Yeni yılın ilk ayında 19. sayımızla yine karşınızdayız.
Ocak; ateş yakılan yer, ev, yuva sözcükleriyle bağlantılı olup ocakların yakıldığı, günlerin dışarıda çalışarak, avlanarak değil daha çok evlerde geçirildiği soğuk ay anlamını taşımaktadır.
Soğuktan dolayı boş zamanlarımızı çoğunlukla evlerde geçirdiğimiz Ocak ayında, canınız fazla sıkılmasın diye dergimizi her zamankinden daha zengin ve kapsamlı tutmaya çalıştık.
Nedense yerinizde duramaz oldunuz! Ama siz de haklısınız, zira televizyon seyretmekten, sosyal medyada dolaşmaktan sıkıldınız artık. O zaman sıra merakla beklediğiniz 19. sayımızın içeriğine geldi. Bunun için bi zahmet alt satıra geçin!
Geçen sayımızda Suat Yalaz’ın “Bir Garip Bencileyin” adlı sergisinin Kadıköy Karikatür evinde 8 Aralık–8 Ocak arasında olacağını duyurmuş ve kaçırmamanızı önermiştik. Sizi bilmiyoruz ama biz gittik, gezdik ve çok keyif aldık. “Oradaydık” köşemizde işte bu izlenimlerimizi anlatıyoruz.
Popüler gündemde; Deniz Gezgin’in “Doğa Defteri 2019” adlı kitabı sayesinde yılın en soğuk üç günü olan Bocuk, Zemheri ve Karakoncolos hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Ardından Bulgar, Türk ve Anadolu halk kültürlerinde kış cini olarak tanınan Karakoncul’u yakından tanıyoruz.
“İçimizden Biri Söyleşileri” Bölümümüzde bu ayki konuğumuz bilimkurgu öykülerinin ustası Gökçe Mehmet Ay. Sadece bilimkurgu ve fantastik severlerinin değil tüm okurlarımızın keyif alacağı tarzdan bir söyleşi sizleri bekliyor.
Yakup Kamer bu ay “Çizgi Roman ve Çocuk Dergileri” konusunu “Uzman Görüşü” bölümünde masaya yatırıyor ve operatör bir titizliğiyle inceliyor.
Gökçe Mehmet Ay’ın bilim kurgu tefrikası “Pençelerimizde Alev” adlı bölümüyle tüm heyecanıyla devam ediyor.
Cimcime Türkçede ilk olarak, 1980'li yıllarda Milliyet Çocuk Dergisi'nde yayımlanmaya başlamıştı. O dönemde çocuk olanlar Cimcime'nin kahkaha dolu maceralarını hatırlayacaklardır. Elvan Adıgüzel “Çocuk Dergileri Sözlüğü” bölümünde sizleri yıllar sonra yeniden Cimcime ile buluşturuyor.
Kısa öykülerin ustası Tayfun Öneş bu ay “Bazen anılar bana uğrar bazen de ben onlara” adlı hikâyesiyle sizlerle.
Aynur Kulak “Dosya“ da Edger Allan Poe’nun yüz yaşına girmesini işliyor. Bu durumda da söz ister istemez üstadın Morgue Sokağı Cinayetleri öyküsünde yarattığı ilk polisiye roman karakteri olan C.Agust Dupin’ e geliyor. Hepinize keyifli okumalar. Bu bölümün ardından “Eskimeyen Öyküler “ Bölümünde yüz yaşına girmesi şerefine Edgar Allan Poe’dan muhteşem bir öyküye yer veriyoruz: “Sfenks”. “Dipnot” bölümünde Edgar Allan Poe’nun mezarına 61 yıldır gül bırakan gizemli ziyaretçinin peşine düşüyoruz.
Fantastik şiir’de bu ay Yusuf Gürkan’dan “Karanlık Orman” var. Hepinizin bizim gibi keyifle okuyacağınızı umuyoruz.
Onur Ataç “Hayat Kaçık bir uykudur” Adlı öyküsüyle aramızda.
“Kitap İnceleme” Bölümünde Aynur Kulak bir kez daha bizlerle. Bu ay Eduardo Galeano’nun Sel yayıncılıktan çıkan “Yürüyen Kelimeler” adlı kitabını büyüteci altına alıyor.
Ardından 12 Ocak 2019 Tarihinde kaybettiğimiz çizgi roman çizeri ve karikatürist Özcan Eralp’i saygıyla anıyoruz.
Bu kadar okumaktan sıkıldık diyorsanız gözünüz aydın, zira sırada “Galeri” var. Bu ay konuğumuz Alman illüstratör ve ressam Heinrich Kely...
Onun birbirinden essiz illüstrasyonlarıyla rahatladıysanız sizi Mehmet Berk Yaltırak’ın korku tefrikası Varokların Gecesi’nin 19. bölümüyle yalnız bırakabilirim. Aman çenelerinizin takırdamasına engel olun. Zira komşular sesten şikayetçiler!
Biliyorum gerildiniz. Bu yüzden araya hemen Temel Reis giriyor. 17 Ocak 1929’da Elzie Crisler Segar tarafından yaratılan Temel Reis karikatürü ilk kez bir gazetede yayınlandı. Bizler de bunun anısına Temel Reis’e bir selam göndermek istedik.
Hala rahatlamadıysanız Yeşil gözlü büyücüden yardım istemek zorundayız. “Mesut Ekener” ustamızın yazıp çizdiği “Göktuğ- Yeşil Gözlü Büyücü” bu sayımızda da bizlerle.
“Yeni çıkan yayınlarda” Marşandiz’in 15. sayısına selam çakıp radarımızı Tarkan’a çeviriyoruz. Evet, yanlış duymadınız Tarkan yeniden aramızda.
Homeros Hüsnü hayranlarına müjde; Atilla Bilgen “Pandoranın Kutusu” adlı öyküsüyle bizleri yeniden Homeros Hüsnü ile buluşturuyor.
“Geçmiş güzel günler galerisinde” sırada Cemal Nadir Güler’den Ak ile Kara ile hasret gidermemizin ardından
hiç mola vermeden Aynur Kulak’ın misafiri oluyoruz. Bu ayki deneme yazısında “Edebiyat ile İllüstrasyon” konusunu araştırıyor.
“Yeni çıkanlarda” sırada Samim Kacagöz’ün Kalpaklılar’ı var.
Tanıtım yazısını yazan parmaklarımız yoruldu ama dergimiz hala bitmedi. Kolay mı Ocak ayındayız ve sıcacık evimizde vakit geçirmenin tek yolu Hayal-et e dergi.
“Yeni Çizgi Roman Okumalarında” Bu ay Reha Ülkü “Çizgi romanda banal x elit ve ergen x yetişkin.” adlı araştırmasının ikinci bölümüyle aramızda.
Sırada Tevfik Emre var. Bu ay “Tatil Listesi.” Adlı öyküsüyle aramızda. Hepinizin okumaktan keyif alacağını umuyoruz.
“Geçmiş güzel günler galerisinde” Max var.
19 sayımızın arka kapağında ise büyük ustamız “Mesut Ekener’in yarattığı Zalim Zühtü’nün tek sayfalık macerası bulunuyor.
Her güzel şeyin bir sonu vardır.
Bu ay tam 96 sayfayla karşınızdaydık. Ama görüyorsunuz yine bitti. Gelecek ay yine birlikte olalım derken kapak ve öykü illüstrasyonları içinMehmet Kaan Sevinç’e, grafik tasarımı için Gülhan Sevinç’e sonsuz teşekkürler diyoruz.
Ayrıca Hayal-et’in 19 sayısının oluşmasında değerli katkıları ile bize destek veren tüm yazar-çizer arkadaşlarımızın emeklerine sağlık.
Hepinize iyi okumalar.
Öykü,inceleme,deneme,çizgi roman,illüstrasyon vb. çalışmalarınızı
Hayal’et Resimli Mecmuayı PDF formatında indirip okumak isteyenler için linkimiz:https://yadi.sk/i/uCeBHtykwnukjw
Hayal’et Resimli Mecmuayı CBR formatında indirip okumak isteyenler için linkimiz:https://yadi.sk/d/tEky_W4mDudVaw
Hayal’et Resimli Mecmuayı ISSUU dan okumak isteyenler için linkimiz:https://issuu.com/hayaletedergi/docs/hayalet_resimli_mecmua__say__19
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder