15 Nisan 2018 Pazar

Suriye'nin Kimyasalları Bahanesinden Önce Thunderbolts'un Irak Kimyasalları Vardı

Ümit Kireççi
...
İşte olay bu ya ABD ve çetesi kimin attığı belirlenemeyen kimyasalları bahane ederek Suriye'yi füze yağmuruna tuttu. Tıpkı bir zamanlar Irak'ın devrik diktatörü Saddam'ın kimyasallarının bahane edilmesi gibi bir seyir izliyor süreç. Önce bahane yarat, sonra bahaneyi kullan, sonra da işgal et... Suriye konusunda üçüncü aşama ne olacak bilinmez ancak iç politika malzemesi olarak üretilen bu yalanların ilkinin yıllar sonra defalarca resmi makamlarca yalanlandığı da biliniyor. Irak'ta işgal sebebi oluşturabilecek kimyasal silah depoları hiç var olmamış.

Ama Amerikan iç siyaseti malzemelerini kullanmayı seven comics dünyası için bu malzeme es geçilecek bir şey olmadığından zamanında hemen atlamışlar üzerine.


Marvel Comics'in Thunderbolts comics dizisinin 2003 yılı ilk sezonunun 75. sayısında tam da bu konu ele alınmış. Fabian Nicieza'nın yazdığı Manuel Garcia'nın çizdiği bu sayıda Fixer adlı karakter bir partikül için Irak'a uçuyor, Saddam'ın gizli kimyasal deposunu buluyor ve geri dönüp Dr. Henry PYM'in icadı olan devleştirme partiküllerini arkadaşına zerk ederek tekrar güçlenmesini sağlıyor. Yanisi olmayan depodan olmayan partikülleri alan olmayan bir adam olmayan bir başkasının üzerine döküyor ve olmayan güçlere kavuşmasını sağlıyor... 

Açıkçası comicsdeki olmayan kısmı kurgusal olduğundan çok takmıyorum ama gerçek hayat olmayanında biliyorum ki milyonlarca insan öldü ve dahası da ölecek hayata veda edecek... Bakalım Suriye aynı bahaneyle yeni bir Irak olacak mı? Ve bakalım bu eski/yeni yalanla herhangi bir comicsde karşılaşacak mıyız?




Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails