19 Temmuz 2008 Cumartesi

THE KEY

Gündemde “KEY” ödemeleri varken bir THE KEY yazısı girelim istedik. Daha doğrusu sevgili Şener Yelkenci gündemi takip eden başlıkların tıklamaları arttıracağını söyledi. Tabii tıklamaları çok da önemsemediğini de ekledi. Ben de gündemi takip etmeyi sevdiğimden KEY ödemelerini çizgi romana bağlamak istedim. En azından isimsel olarak.



THE KEY (Anahtar)


DC Comics’in en eski süper kötülerinden biridir The Key. The Key’in ilk versiyonunu yaratanlar yazar John Broome ile çizer Frank Giacoia. Sene 1951 All Star Comics’in 57. sayısı. Yıllar önce elinde ışın atan anahtarla gezen ve boyutlar arası kapılar açan bilimsel buluşlar yapan The Key, yıllar sonra psiko-kimyasallarla ortaya çıkar ve bu defa gerçekten kötü ve psikopat bir tasarım ve kişi oluverir. Yeni halinin tasarımcıları yazar Gardner Fox ile çizer Mike Sekowsky.


Hikayesi:



İlk The Key, dünyanın her yanında ajanları olan bir suçludur. Ortaya çıktığı ilk sayıda Justice Society of America ile dövüşen The Key ölür. Daha sonra 1965 yılı Justice League of America 41. sayısında tekrar ortaya çıkar. Bu sefer İntergang adlı örgütle iş yapan biridir ve psiko-kimyasallar kullanmaktadır. Bu da onu çok akıllı yapar. Bu defa The Key’in ışın atan bir anahtar biçimli silahı ve “key man” adı verilen robotları vardır. Bu arada unutmadan eklemek gerekir ki kullandığı kimyasallar beynine zarar vermektedir.
.
.

,
,

,
.

Nitekim 1997 yılında JLA’nın 8. sayısında The Key ağır bir komadan uyanır hastanede ve hastaneyi terk eder. Ancak onun uyanmasıyla hastanedeki herkes kullandığı psiko-kimyasalların etkisinde kalır ve dengelerini şaşarlar. Herkes isterik davranır. Ölüm, seks, duygusal krizler…


The Key, robotuna ulaşır ve silahlanarak JLA’nın uzaydaki üssünü basar. Yeni bir yapılanma içinde olan JLA (Arkabahçe yayıncılığın yayınladığı ilk dört sayının devamı) ciddi bir yenilgiye uğrayacakken babasının silah ve kostümleriyle donanmış orijinal Green Arrow Oliver Queen’in oğlu tarafından yenilgiye uğratılır.


Ancak The Key kolay pes edecek değildir. JLA'nın 120-125. sayıları arasında tekrar ortaya çıkar ve Batman’la orijinal Green Arrow’u birbirine düşürür. Ancak büyülü bir yaratığın etkisi altındadır bu sırada. Manitou Dawn adlı Kızılderili şaman kadın büyülü yaratığı yendikten sonra etkiyi yok eder ve dahası The Key’i “rüyalar boyutuna” göndererek yalnız kalmasını sağlar. Bu da The Key’i çok mutlu eder.

Ancak o boyuttan kurtulan The Key önce Battle for Metropolis’te görülür, ardından JLA’nın son volume’unda yeniden ortaya çıkar ancak bu defa hapis gezegenine gönderilir.


Fikir: Şener Yelkenci
Çeviren-özetleyen: Ümit Kireççi
Kaynak: Wikipedia ve dergilerin orjinalleri

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails