15 Aralık 2007 Cumartesi

40 AMBAR

40 AMBAR - Nurtap Emir Soyleşisi




Bir – kaç metrekarelik bir dükkana kaç kitap dergi sığar dersiniz? Bir yerlerdeki depoyu da eklersek kaç yüz okuyucu neler neler okur böyle minik bir dükkanda? İçeride iki kişinin zor dönebildiği bir sahafın sunabileceği dünyaların genişliği ne olabilir?

Nurtap Emir’in yönetiminde 40 Ambar Sahaf küçücük bir dükkandan koskoca dünyalar sunuyor çizgi roman okurlarına. Aradığınız bir şey varsa ve kendisine uğramadıysanız veya iletişime geçmediyseniz bulamadığınız eksikleri daha çok ararsınız demek yanlış olmaz.

Ü - Kırk Ambar Sahaf nasıl kuruldu nasıl çizgi roman sahafı oldu Nurtap hanım?

N – 1987’de sahaf olarak Beyoğlu Sahaflar, Aslıhan’da başlangıç yaptım. Mizah ve karikatür kitaplarının satışına ek olarak daha da faal olunabileceğini ispat ettim ve küçük bir dükkanda çok şey yapılabilir düşüncesinden hareketle karikatür sergileri gerçekleştirdim. Salah Birsel albümü 40 Ambar’ın ilk yayını oldu. 1996’da Anabala’ya geçerek, branşlaşmanın ilk adımını başlatmış oldum. Çizgi roman yoğunluğunda bir mekanla giriş yapıp, yelpazeyi genişleterek bugünkü 40 Ambar’ın oluşumunu sağladım.

Ü – Görünen o ki, sokaklarda tezgah açan ama sonradan dükkan sahibi olan çizgi romancıların aksine 40 Ambar hep çizgi roman odaklı bir dükkanmış. Peki çizgi roman odaklı çalışıyorsunuz ama herhalde yan kollarınız ve uzmanlaştığınız alanlar da vardır herhalde? Onlar hakkında da bilgi verebilir misiniz?


N – Mizah, karikatür, sinema, afiş, plak, sanat dergileri, görsel yayınlar diğer uzmanlık alanları 40 Ambar’ın. Özellikle sinema, mizah ve çizgi roman konularında araştırma yapan kişilere (akademisyen, gazeteci, yazar, araştırmacı…) araştırdıkları alan ve konuya göre arşiv oluşturma, bilgi, doküman ve danışmanlık hizmeti verilmektedir. Bunun için de sınır tanınmıyor. Çizgi romanla ilgilenen herkese ister yurt içi, ister yurt dışı gönderi, bilgilendirme ve yönlendirmede bulunulmaktadır.



Ü – Aslında siz giriş yaptınız ben de sorayım, müşteri profilinizi biraz tanıtabilir misiniz?

N – Müşteri… Aslında çok geniş bir arkadaş profili olduğunu söyleyebilirim. 40 Ambar’a gelen insanlara müşteri gözüyle bakmıyorum. Geldikleri, içeri girdikleri andan itibaren çizgi bahanesiyle, onun birleştiriciliğiyle kurulan iletişimle bu süreklilik kazanıyor. Her meslek grubundan çizgi roman meraklıları çizgi roman arkadaşlarımız var. İş adamları, oyuncular, yazarlar, çizerler, siyasetçiler, gazeteciler… Özellikle gelenlerin koleksiyonlarını tamamlama veya bilgi arşivini genişletmede iletişim içinde oluyoruz.

Ü – Neden çizgi roman?

N – Yaşadığım dünyaya farklı bir bakış açısıyla bakmamı ve en önemlisi hayata daha güler yüzlü yaklaşmamı, görmemi sağladığı için.

Ü – Türkiye’de sahaf olmak nasıl bir şey?

