22 Şubat 2008 Cuma

Çizgi Roman ve Politika dosyası

Tesmeralsekdiz toplumsal araştırmalar ve sanat şebekesi dergisinin gelecek sayilarindan birinin dosya konusu "Çizgi Roman ve Politika" olarak belirlendi. Aşağıda daha sonraki sayımızın katılım çağrısını bulabilirsiniz.

"Çizgi Roman ve Politika"

Çizgi romanlar ülkemizde ve dünyada, yakın bir geçmişe kadar, çoğunlukla çocuklara yönelik, sanatsal veya politik bir derinliği olmayan, hatta kimi zaman zararlı bir tür olarak nitelenmiştir. Son yıllarda yetişkin okurlara yönelik çizgi roman ve grafik romanların popülerleşmesinin ve kısmen de geçmişe/çocukluğa duyulan özlemin etkisiyle çizgi romanlar hakkında yapılan yazı ve çalışmaların sayısında bir artış olmuştur. Günümüzde, Kültürel Çalışmalar alanının popüler kültür ürünlerini incelemeye yönelik tavrı çizgi romanları da kapsamaya başlamış durumdadır. Ülkemizde bu çerçevede çalışmalar yapılsa da çizgi romanlar hâlâ yeterince incelenmemiş bir alan olarak durmaktadır. Tesmeralsekdiz’in “Çizgi Roman ve Politika” başlıklı bu dosyası Türkiye’deki çizgi roman çalışmaları alanına küçük de olsa bir katkıda bulunma amacını gütmektedir.

Dosyamızda,

nostaljik olmaktan imtina eden, hatta belki “çizgi roman ve nostalji” mefhumunu sorun edinen, çizgi roman ve politika ilişkisini irdeleyen, örtülü veya açık biçimde politik olan çizgi romanlarla ilgili, büyük anlatılar kadar minör politikaları da göz önüne alan yazılara ve çevirilere yer verilecektir.

Katkıda bulunmak isteyenler, dosya editörü Can Yalçınkaya’yla canyalcinkaya(at)yahoo.com dan iletişime geçebilir.

Yazılar ve/veya çeviriler için son tarih o1 Temmuz 2008' dir.

http://tesmeralsekdiz.blogspot.com/

www.tesmeralsekdiz.org

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails