14 Ocak 2026 Çarşamba

"Çizgi Roman Günü 2025" Kutlamasından Kısa Bir Özet

Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği (ÇGYD) tarafından ilk kez 27 Aralık 2022 tarihinde kutlanmaya başlanan “Çizgi Roman Günü” dördüncü yılında dopdolu bir etkinlikle gerçekleşti. 

Mini bir çalıştay havasında gerçekleşen kutlama etkinliği birçok yeni etkinliğin de filizlendiği yer olarak anılacak gibi görünüyor. Önümüzdeki günlerde kısmet olursa bu projeleri buradan duyuruyor oluruz.

Bu sene çizgi roman sanatını önemseyen ve Çizgi Roman Gününü destekleyen kurum, sanatçı ve okurları şöyle sıralayabiliriz:

Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Bilimleri bölümü adına Prof. Dr. Şahin Oruç, Doç. Dr. Genç Osman İlhan, Dr. Öğr. Üyesi Eda Tekin, Bartın Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümü Dr. Öğr. Üyesi Nihan Temiz, Kadıköy Belediyesi adına Kültür ve Sosyal İşleri müdürlüğü genel sanat yönetmeni Ömür Kurt, Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği (ÇGYD) adına Dr. Nilay Yılmaz, Çizgi Roman Okurları Platformu adına Ümit Kireççi, karikatürleriyle dünyaya meydan okuyan öğrencilerin hocası Aşkın Ayrancıoğlu, grafik roman sanatçısı Gökçe Yavaş Önal, çizgi roman yazarı Lavinya Öz, western türü amatör film çeken Çizgi Roman ve Western sosyal medya grubu adına Gökhan Bingöl ile Gafur Özkan.

Çizgi Roman Günü 2025 kutlamasında Prof. Dr. Şahin Oruç eğitimde çizgi romanın kullanımı, özgün materyal üretmenin önemini ve serbest çalışan sanatçıların doğru yaşa doğru eser üretmelerinin gerekliğine dikkat çekti. Doç. Dr. Genç Osman İlhan özellikle öğretmenlerin çizgi romanı anlamasının, üretme tekniklerini öğrenmesinin zorunluğunun altını çizerken akademilerdeki eğitimler hakkında bilgi verdi. Dr. Öğr. Üyesi Nihan Temiz çizgi romana kütüphanecilik öğrencilerinin bakış açısını ortaya koyan eşsiz bir araştırma sundu. Dr. Öğr. Üyesi Eda Tekin başta lisan olmak üzere çoklu öğrenmede çizgi romanın işlevini anlattı. Dr. Nilay Yılmaz görsel okumada çizgi romanın unsurlarından yansıma seslerden beden diline uzanan geniş bir kodlamayı aktardı. Ömür Kurt kamu hizmeti olarak belediyelerin yaptığı ve daha da yapabileceklerine dair izlenimlerini paylaştı. Aşkın Ayrancıoğlu çocuklarda karikatür eğitiminin yararlarını içeren deneyimlerini örneklerle sundu. Gökçe Yavaş Önal çizer-yayıncı ilişkisini masaya yatırırken sanatçının hayat tecrübesini sanata nasıl dönüştürebileceğini gösterdi. Lavinya Öz bir çizgi roman yazarının perspektifinden deneyimlerini aktardı. Gökhan Bingöl ile Gafur Özkan çizgi roman okuru olanın eğlencesini ve bu eğlenmeyi üretime dönüştürme dinamiklerini anlattılar. Ümit Kireççi de genel hatlarıyla Çizgi Roman Günü kutlamalarının tarihçesini ve bir sanat dalı olarak çizgi romanın aştığı sorunlar hakkında bilgi verdi. 

Çizgi Roman Günü 2025 etkinliğinde bir ilke imza atılarak Altın Kitaplar, Çizgi Düşler Yayınları, Desen Yayınları ve Presstij Kitap sponsorluklarında sürpriz çizgi romanlar dağıtımı bu hafta başlıyor.

...

Her sene çıtayı yükselten Çizgi Roman Günü kutlamaları bakalım seneye nasıl çıkacak okurların karşısına?


Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails