11 Şubat 2020 Salı

Murat Cem Şerbetci'nin "Enki Bilal" ve "Jean ' Moebius ' Giraud" Koleksiyonu Sergisi Ankara 'da

Dokuzuncu Sanat Cermodern’de

Cermodern, dokuzuncu sanat çizgi romanın en önemli isimlerinden Enki Bilal ve Jean “Moebius” Giraud’nun ölümsüz eserlerini konuk ediyor.


Murat Cem Şerbetci’nin sıradışı koleksiyonundan seçilmiş litografi, serigrafi, heykel, obje, katalog ve anı ürünlerden oluşan sergi, çizgi romanın kültür kökeni ve yapıtaşına bir koleksiyon üzerinden eşsiz bir serüven sunacak.

Enki Bilal, şüphesiz yaşayan en karizmatik çizgi romancıların başında gelmektedir. Çocuk yaşlardan itibaren ilgi duyduğu sinema, çizgi roman macerasının başlangıcı olmuş, Asterix’in babası Rene Goscinny’nin teşvikiyle efsanevi Pilote dergisinde çizerliğe başlamıştır. Sanatçının “Nikopol” üçlemesi, çizgi roman tarihinin dönüm noktası olmuştur. Görsel dil, anlatım, dramaturji ve kurgu anlayışı açısından üst düzey bir hikaye anlatımıyla Mısır’dan Mezopotamya’ya, Roma’dan Belgrad’a taşıdığı serüvenleriyle post modern çağın vakanüvisi olmuştur.

Jean “Moebius” Giraud,  Fransız-Belçika çizgi roman ekolünün en önemli temsilcisi olarak gerçeküstücü ve bilimkurgucu tarzıyla bir ekol oluşturmuş, kendisinden sonra gelen sanatçılara ilham kaynağı olmuş bir sanatçıdır. Eserleriyle çizgi roman sektörüne ve Hollywood filmlerine yön vermiştir. Moebius’un çizimleri ve filmleri Blade Runner filminin dahi yönetmeni Ridlet Scott ve Fifth Element filminin yönetmeni Luc Besson’u çok etkilemiştir. Özellikle kostüm tasarımları Alien filminde kullanılmıştır. Silver Surfer’ın gümüş kayağını tasarlamış, bir çok Marvel ve Dark Horse çizgi romanı için poster çalışması yapmıştır. He Man and The Masters of The Universe çizgi romanlarındaki birçok unsuru tasarlamıştır. 1979 yılında Ridley Scott’un Alien filminde HR Giger ile beraber Shepperton Studio’daki setlerde bulunmuş, ve filmdeki Nostromo gemisini tasarlamış ve Scott’un  storyboard’ları Moebius stilindedir.


Ankaralı koleksiyoner Murat Cem Şerbetci, 1970’li yıllardan bu yana bir yaşam tarzı haline getirdiği çizgi roman serüvenini sadece eser toplayıcılığıyla sınırlı kalmadan kültürel bir fenomen olarak içselleştirmiş, her iki sanatçıyla da yakın dostluk kurmuş, sanat hayatlarına tanıklık etmiştir.

Sergi, 8 Şubat ve 19 Nisan tarihleri arasında Cermodern ana galerilerinde görülebilecektir.

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails