kılıcı ve kızılderili Tomahawk'ını bir arada kullanan harika bir savaşçı olarak yetişiyor. İkinci sayısında bu vikingler Frenk kralı Carolus Magnus (Charlemagne)'un hizmetine giriyorlar. Arak da tüm maceralarını bu hizmet döneminde yaşıyor neredeyse. Silah arkadaşı kadın şövalye (Jan D'ark modeli) Valda ile de burada tanışıyor.

Arak'ın annesi Star-of-Dawn (Şafak Yıldızı) yalnız dolaşan Yılan tarafından kaçırılır (bu Yılan Aztek ve Maya mitolojilerinde de geçer. İşin ilginç yanı bir kaynakta Anadolu'ya ulaştığı söylenir ü.k.). Star - of - Dawn, Gökgürültüsü Tanrısı He-No tarafından kurtarılarak tanrılar boyutuna götürülür. He-No kadına aşık olsa da birliktelikleri boyunca kadın ona aşık olmaz ve kendi insanlarını özler, He-No onu kabilesine gönderir. Şafak Yıldızı, bir oğul dünyaya getirir. Şaman olan babası torununa Bright-Sky-After-Storm (Fırtına sonrası açık gökyüzü) adını verir.

Düşmanların saldırısı gerçekleşir. Yılan geri döner ve kabileyi yok ederken He-No'yu yaralar. He-No son anda minik oğlunu bir kanoyla açık denize salar (Hz. Musa miti). Bu şekilde kader onu Viking gemisine ve gelişen olaylara sürükler ("Pathfinder" 2007 filminin tersi).

Elimdeki sayılardan gördüğüm kadarıyla seride Centaur'lar, Satyr'ler, Harpie'ler, yaşayan ağaçlar, devler, cehennem, şeytanlar bolca yer almakta.

Bu arada hemen bir not düşmekte yarar var, Arak serinin 33. sayısında ölmüş. Ancak babası He-No onu tekrar dirilterek bir savaşçı olma özelliğinin yanı sıra şamanik güçlerle donatarak yaşama döndürmüştür.


Kaynak- Toonopedia
wikipedia
Arak'ın Ehapa Verlag'ca basılmış Arok'larından üçü

Ümit Kireççi
"Çizgi Roman Hayatın İçinde"

1 yorum:

Aşkın Güngör dedi ki...

Teşekkürler, çok keyifliydi . . .

Linkler

Related Posts with Thumbnails