N – Her türlü alanda savaş vermekle başlıyor sahaflık. dışarıdan bakıldığı gibi, “o yapıyorsa biz de yaparız” demekle olmuyor. En az 3 ay sonra iş bırakılıyor. Gönül işi diye adlandırıyorum. Seviyorsanız, her türlü zahmetine de katlanıyorsunuz. Ama öncelikle; enerjinizin, sabrınızın ve çevrenizin olmasına bağlıyorum. Her anlamda donanımlı olmanız, işinizi kolaylaştırıyor. Bunu da yine kendi şartlarınızla oluşturmanız gerekiyor. Kitabı bulmakla yetmiyor, baskısı, yayınevi, serisi v.s. gibi özelliklerden haberdar olup, bilgilerinizi yenilemeniz, bu alandan sizi sürekli besleyecek haber ağı oluşturmanız gerekmektedir. Tabii bu gönül verdiğiniz işi sürdürmemeniz için her türlü engeller, zorluklar, dayatmalar olacaktır ve üstesinden gelmek için kişisel özelliklerinizin ağır basması gerekmektedir. Yoksa bu işi yapmamanız için her türlü koşul yaratılıyor.

Ü – Nurtap Emir… 40 Ambar sahafın çizgi roman okuyan sahibi… Bir hanım olarak sahaf olmak ve çizgi roman okumak… Neler söylemek istersiniz bu konuda?

N – Avantaj ve dezavantajlarını birlikte yaşıyorum. Genellikle bunlar iç içe geçiyor. İşimi severek yaptığım için, dezavantajı avantaja çeviriyorum. Üstelik aradığım kitapları buluyorum hem de koleksiyoner olarak özellikle az bulunanlarla kendi kütüphanemin eksiklerini tamamlıyor kendime ayırıyorum. Bir çok yayında ancak ikinci örneğine ulaşırsam satışa çıkarıyorum. Okumak için ayırdığım çok kitabı satışa çıkaramıyorum. Bir de çocukluktan gelen bir biriktirme durumu varsa, çizgi roman okuru ve sahafiye halini siz düşünün artık…!

Ü – Olayın en içindeki kişilerden olarak çizgi romanımızın dünü, bugünü, yarını hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

N – Çizgi romanın dünü hakkında, daha çok, öğrencilerin harçlıkları ile okudukları ve çeşitli çizgi romanlara sahip olabildikleri bir dönem, yayınevlerinin fazla olduğu, tirajın yüksek olduğu, çizgi romanı okuyup değiş – tokuş edebildikleri, özellikle de kolay ulaşabildikleri bir dönem olduğunu söyleyebilirim.

Bugünü, eskiyi bol bulamağımız, bulsak bile pahalı oluşundan rant sağlamak amacı ile evlerden dışarıya çıkarılmayan, kolesiyoner düşüncesi ile, sırf bende var demek adına el değiştirilmeyen, birkaç yayınevinin düzenli çıkarımı ile sürekliliği olan, onun dışında bir hevesle çıkartılıp 1-2 sayıda biten daha çok ticari bir yaklaşımla başlayıp biten bir macera olarak görüyorum.

Yarın ise, bugünlerini arayacağımız, meraklıların yok olduğu, yeni neslin ise hiç aramayacağı, sadece sırf “bir zamanlar nelerle uğraşmışlar” demek için ellerine alacaklar, dergi ve kitaplar olacağını düşünüyorum.

Ü – Okuyucumuz, yayın ve yayınevlerimiz hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

N – Okuyucunun destek olmak adına alıma devam ettiklerini, alışkanlıklarını sürdürdüklerini, bazılarının ise “nasılsa devamı gelmeyecek” diyerek ilk sayıyı bile almayarak 2. sayıyı engellediklerini bilmelerini istiyorum. Çoğunluğun böyle davranması pek çok yayının kesilmesine neden oluyor. İstikrarlı alış veriş yapmalarını diliyorum.

Yayınların, sırf yayınevlerinin çizgi roman revaçta ne çıkartırsak satarız, üstelik hep aynı yayınların tekrarlarından vazgeçmelerini, piyasa ve okur araştırması yaparak, istekler doğrultusunda hareket ederek satış grafiklerini yukarı çekebileceklerine inanıyorum. Yayınevi, okur ve satış yerleri ile iletişimi kesmeden, kendi koşullarını da göz önüne alıp yayınlarını başarıyla sürdürebilecektir.


40 AMBAR Çizgi Roman, mizah, karikatür, sinema, fotoğraf, afiş, plak
Nurtap Emir
Turnacıbaşı sokak 23/25 Anabala Pasajı no 19 (Galatasaray hamamı yolu) 80060
Beyoğlu - İstanbul
Tel: 0 212 292 27 66 (Öğleden sonraları)


Ümit Kireççi

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails