Kaynak: Silivriden
Gırgır dergisinin kurucusu ve yönetmeni, karikatürist Oğuz Aral’ın ismi, İstanbul Silivri’de açılan bir sanat galerisine verildi.
Silivri Belediyesi aldığı meclis kararıyla Oğuz Aral’ın ismini restore edilen eski yoğurthane binalarındaki sanat galerisine verdi.
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, sanat galerisine Oğuz Aral’ın isminin verilmesini şu sözlerle oylamaya sundu: “Sanat sergilerini sergi salonu olarak kullanmaya başlayınca gördük ki Silivri’de çok büyük bir açık varmış. Ne zaman gitsem vatandaş tarafından gezilen, sergiye katılan sanatçılar tarafından da beğenildiği için orasını bir sergi salonu yapalım dedik. Oradaki sanatçı arkadaşlarımızla da konuştuk, Meclis üyelerimizle de konuştuk. Silivri Belediyesi sergi salonu yapalım dediler. Vatandaş İstanbul’dan gelenlere tarif derken veya konum atarken arama motorlarında çıkmıyor. Artık bu yere bir isim verin dediler. Yine Silivri’de doğmuş ve Türkiye’de mizah dergisi anlamında başarılı, tiyatro ve senaristlik yönleri de olan, yerli milli çizgi film konusunda da 70’li yıllarda çalışmaları olan Oğuz Aral isminin sergi salonuna verilmesini oylarınıza sunmak istiyorum.”
Toplantıda oy çokluğuyla Oğuz Aral’ın isminin sanat galerisine verilmesi kararlaştırıldı.
Oğuz Aral hakkında:
İstanbul Silivri’de 1936 yılında doğdu.
Davutpaşa Lisesi’nin ardından girdiği İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin üçüncü sınıfından ayrıldı 1950’den sonra çeşitli dergi ve gazetelerde karikatür çizmeye başladı.
Güncel, halkın anlayabileceği, basite indirgenmiş bir karikatür anlayışına önem veren Aral, kendi mizahi görüşünde ve doğrultusunda birçok karikatürcü yetiştirdi.
Gırgır adlı mizah dergisinin kurucusu ve yöneticisi olan Aral, daha sonra Avni dergisini çıkardı. Aral, Gırgır dergisinin tirajını 500 bin adedin üzerine çıkararak, dünyanın üçüncü büyük güldürü dergisi durumuna getirdi.
Avanak Avni tiplemesinin yaratıcısı olan Oğuz Aral, Hayk Mammer, Köstebek Hüsnü, Utanmaz Adam ve Vites Mahmut gibi tiplemeleriyle de tanınıyordu.
Karikatürleri ve “Huysuz İhtiyar” başlığı altında yazıları ölümüne kadar Hürriyet gazetesinde yayımlanan Aral, tiyatro, müzik ve sinema alanlarında da çalışmaları yaptı.
Anadolu’nun çeşitli yerlerinde pandomim gösterileri sergileyen Aral, “Koca Yusuf” (1966), “Direkler Arası” (1967), “Bu Şehri İstanbul” (1968), “Ağustos Böceği ile Karınca” (1971) adlı çizgi filmleriyle de Türkiye’de çizgi film sektöründe önemli bir yer edindi.
Oğuz Aral, 26 Temmuz 2004’te Muğla’nın Bodrum ilçesinde kalp krizi sonucu hayata veda etti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder