13 Nisan 2020 Pazartesi

Çizgi Roman Dünyası Ustalarından Karantina Günlerinde Okuma Önerileri - 1 / Ege Görgün


Çizgi romana emek veren, yıllarını veren, araştıran, çeviren, çizen, yazan okurlarına "Karantina Günlerinde Çizgi Roman Okusak da ne Okusak?" diye sorduk ve öneriler aldık. 

İlk öneri editör - yazar Ege Görgün'den geldi:




Antonio Altarriba - Keko

Çeviri - Murat Tanakol

Öldürmek bir suç değildir...

Öldürmek bir sanattır...
Seri katil mi? Hayır. Yaptığım işi bu kategoride değerlendirmeyi reddediyorum. Kurşuna dizme, ipe çekme,  elektrikli sandalye, her türden infaz... İşte size gerçek seri cinayetler. Savaşlar, soykırımlar, tasviyeler... Alın size bir sürü seri cinayet. Sadece iktidarlar sistematik şiddet üretmeye muktedirdir...
Kesinlikle ben seri katil değilim...
Benim cinayetlerim özeldir...
Ödürmenin insan doğasında vaolan yaratıcı bir dürtü olduğunu iddia eden ve bir sanat olarak icra eden bir güzel sanatlar profesörü...
Uçma Sanatı’nın yazarı Altarriba, bu karaya ve kızıla boyalı çizgiromandaki devrimci bakış açısıyla polisiyenin çıtasını hiç beklenmedik bir şekilde yukarı çıkartıyor...
Buyrun, titreyin...



CHEYENNE

Yazan - Michele Masiero
Çizer - Fabio Valdambrini

Gün gelir tarihi öğrenmek için tarihe tanıklık etmiş bir kişi bulmak gerekir. 


Yazar : Mary Talbot

Çizer : Bryan Talbot
Türkçeleştiren : Damla Kellecioğlu

Öncü Kadınlar ile Babalar ve Kızları isimli ödüllü kitaplarıyla tanıdığımız Mary M. ve Bryan Talbot ikilisinden, 19. yüzyılın en sıradışı kadınlarından Louise Michel’in, namıdiğer Kızıl Azize’nin etkileyici yaşamöyküsünü gözler önüne seren yeni bir grafik roman.

Kızıl Azize: Bir Ütopyanın Peşinde, korkusuz ve yılmaz bir direnişçi, feminist bir öğretmen ve tutkulu bir şair olan Louise Michel’in, Paris Komünü’nden Yeni Kaledonya’daki sürgün günlerine uzanan mücadelesinin izini sürüyor.
Distopik düşüncelere teslim olan çağımız insanına radikal bir iyimserlik öyküsü sunan ilham verici bu grafik roman, ütopya ve bilimkurgu edebiyatının doğuş şartlarına da dikkat çekerek ütopyalara olan ihtiyacın hiçbir zaman tükenmeyeceğini bir kez daha hatırlatıyor.



Kaynak - Zülfikar Yamaç / Kahramangiller
Hayatına çocuğuyla tek başına devam etmeyi seçen ve bu yolda sayısız adam öldürmüş olan bir adamın hikayesi bu. Lone Wolf and Cub (Yalnız Kurt ve Yavrusu).

1970 yılında Japonya’da yayınlanmaya başlayan serinin yazarı Kazuo Koike çizeri Goseki Kojima. Hemen birkaç bilgi daha. İngilizce çevirisini Dark Horse firması yaptı ve 28 cilt olarak piyasaya sürüldü. Türkçe yayın hayatına Marmara Çizgi ile başlayan serinin her cildinde ortalama olarak 5 civarında bölüm var. Seri o kadar popüler oldu ki; 7 tane sinema filmi, televizyon dizisi çekildi, animelere ilham oldu. Neydi peki bu kadar popüler olmasının nedeni? Hikayesi!



SAVAGE WOLVERINE 3


  • Eser Alt Başlığı: GAZAP
  • Yazar: Phil Jimenez ve Scott Lope
  • Çizer: Phil Jimenez
  • Çevirmen Adı: Emre Taşkıran
  • Yayın Editörü: Murat Sevgikuranlar
  • Görsel Uygulama: Hakan Aysal



Kaynak - Ümit Kireççi / Kahramangiller

Martin Mystere, Alfredo Castelli ile Giancarlo Alessandrini tarafından yaratılan bir kahramandır. Çizgi roman dizisi Nisan, 1982 tarihinde İtalya’da, 1984 yılında da Tay Yayınlarınca ülkemizde yayımlanmaya başlamıştır. Ülkemizde Atlantis olarak tanınan dizinin en temel özelliği, tarihin bilinmeyenlerine açıklama getirmeye çalışılan kurgusu ve içeriği olmuştur.

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails